Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja 40 vuotta – dokumentteja ulkomailta suomalaisin silmin

Ulkolinja, yksi Ylen lippulaivaohjelmista, täyttää tänä vuonna 40 vuotta.
Ulkolinjaa on kuvattu usein myös Turkissa. Siellä Poliisin otteet ovat koventuneet viime aikoina. Kuva elokuulta 2016. Kuva: Marko Lönnqvist Ulkolinja, yksi Ylen lippulaivaohjelmista, täyttää tänä vuonna 40 vuotta. yle tv1

Ulkolinja on tarjonnut 40 vuoden ajan dokumentteja ulkomailta suomalaiselle yleisölle suomalaisin silmin.

Dokumenttisarjan syntymäpäivää juhlitaan kevään ja kesän aikana näyttävästi TV1:ssä, Ylen Elävässä Arkistossa sekä Yle Areenassa. Juhlahumun aloittaa TV1:ssä torstaina 6.4. klo 22 nähtävä Vesa Toijosen tuore Ulkolinja: Laukaus Hebronissa.

Lähi-itä seurannassa

Vuonna 1977 aloittanut Ulkolinja on seurannut Lähi-idän tapahtumia alkuvuosistaan lähtien. Vuonna 1968 dokumentti kysyi Voittiko Israel? Keväällä 2017 Ulkolinja sulkee suuren ympyrän ja etsii vastausta kysymykseen: voittiko Israel Gazassa?

Yle Areenassa on julkaistu useita Lähi-itää käsitteleviä Ulkolinja-dokumentteja, joista ensimmäinen Lähi-itä – palestiinalaiset on vuodelta 1978. Lisää ohjelman historiasta löytyy Elävästä Arkistosta.

Korkean tahon toivomuksesta

Ulkolinja sai alkunsa korkean tason toivomuksesta. TV1:n johtaja Sakari Kiuru esitti lennokkaan ajatuksen, jossa ”kansainvälisyys leimaisi julkisen TV-toiminnan kasvatustehtävää”. Ohjelmistoon sijoitettiin tunnin mittaiselle ohjelmapaikalle reportaaseja, mutta myös koosteita, jotka sisälsivät studio-osuuksia ja inserttejä ajankohtaisista kansainvälisistä teemoista.

Ensimmäinen omatuotantoinen Ulkolinja oli viljakaupasta Yhdysvaltain ulkopolitikan osana kertova ”Agribusiness. Kansasin jyvät” -raportti. Ensiesityksensä 6.10.1977 saaneen dokumentin ohjasi New Yorkissa asuva toimittaja Victoria Schultz.

Ulkolinjaa tehtiin aluksi vain kerran kuussa, mutta varsin pian ohjelmia esitettiin 26 vuodessa. Puolet ohjelmistosta oli omaa tuotantoa, toinen puoli hankintaa. Mallia otettiin muun muassa BBC:n Panoramasta ja SVT:n Dokument Utifrån -ohjelmasta. Linjan etsimiseen liittyivät alkuaikoina myös sensurointi- ja hyllytyskohut sekä niitä vastaan kirjelmöinti.

Syventävä näkökulma maailmaan

Ulkolinjan ensimmäisenä päällikkönä toiminut Mikko Valtasaari muistelee, että alusta lähtien ”kansainvälinen dokumenttitarjonta oli runsasta ja korkealaatuista, ja se asetti riman korkealle myös sarjan kotimaisille tuotteille”.

Omatuotantoisten ohjelmien laadukkuus herätti huomiota ja Ulkolinja-dokumentteja palkittiin ulkomailla. Viimeisimpänä vuonna 2014 ”Kasvot Syyrian sodalle” valittiin vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi dokumentiksi. Dokumentin on ohjannut Ari Lehikoinen ja tuottanut Vesa Toijonen.

40 vuotta ensilähetyksen jälkeen Ulkolinjaa tehdään kolmen toimittajan voimin, ja osa ohjelmista hankitaan edelleen kansainvälisiltä tuotantoyhtiöiltä. "Ulkolinjan alkuperäinen idea tarjota suomalaisille syventävä näkökulma maailman tapahtumiin on edelleen ohjelman perusajatus", toteaa nykyinen tuottaja Marko Lönnqvist.

Ulkolinja retroilee kesä-heinäkuussa

Juhlavuoden kunniaksi Ulkolinjan tutulla ohjelmapaikalla esitetään 15. kesäkuuta alkaen valikoituja Ulkolinja-dokumentteja neljän vuosikymmenen varrelta. Ulkolinjan juhlavuoden uusintasarja nähdään TV1:ssä torstaisin klo 21.50.

15.6.

Jugoslavia – Idän ja Lännen välissä (1977, Juhani Mäkelä)
Raportti Jugoslavian poliittisesta elämästä sekä kansalaisten arkipäivästä.

22.6.

Kohti uutta lokakuuta (1987, Markus Leikola)
Raportti Neuvostoliiton (Venäjän) vallankumouksesta ja perestroikasta Leningradista Kazakstaniin

29.6.

Kalliit vieraat – Teure Gäste (1997, Vesa Toijonen)
Bosnian sotapakolaisten palauttaminen Saksasta takaisin Bosniaan.

6.7.

Piikkilankaa ja vapaakauppaa (2007, Pertti Pesonen)
Yhdysvallat rakentaa Meksikon rajalle aitaa estääkseen laitonta siirtolaisuutta ja samaan aikaan vapaakauppasopimus takaa halpojen yhdysvaltalaistuotteiden virran Meksikon markkinoille.

13.7.

Ukraina – sota jota ei ole (2016, Marko Lönnqvist)
Ukrainan itäosissa on sodittu jo kaksi vuotta ja joka päivä ammutaan. Virallisesti sotaa ei kuitenkaan ole olemassa.