Englantilaissyntyinen lauluguru Dorothy Irving juhli 90-vuotissyntymäpäiväänsä alkuvuodesta 2017 Tukholmassa ja saapui pian sen jälkeen pitämään mestarikurssia Järvenpään Kallio-Kuninkalaan, jossa Sibelius-Akatemian oopperakoulutus työsti Benjamin Brittenin Kesäyön unelma -oopperaa. Dorothy Irving oli saatava paikalle, sillä hän on opiskellut 50-luvulla Benjamin Brittenin oopperarooleja säveltäjän itsensä kanssa.
Dorothy Irving kuoli 2. joulukuuta 2018.
Dorothy Irving tunnetaan kaikissa Pohjoismaissa näyttävän uran tehneenä konsertti-laulajattarena ja viimeiset 40 vuotta suosittuna laulupedagogina - ja työ jatkuu edelleen.

"Dorothy on vaikuttanut suomalaiseen klassisen laulun maailmaan enemmän kuin kukaan toinen ulkomainen opettaja” - pianisti Kristian Attila
Dorothy Irving eli opiskeluaikoinaan Lontoossa säveltäjä Benjamin Brittenin ja tämän kumppanin, kuuluisan tenorin Peter Pearsin vaikutuspiirissä ja opiskeli tuolloin 50-luvulla Brittenin oopperoiden rooleja säveltäjän johdolla. Juuri tämän takia hänet kutsuttiin opettamaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen opiskelijoita, jotka valmistautuivat Brittenin Kesäyön unelman ensi-iltaan 22. huhtikuuta.
Dorothy Irving sai ensikosketuksensa Suomeen jo 1960-luvun puolivälissä konserttikiertueellaan. Seuraavan kerran hän saapui tänne kesällä 1980, kun Sibelius-Akatemian laulunlehtori Gunni Granberg kutsui hänet opettamaan Porvoon kesän Lied-seminaariin. Hän, Gunni Granberg ja pianisti Pentti Koskimies opettivat Porvoon kesässä yhdessä vuoteen 1992 saakka, kunnes Pentti Koskimies kuoli. Kesällä 1990 Porvooseen tuli säestysoppilaaksi nuori Kristian Attila. Siitä alkoi intensiivinen yhteistyö Irvingin ja Attilan välillä, joka jatkuu edelleen.
Porvoota seurasi Savonlinnan oopperajuhlien Aino Ackté Instituutin kesäkurssit, Suomen kansallisoopperan studio ja Kansallisooppera, jossa Irving on opettanut vuosikausia säännöllisesti. Vuodesta 2004 lähtien Dorothy Irving on pitänyt kesäkursseja Haminassa yhdessä Attilan kanssa ja mitä todennäköisimmin pitää myös tulevana kesänä 2017.
Pianisti Kristian Attila, joka on nykyisin Sibelius-Akatemian laulumusiikin lehtori, arvioi Dorothya seuraavasti: – Poikkeuksellisen syvällinen muusikko, jolla on laaja-alainen ohjelmistontuntemus ja vankka näkemys lauluinstrumentista. Lisäksi hänellä on palava kiinnostus kaikkea, myös aivan uutta musiikkia kohtaan. Hän on jakanut korvaamatonta oppiaan suurelle määrälle suomalaisia laulutaiteilijoita alkaen nimistä Soile Isokoski, Anna Kristiina Kaappola, Pia Freund, Lilli Paasikivi ja Gabriel Suovanen. Hän on liioittelematta vaikuttanut suomalaiseen klassisen laulun maailmaan enemmän kuin kukaan toinen ulkomainen opettaja viime vuosikymmenien aikana.
– Hän on myös brittiläisen huumorin aktiivinen viljelijä, opettajana tiukka, mutta samalla lämmin ja huumorintajuinen ja oppilaistaan aidosti kiinnostunut opettaja.
Faktaa
”Ettei laulaja vain laulasi…”
Dorothy on kirjoittanut kirjan Ammatti: Muusikko, jonka ruotsinkielinen alaotsikko Tankar om musikkommunikation (1987) on käännetty myös suomeksi Musiikin kommunikaation taito. Alaotsikko on Dorothyn mieliaihe ja tämän ajatuksensa avulla hänestä tuli suosittu esiintyjä. Hän oli nimittäin ensimmäisiä laulajia, joka alkoi juontaa omia konserttejaan.
Dorothyn mielestä konserteissa oli piinallisen kuollut tunnelma ja hän halusi rentouttaa tilannetta kertomalla juttuja esittämistään kappaleista. Näin hän sai rakennettua paremman kontaktin yleisöönsä. Ainakaan Pohjoismaissa ei oltu tällaiseen totuttu, mutta uusi tapa otettiin mielellään vastaan. Jonkun ajan kuluttua yleisö tiesi jo odottaa, että kohta laulajatar Irving kertoo jotain kappaleiden historiasta ja säveltäjistä.
Sota-aikana Englannissa kasvaneena Irvingillä ei ollut nuoruudessaan mitään mahdollisuuksia saksan kielen opiskeluun, ja kaikki opettelu piti tehdä aikuisiällä. Sanojen perustavanlaatuisen tärkeyteen ja liedin maailmaan hänet perehdytti legendaarinen saksalainen lied-pianisti ja -opettaja Erik Werba.
– Laulajan pitää ymmärtää joka ikinen sana, mistä laulaa. Jos kieli on vieras, teksti on selvitettävä perinpohjin itselleen ymmärrettäväksi.
Dorothyn ajatuksia
- ”Laulaminen on kommunikointia, oli kyse sitten kehtolaulusta tai ooppera-aariasta”
- ”En ole hakenut eläissäni kertakaan työtä, kaikki työ on joko tullut tai tuotu minulle”
- ”En ole missään vaiheessa suunnitellut uraa, asiat vain ovat tapahtuneet elämässä”
- ”Uteliaisuus, elämännälkä” – ne ovat elämässä tärkeintä, jos näitä ei ole, silloin voi yhtä hyvin kuolla”
- ”Miksi ihmiset haluavat tulla tunneilleni vuosi vuoden jälkeen, yhä vieläkin on minulle mysteeri”
Sattumalta Laulajaksi
Irving miettii, että musiikista tuli tavallaan vahingossa hänen elämänsä. Irving ehti opiskella sellonsoittoa pitkään, kunnes hänen ensimmäinen miehensä ehdotti laulamista. Lääkärinä toiminut aviomies esitteli Dorothyn kurkkulääkärinä toimivalle kollegalleen, jonka asiakaskunnassa oli useita laulun ammattilaisia. Tätä kautta löytyi unkarilaissyntyinen laulunopettaja Irving Denes. – Denes sanoi, että jos käyn päivittäin hänen tunneillaan kahden vuoden ajan, hän tekee minusta Wagner-sopraanon. Kävin vain vuoden, tosin joka päivä, ja sitten aloitin jo opinnot Lontoossa National School of Operassa.
– Sitä hetkestä, kun aloin laulaa, loppui äksyilyni ja hermoiluni, joka oli päivittäistä soittaessani selloa.
Artikkelia on muokattu 3.12.2018 ja lisätty tieto Dorothy Irving poismenosta.