Hyppää pääsisältöön

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Kokoomus ei ole kaikissa asioissa moderni puolue, sanoo nuorisojärjestön puheenjohtaja Daniel Sazonov

Miksi kokoomus on täydellinen? Mitä se lupaa nuorille? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Jokaiselta kysytään viisi vakiokysymystä.

Daniel Sazonov. // Kuva: YleX / Jussi Latvala

Daniel Sazonov on 24-vuotias kokoomusnuorten puheenjohtaja. Poliittisista nuorisojärjestöistä sanotaan usein, että ne ovat selvästi radikaalimpia kuin emopuolue, ja juuri näin taitaa olla kokoomuksessa. Muutama vuosi sitten kokoomusnuoret hämmästytti emopuolue-kokoomuksen poliitikkoja esimerkiksi ehdottamalla, että kiintiöpakolaisten vastaanottaminen on lopetettava ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan poistettava rikoslaista.

Sazonov ei ollut kokoomusnuorten johdossa tuolloin, mutta hänenkin johdollaan kokoomusnuoret nostaa esiin aika rajujakin ehdotuksia. Kokoomusnuorten kuntavaalipamfletissa esimerkiksi visioidaan, että oikeastaan kaikki kuntien palvelut voisi ulkoistaa.

YleX Etusivun haastattelussa Sazonov sanoo, että kokoomusnuorten jäsenet näkevät jo ikänsä takia maailman eri perspektiivistä kuin monet kokoomuksen “aikuispuolen” poliitikot. Tämä näkyy hänen mukaansa esimerkiksi siinä, että kokoomusnuorissa kannatus on suurta esimerkiksi viinien tuomiselle ruokakauppoihin tai Uberin kaltaisille uusille digitaalisille palveluille on suurta.

YleX Etusivu

Jäikö uutiset lukematta? Mitä päivän puheenaiheista pitäisi ajatella?

Kuuntele YleX Etusivua arkisin kello 11–13! Radio-ohjelman jaksot löydät myös Yle Areenasta.

- Puoluetta on ehkä saanut vähän vetää näissä mukanaan. Tällaisissa asioissa me olemme olleet radikaaleja, jos sitä haluaa radikalismiksi kutsua, itse ehkä sanoisin sitä moderniksi tavaksi katsoa maailmaa ja edistykseksi.

Eikö emopuolue kokoomus ole moderni?

- No ei tällaisissa kaikissa kysymyksissä. Meillä on [emopuolueessa] hemmetin edistyksellisiä tyyppejä, varmaan jotkut edistyksellisempiä kuin minä nuorisojärjestän puheenjohtajana, mutta sitten meillä on paljon porukkaa, joka katsoo maailmaa niin eri tavalla.

Daniel Sazonov vastasi YleX Etusivun viiteen kuntavaalikysymykseen:

1. Miksi puolueesi on täydellinen?

- Mun mielestä kokoomuksessa on aika hyvä vapauden ja vastuun yhdistelmä. Mulle itselleni tärkeimpiä arvoja politiikassa ovat vapaus, vastuu ja sivistys, ja siksi olen itse valinnut kokoomuksen.

2. Lampun henki ilmoittaa, että sinulla on kolme toivomusta. Mitkä ne ovat?

- Yksi liittyy niiden henkilöiden koostumukseen, jotka tekevät politiikkaa. Meillä on yliedustettuina toisaalta vaikkapa miesten määrä ja toisaalta iäkkäämpien ihmisten määrä. Uskon, että politiikan teko on aika erilaista riippuen siitä, katsotko 10–20 vuotta eteenpäin vai 40–50 vuotta eteenpäin ja pohdit, että sitten kun olen ehkä 40 vuoden päästä eläkkeellä, haluaisin että maailma näyttää tältä.

Toinen liittyy politiikan tekemisen tapaan. Onhan tämä jollain tavalla kaavoihin kangistunutta. Helposti lyödään leima, että kun olet kokoomuslainen, olet sellainen ja tällainen. Todellisuudessahan asia ei ole näin, asiat eivät ole niin mustavalkoisia.

Kolmas asia: kaikilla pitäisi olla samanlaiset lähtökohdat yhteiskunnassa. Mahdollisuuksien tasa-arvo on kokoomuksen kantavia ajatuksia, se, että jokainen pystyy tavoittelemaan omaa maksimiaan ja työskentelemään kohti omia unelmia.

3. Mitä kokoomus lupaa nuorille? Mistä tiedämme, että näitä vaalilupauksia ei petetä?

- Konkreettisten lupausten tekeminen on käytännössä mahdotonta, koska politiikka on kompromissien taidetta. Mutta siinä olen tinkimätön, ja sen takia väännämme kokoomuksessa talousasioista, että se on viime kädessä me nuoret tyypit, jotka joutuvat maksamaan velat ja hoitamaan eläkkeet, jos asioita ei [taloudessa] tehdä kestävästi.

4. Kuvittele, että olet kuntadiktaattori. Säilytätkö monta lukiota lähellä oppilaita vai laittaisitko lukiot yhdeksi kouluksi, jossa on hyvä kurssivalikoima?

- Mun valinta on aina se, että parempi laatu voittaa seinät. Toki Helsingissä tämä on helpompi valinta. Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa on toki piste, jossa ei voi laittaa enää yhteen, vaan etäisyydelläkin on väliä.

5. Kuinka pitkä matka 16-vuotiaalla suomalaisella saa olla lähimpään ammattikouluun?

- Se on vaikea kysymys. Ei kannata antaa yhtä numeerista juttua. Myös se on todellisuutta, että kaikkien tärkeintä on se, että jokainen pääsee valitsemaan itselleen tärkeimmän alan. Se voi edellyttää muuttamista. Toki ei pidä olla tavoite, että 16-vuotiaana muutetaan pois kotoa. Mutta tarvittaessa pitää sitten varmistaa, että on mahdollisimman helppoa ja riittävän edullista asua lähellä ammattioppilaitosta.

Kuuntele Daniel Sazonovin haastattelu kokonaan:

Lue myös:

YleX Etusivun kuntavaalisarja: “Valtaa ei tule kukaan kotiin tarjoamaan” – Antton Rönnholm kannustaa kampanjoimaan itseä kiinnostavien asioiden puolesta

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Kaikki alkoi voileivästä – uimari Ari-Pekka Liukkonen innostui politiikasta lukionsa ruokalassa

YleX Etusivun kuntavaalisarja: RKP on vaalien nuorin puolue – nuorisojärjestön puheenjohtajan mielestä se kärsii imago-ongelmista

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Tiina Elovaara muistuttaa, että perussuomalaiset ei ole syntynyt maahanmuuttokysymysten ympärille

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi on käynyt koulunsa saameksi, mutta ei ole saamelainen

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Torniolainen Katri Kulmuni kannustaa nuoria maailmalle - ja sitten takaisin kotiseudulle