Hyppää pääsisältöön

Uusi ihminen – Klaus Härön elokuva historian kipupisteestä

Klaus Härön draamaelokuva kertoo vahvan nuoren naisen taistelusta elämän puolesta 1950-luvun Ruotsissa.
Nuoren Gertrudin roolin näyttelee Julia Högberg. Klaus Härön draamaelokuva kertoo vahvan nuoren naisen taistelusta elämän puolesta 1950-luvun Ruotsissa. yle tv1

TV1 lauantaina 17.2.2018 klo 22.45 - 00.30
Yle Areenassa viikon ajan

Klaus Härön ohjaama draamaelokuva Uusi ihminen sijoittuu Ruotsiin, 1950-luvun alkuun. Päähenkilö, 17-vuotias Gertrud (Julia Högberg), asuu köyhässä perheessä isänsä ja seitsemän pikkusisaruksensa kanssa.

Viranomaiset päättävät äidin kuoltua sijoittaa lapset kasvateiksi. Vanhimpana lapsena Gertrud päätyy nuorten naisten työkotiin. Työkodista vapautuminen edellyttää sterilointia, jotta kunnalle ei tulisi lisää elätettäviä.

Elokuva perustuu löyhästi tositapahtumiin. Gertrudin hahmon taustalla on käsikirjoittaja Kjell Sundstedtin äidin ja tämän sisarusten kohtalo. Käsikirjoittajan onneksi hänen äitinsä karkasi Tukholmaan eikä totellut viranomaisia.

Päärooleissa nähdään Maria Lundqvist, Lo Kauppi, Ellen Mattsson, Anna Littorin, Ann-Sofie Nurmi ja Erika Christoffer Svensson.

Tuotanto: Kinoproduction Oy, Ruotsi, Suomi, 2007. Elokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.