Hyppää pääsisältöön

Mikko Kuustonen ihailee Tuomari Nurmion kanttia

Tero Liete, Pasi Hiihtola ja Mikko Kuustonen Levylautakunnassa
Tero Liete, Pasi Hiihtola ja Mikko Kuustonen Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Mikko Kuustonen,Pasi Hiihtola,Tero Liete - Rocktoimittajan illallinen

Ei mitään niin uutta, ettei mukana aina jotain vanhaa. Viikon levyuutuuksissa soi rillumarei ja Twin Peaks ja myös oravilta kuulostavat ruotsalaiset mieslaulajat. Ainakin viikon raadin mielestä, jonka muodostivat Mikko Kuustonen, Tero Liete ja Pasi Hiihtola.

Pisteet ja kommentteja

1. Tuomari Nurmio: Joutavia jorinoita 30 pistettä

(Hannu Nurmio)

Mikko: Tää on niin epäreilua näitä muita kohtaan heittä Dumari tänne. Harvalla on kanttia tehdä näin suoraan kantaa ottava teksti. Nuo torvet soi vaan niin autuaassa epävireessä, tykkään! 10 p
Tero: Tässä ratiomies ihan lämpenee. Oli riemastuttava ja täyttä sanomaa. Mainio losaus, vaikka ei tätä varmaan 30-vuoden päästä kuuntele, niinkuin Nurmion suuria hitteja. 10 p
Pasi: Ihan suomalaista perinnemusaa, dumarillumareitä. Ei tässä pyörää keksitty uudelleen, mutta mainio veto. 10 p

2. Imelda May: How bad can a good girl be 21 pistettä

(Imelda May)

Mikko: Tässä toimi tuo helppous ja lepo, sitä oli helppo kuunnella. Minusta kappaleen rakenne oli jännä ja rohkea. TV -sarjan tunnari tulee mieleen. Jotain universaalin hienoa tässä oli. 8 p
Tero: Makea tunnelma tässä luotiin. B-osa jotenkin päälleliimattu. Oli hyvä, mutta jotenkin tulee liikaa verrattua vanhoihin klassikoihin, ja ei tämä siinä vertailussa pärjää. 6 p
Pasi: Kuulosti Katie Meluan tumma-ääniseltä siskolta. Raukea ja uninen fiilis, ihan Twin Peaks -osastoa. Rakenne jäi epäselväksi, toivoin tehokkaampaa kertosäettä. Paljon oli hyviä aineksia. 6 p

2. Per Gessle & Lars Winnerbäck: Småstadsprat 21 pistettä

(Per Gessle))

Mikko: Tämä viisti läheltä mun omaa mukavuusaluetta, singer/songwriter -musiikkia. On taitolaji tehdä biisejä, jotka kuulostaa samaan aikaan jotenkin tutulta ja kuitenkin uudelta. Kaikki tässä kappaleessa oli tehty ihan oikein. 8 p
Tero: Periaatteessa täysin tyylipuhdasta. Sovituksessa erikosia mausteita tähän genreen, jousia ja stilikoita. Mutta sitten rupes ärsyttämään tämä jotenkin laskelmoitua 'tippa linssissä' -asennetta pursuava esitys. 6 p
Pasi: Näitä oravalta kuulostavia mieslaulajia tuolla Ruotsissa riittää. Hyvinhän tämä oli tehty, kuten siellä Ruotsissa aina osataan. Jotenkin jäi puolitiehen, ei kehittynyt mihinkään kappaleen tunnelma. 7

3. Topi Suuronen: Yhden tähden rakastaja 18 pistettä

(Topi Suuronen)

Mikko: Tässä oli kaikki suomalaisen hitin elementit esillä: yhden tähden jallu ja tölkkikin siellä sihahti auki. Tuli vaan se tunne kuin joillain työpaikoilla, kun joku on ihan liian innostunut kaikesta. Tässä solisti oli huomattavan innokkaampi kuin muu bändi. 6 p
Tero: Riemastuttava meno heti alusta. Tää on kyllä vaikea ja vaarallinen alue, kun tehdään juomalaulua ja huumorilaulua ja sitäkin jotenkin tosissaan. Tuli mieleen teatterimusiikki, oli niin visuaalinen. Ihan en kyllä tekstiä tajunnut. 4 p
Pasi: Aluksi minusta kuulosti joltain musikaalibiisiltä. Tekstiä en ihan ymmärtänyt, mutta laulaja oli kyllä asiansa päällä. Tehokas kertsi. 8 p

3. Tutu: Pöydän ääressä 18 pistettä

(Lilli Aro)

Mikko: Tässä oli jotain sensuellia haurautta, oli haettu sitä hyvää hetkeä ja tunnelmaa. Kunnianhimoinen sovitus, yökerhojazzia, hieno vibrafoni. Laulajan fraseeraus jännä, kun Dave Lindholmin tapa lausua suomea laiskasti. Laulajan pärjääminen vähän jännitti. 7 p
Tero: Mikä Jukka Alihanka tässä oli kaivettu haudasta? Ja Amberla? Pasitissihan tämä oli jostain noiden tekijöiden ajasta. Laulutyyli vaikutti laiskalta tehdysti, ei luontevasti. Joku ärsytysmomentti tässä mulle oli. 5 p
Pasi: Kovasti tuli Amberlan Lulu mieleen. Bändi toimi kyllä hyvin, mutta jotenkin laulaja ei toiminut tämän kombon kanssa. Mun pisteet menee bändille. 6 p

3. Juhani 2000: Kuin aikakin 18 pistettä

(Juhani Grönroos)

Mikko: Ihastuin suuresti introsta, siinä oli woodoo -klangia ja bluesia, mutta sitten tapahtui jotain ja fiilis hukkui. Tuntuu, että nämä kaverit pystyy kyllä parempaankin. Kertosäkeen teksti ei vaan mitenkään toiminut, tekstiä kannattaa todella työstää ja miettiä. 6 p
Tero: Ilmavan, helisevän popin ystävänä pidin tästä, mutta sanoihin kannattaisi kiinnittä huomiota, en löytänyt ajatusta tekstistä. Vaivaton, kikkailematon ja käsittelemätön laulu toimi hyvin. 6 p
Pasi: Ihan ok autoradiomusaa, ei kääntyisi kanava. Bändi soitti rokkia oikein hyvin, tarina jäi mulle hämäräksi. 6 p

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

 • Ovatko koneet jo älykkäitä? Avaruusromua 12.11.2017

  Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus?

  ”Viimeaikaisista uutisista voisi päätellä, että tekoäly olisi jo vauhdilla valtaamassa maailmaa”, kirjoittaa tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Vievätkö robotit ja tekoäly ihmisten työt? Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus? Milloin koneesta tulee viisaampi kuin ihminen? Pian kaikki on kytketty kaikkeen. Tekoäly kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme. Mitä on tapahtumassa? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua