Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Tihvinän ihmeet

Tihvinän Jumalanäidin ikoni on yksi ortodoksisen maailman ja koko kristikunnan kantakuvista.
Professori Aune Jääskinen sai olla mukana kunniavieraana, kun Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi takaisin Venäjälle. Tihvinän Jumalanäidin ikoni on yksi ortodoksisen maailman ja koko kristikunnan kantakuvista. yle tv1

TV1 perjantaina 14.4.2017 klo 18.10 - 18.55, uusinta sunnuntaina 16.4. klo 11.15
Katsottavissa Yle Areenassa

Tihvinän Jumalanäidin ikoni on yksi ortodoksisen maailman ja koko kristikunnan kantakuvista. Legendan mukaan alkuperäiseksi uskotun tihvinäläisen maalasi apostoli Luukas Jerusalemissa, ja se lensi Tihvinäjoelle keskiajalla. Ikonin on aina uskottu tekevän ihmeitä, ja sen vaiheet ja matkat läpi vuosisatojen ovat uskomattomia.

Miljoona ihmistä vastassa

Saksalaiset ryöstivät ikonin Tihvinän luostarista toisessa maailmansodassa vuonna 1942. Sen uskottiin tuhoutuneen, mutta 1970-luvulla suomalainen ikonitohtori Aune Jääskinen (1932-2015) tunnisti sen Chicagossa.

Ikonin toisen maailmansodan aikana Latviasta löytänyt ja sen Amerikkaan kuljettanut piispa Janis Garklavs toivoi, että ikoni voisi palata kotiluostariinsa Tihvinään, mutta kylmä sota vaikeutti diplomatiaa.

Kun ikoni viimein vuonna 2004 palautettiin Amerikasta Venäjälle erikoiskuljetuksella, yli miljoona ihmistä oli sitä vastaanottamassa.

Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä.
Taidehistorioitsija Hanna Kemppi Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä. yle tv1
Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä.
Ikonografi Aleksander Wickström Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä. yle tv1
Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä.
Uuden Valamon johtaja, arkkimandriitta Sergei Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä. yle tv1

Ikonien symbolit

Lisa Hovinheimon käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti kertoo Tihvinän ihmeitä tekevän ikonin tarinan. Ohjelmassa nähdään Ritva Westermarkin maalaavan uuden tihvinäläisen ikonin, ja tutustutaan ikonien symboleihin ja riisoihin eli ikonia peittäviin koristeellisiin suojiin.

Dokumentissa on haastateltavina ikonitohtori Aune Jääskisen lisäksi Uuden Valamon johtaja, arkkimandriitta Sergei, ikonografi Aleksander Wickström, taidehistorioitsija Hanna Kemppi ja ikonin matkassa pitkään kulkenut latvialaissyntyinen pappi, isä Sergei.

Kuvaajat: Pasi Rytkönen ja Kari Ahola, leikkaaja: Jukka Karjalainen, spiikkeri: Mika Suominen, tuottaja: Liisa Akimof. Tuotanto: Production House, 2016.