Hyppää pääsisältöön

Tihvinän ihmeet – tarina ihmeitä tekevästä ikonista

Tihvinän Jumalanäidin ikoni on yksi ortodoksisen maailman ja koko kristikunnan kantakuvista.
Professori Aune Jääskinen sai olla mukana kunniavieraana, kun Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi takaisin Venäjälle. Tihvinän Jumalanäidin ikoni on yksi ortodoksisen maailman ja koko kristikunnan kantakuvista. yle tv1

TV1 perjantaina 19.4.2019 klo 9.05 - 9.50, Areenassa

Tihvinän Jumalanäidin ikoni on yksi ortodoksisen maailman ja koko kristikunnan kantakuvista. Legendan mukaan alkuperäiseksi uskotun tihvinäläisen maalasi apostoli Luukas Jerusalemissa, ja se lensi Tihvinäjoelle keskiajalla. Ikonin on aina uskottu tekevän ihmeitä, ja sen vaiheet ja matkat läpi vuosisatojen ovat uskomattomia.

Miljoona ihmistä ikonia vastassa

Saksalaiset ryöstivät ikonin Tihvinän luostarista toisessa maailmansodassa vuonna 1942. Sen uskottiin tuhoutuneen, mutta 1970-luvulla suomalainen ikonitohtori Aune Jääskinen (1932-2015) tunnisti sen Chicagossa.

Ikonin toisen maailmansodan aikana Latviasta löytänyt ja sen Amerikkaan kuljettanut piispa Janis Garklavs toivoi, että ikoni voisi palata kotiluostariinsa Tihvinään, mutta kylmä sota vaikeutti diplomatiaa.

Kun ikoni viimein vuonna 2004 palautettiin Amerikasta Venäjälle erikoiskuljetuksella, yli miljoona ihmistä oli sitä vastaanottamassa.

Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä.
Taidehistorioitsija Hanna Kemppi Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä. yle tv1
Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä.
Ikonografi Aleksander Wickström Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä. yle tv1
Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä.
Uuden Valamon johtaja, arkkimandriitta Sergei Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle vuonna 2004, oltuaan kadoksissa vuosikymmeniä. yle tv1

Ikonien symbolit ja riisat

Lisa Hovinheimon käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti kertoo Tihvinän ihmeitä tekevän ikonin tarinan. Ohjelmassa nähdään Ritva Westermarkin maalaavan uuden tihvinäläisen ikonin, ja tutustutaan ikonien symboleihin ja riisoihin eli ikonia peittäviin koristeellisiin suojiin.

Dokumentissa on haastateltavina ikonitohtori Aune Jääskisen lisäksi Uuden Valamon johtaja, arkkimandriitta Sergei, ikonografi Aleksander Wickström, taidehistorioitsija Hanna Kemppi ja ikonin matkassa pitkään kulkenut latvialaissyntyinen pappi, isä Sergei.

Kuvaajat: Pasi Rytkönen ja Kari Ahola, leikkaaja: Jukka Karjalainen, spiikkeri: Mika Suominen, tuottaja: Liisa Akimof. Tuotanto: Production House, 2016. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2018.

Tihvinän ihmeet -dokumentti palkittiin Pietarissa

Suomalainen dokumentti Tihvinän ihmeet on palkittu Tsarskoje Selon vuoden 2017 taidepalkinnolla Pietarissa.

Dokumentin ohjaaja Lisa Hovinheimo vastaanotti palkinnon Pushkinin lyseossa Tsarskoje Selon palatsialueella järjestetyssä juhlassa 18.10.2017.

Tihvinän luostarin Jumalanäidin ikoni on yksi Venäjän kuuluisimmista kirkollisista esineistä.