Hyppää pääsisältöön

Kaivossodat

Kaivosmiehiä aseineen Länsi-Virginiassa vuonna 1912
Kaivosmiehiä aseineen Länsi-Virginiassa vuonna 1912 Kaivosmiehiä aseineen Länsi-Virginiassa vuonna 1912 Kuva: Dale Payne teeman historia

1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä Länsi-Virginian kivihiilialueen kaivosmiehet ja kaivosyhtiöt kävivät ankaraa taistelua työoloista ja työntekijöiden oikeudesta järjestäytyä. Siitä kasvoi Yhdysvaltain suurin aseellinen kansannousu sitten sisällissodan.
Teema tiistaina 11. ja 18.4. klo 21.00. Areenassa 90 päivää

Kivihiili oli 1900-luvun alussa Yhdysvaltain kovaa vauhtia kasvavan talouden polttoaine. Kivihiili kuljetti vetureita, pyöritti tehtaita ja lämmitti koteja. Lähes 750 000 miestä teki 10–12 tunnin työpäivää hiilikaivoksissa. Työolot kaivoksissa olivat hirvittävät, ja juuri Länsi-Virginiassa kaivosmiesten kuolleisuus oli suurinta. Lisäksi kaivosyhtiöt hallitsivat kaivosten lisäksi myös työväen asuttamia kaupunkeja ja kyliä.

Vuoteen 1900 mennessä kaivostyöläisten liitto oli onnistunut vakiinnuttamaan asemansa Pennsylvaniasta Illinois'hin. Mutta Länsi-Virginian kaivosyhtiöt taistelivat liittoa vastaan kovin ja jopa väkivaltaisin ottein.

Mary Harris "Mother" Jones
Mary Harris "Mother" Jones oli työläisten legendaarinen johtohahmo Mary Harris "Mother" Jones Kuva: Library of Congress teeman historia

Seuraavat kaksi vuosikymmentä Länsi-Virginiassa käytiin ankaraa taistelua kaivosmiesten ja yhtiöiden kesken. Työläisten johtohahmoksi nousi nainen nimeltä Mary Harris Jones, joka tunnettiin lempinimellä "Äiti", "Mother Jones". Lakot, työsulut, marssit, mielenosoitukset, pahoinpitelyt ja murhat olivat Länsi-Virginiassa arkipäivää, ja sota päättyi lopulta liittovaltion väliintuloon – ja kaivosyhtiöiden voittoon. Se jäi kuitenkin väliaikaiseksi: suuren laman aikana säädettiin lopulta valtakunnallinen laki työntekijöiden oikeudesta järjestäytyä.

 • Kaivossodat (The Mine Wars), USA 2016. Tuotanto PBS

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!