Hyppää pääsisältöön

Tutkimusmatkailija Marianne North

Dokumentin juontaja Emilia Fox Borneossa
Dokumentin juontaja Emilia Fox Borneossa Dokumentin juontaja Emilia Fox Borneossa teeman historia

Marianne Northin tausta oli kuin Austenin kirjan sankarittarella, mutta itsenäinen nainen valitsi teekutsujen sijaan seikkailut Amazonin ja Borneon viidakoissa. Northin intohimo oli harvinaisten kasvien maalaaminen.

Marianne North oli harvinaislaatuinen nainen 1800-luvulla: tutkimusmatkailija, joka matkusti Japaniin, Brasiliaan ja Borneoon ikuistaakseen kasveja. Hänen tuhansien maalaustensa kokoelma Kew'n kasvitieteellisessä puutarhassa Lontoossa on Britannian ainoa yhdelle naistaiteilijalle omistettu pysyvä taidenäyttely.

Marianne North
Marianne North Marianne North Kuva: Royal Botanical Gardens Kew/Julia Margaret Cameron Marianne North,Julia Margaret Cameron,tutkimusmatkailija marianne north

Dokumentti seuraa Northin jalanjäljissä. Amazonasissa hän jäi liejuvyöryjen vangiksi. Japanissa hän oli kuolla nälkään. Intiassa hän juutui tulva-aikaan keskelle koleraepidemiaa ja poltteli oopiumia. Yhdysvalloissa hän tapasi presidentin Valkoisessa talossa.

Kaikki vaaralliset ja vaivalloiset matkansa hän teki kasvitiedettä kohtaan tuntemansa intohimon tähden – ja koska häntä ei kiinnostanut tuhlata elämäänsä visiittikorttien lähettelyyn ja vaatteiden vaihtamiseen.

  • Tutkimusmatkailija Marianne North (Marianne North: Victorian Rebel), Britannia 2016
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa