Hyppää pääsisältöön

Tutkimusmatkailija Marianne North

Dokumentin juontaja Emilia Fox Borneossa
Dokumentin juontaja Emilia Fox Borneossa Dokumentin juontaja Emilia Fox Borneossa teeman historia

Marianne Northin tausta oli kuin Austenin kirjan sankarittarella, mutta itsenäinen nainen valitsi teekutsujen sijaan seikkailut Amazonin ja Borneon viidakoissa. Northin intohimo oli harvinaisten kasvien maalaaminen.

Marianne North oli harvinaislaatuinen nainen 1800-luvulla: tutkimusmatkailija, joka matkusti Japaniin, Brasiliaan ja Borneoon ikuistaakseen kasveja. Hänen tuhansien maalaustensa kokoelma Kew'n kasvitieteellisessä puutarhassa Lontoossa on Britannian ainoa yhdelle naistaiteilijalle omistettu pysyvä taidenäyttely.

Marianne North
Marianne North Marianne North Kuva: Royal Botanical Gardens Kew/Julia Margaret Cameron Marianne North,Julia Margaret Cameron,tutkimusmatkailija marianne north

Dokumentti seuraa Northin jalanjäljissä. Amazonasissa hän jäi liejuvyöryjen vangiksi. Japanissa hän oli kuolla nälkään. Intiassa hän juutui tulva-aikaan keskelle koleraepidemiaa ja poltteli oopiumia. Yhdysvalloissa hän tapasi presidentin Valkoisessa talossa.

Kaikki vaaralliset ja vaivalloiset matkansa hän teki kasvitiedettä kohtaan tuntemansa intohimon tähden – ja koska häntä ei kiinnostanut tuhlata elämäänsä visiittikorttien lähettelyyn ja vaatteiden vaihtamiseen.

 • Tutkimusmatkailija Marianne North (Marianne North: Victorian Rebel), Britannia 2016
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema