Hyppää pääsisältöön

KulttuuriCocktailin dokumenttisarja alkaa Yle Teemalla: valtavirran ulkopuolelta tulee perinteiden haastajia

Running man teos
Nestori Syrjälä: Running Man, julkinen teos 2016 - 2017 (Kuvassa näyttelijä Johannes Holopainen) Running man teos Kuva: Yle / Erik Vierkens Running Man,kiasma, taidekilpailu 2016, voittajat, running man, watercolour, nestori syrjälä, harri ahonen

KulttuuriCocktailin uusi neliosainen dokumenttisarja alkaa 25.4. Voiko Kiasman tilaama julkinen monumentti olla performanssi tai usvapilvi? Seuraamme myös läheltä porilaisen kulttisankarin Mika Rätön luovuuden väsymätöntä ilotulitusta. Naisarkkitehdit yrittävät tuoda rakentamiseen eettisiä arvoja ja kehitysapua. Jaakko Ryynäsen hankki sisältöä elämäänsä opettelemalla alkeista kitaranrakentamisen mestariksi harrastuspohjalta.

KulttuuriCocktail dokumentoi aiemmassa sarjassaan suomalaisen taiteen nousevia mestareita.

Uuden ajan monumentit (Yle Teema 25.4. klo 20.30)

KulttuuriCocktailin sarja alkaa Uuden ajan monumentit -dokumentilla. Se esittelee Kiasman vuoden 2016 taidekilpailun voittajateokset, jotka haluavat haastaa totutun käsityksen julkisesta taiteesta pönäköine patsaineen. Stresaantuneen oloinen Running Man ravaa viikottain pitkin Helsingin katuja Nestori Syrjälän performanssiteoksessa. Harri Ahosen Watercolour haluaa yllättää katsojat värillisellä ja soivalla usvalla Kiasman altaissa syksyllä 2017. KulttuuriCocktail seuraa dokumentissa teosten syntyä ja elinkaarta aina laivojen hyisestä testaushallista ja Helsingin steissiltä Hyrynsalmen aarniometsiin saakka.

Dokumentti on kuvattu kesän 2016 ja kevään 2017 välisenä aikana.

Ohjaus: Anu Heikkinen

Harri Ahosen teos Watercolor
Harri Ahonen: Watercolour (Testaus nykytaiteen museo Kiasman altailla syksyllä 2016) Harri Ahosen teos Watercolor Kuva: Yle / Erik Vierkens kiasma
Kuvataiteilija Nestori Syrjälä
Kuvataiteilija Nestori Syrjälä työhuoneellaan Turussa Kuvataiteilija Nestori Syrjälä Kuva: Yle / Anu Heikkinen nestori syrjälä
Arkkitehti Harri Ahonen
Arkkitehti Harri Ahonen Arkkitehti Harri Ahonen Kuva: Yle / Anu Heikkinen harri ahonen

RÄTTÖ – Porin samurai (Yle Teema 2.5. klo 20.30)

Dokumentti seuraa kulttuurin monialaista ja väsymätöntä itseoppinutta ihmemiestä Mika Rättöä, jonka positiivinen energialataus on tarttuvaa. Porilainen Rättö on noussut kulttimaineeseen psykedeliabändi Circlen laulajana. Talkoovoimin syntyneestä minibudjettielokuvasta Samurai Rauni Reposaarelaisesta tuli ilmiö syksyllä 2016 ja Jussi-palkintoehdokas.

Rättö ei jää hetkeksikään lepäämään laakereillaan, vaan tekeillä on aina jokin uusi projekti. Rätön yhteistyökumppanit hankkivat Samurai-elokuvalle kansainvälistä festivaalilevitystä, ja kuvauskiireiden päätyttyä Rättö keskittyy romaanin kirjoittamiseen ja uuden levyn äänittämisen Eleanoora Rosenholm -yhtyeen kanssa.

Circlen keikoilla ja elokuvassa Rättö vaikuttaa originellilta ja turkkalaiselta sekoilijalta, mutta seurantadokumentti paljastaa kulttisankarin arkisemman puolen. Hän ei ole yksinpuurtaja vaan yhteistyön mestari, joka ei anna taloudellisten realiteettien rajoittaa luomista. Rättö kertoo avoimesti, millaisen hinnan taiteilija maksaa omaehtoisen formaatteihin sopeutumattoman taiteen tekemisestä.

Dokumentti on kuvattu lokakuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana.

Ohjaus: Olli Kangassalo

Mika Rättö
Mika Rättö Mika Rättö Kuva: Esko Lönnberg Mika Rättö
Mika Rättö
Mika Rättö Mika Rättö Kuva: Yle / Erik Vierkens Mika Rättö
Mika Rättö
Mika Rättö Mika Rättö Kuva: Yle / Esko Lönnberg Mika Rättö

Paremman maailman arkkitehdit (Yle Teema 9.5. klo 20.30)

Arkkitehtuurissa muhii arvovallankumous. Uuden sukupolven arkkitehteja yhdistää palo paremman maailman rakentamiseen kierrättäen, uusiutuvia materiaaleja käyttäen, sekä käyttäjien osallistamisen keinoin. Dokumentissa seurataan viittä arkkitehtia, joita yhdistää suuntautuminen eettiseen, ekologiseen ja osallistavaan suunnitteluun. Lisäksi heille on ominaista bottom up -työtapa: rakennushankkeiden ideoiminen ja kehittely ruohonjuuritasolta alkaen.

Arkkitehteja yhdistää myös naiseus: he hakevat omia tapojaan suhtautua monenlaisiin arkisiin tilanteisiin miesvaltaisella rakennusalalla. Vaikka arkkitehtien ammattikunta naisistuu jatkuvasti, rakennusala on edelleen maskuliininen viidakko. Noora Aaltonen, Elina Koivisto, Maiju Suomi ja Inari Virkkala aloittivat uransa muutamia vuosia sitten suunnittelemalla ja rakentamalla yhdessä opiskelutovereidensa kanssa nuorisotalon Kambodžaan. Nyt rakennus kaipaa jo ensimmäisiä korjauksia, ja niitä lähtee paikan päälle organisoimaan talon suunnittelijoista Maiju.

Yksi nuorten esikuvista on vaihtoehtoisia rakennushankkeita koko uransa suunnitellut Pia Ilonen, jonka muusikoille suunnattu asuintalo Jallukka on juuri valmistumassa Helsingin Jätkäsaareen.

Maailmanparantaminen ei kuitenkaan ole arkkitehtuurin alalla helppoa, sillä eettisyyden ja ekologisuuden korostaminen johtaa helposti arkkitehdin epätyypillisiin suunnittelutehtäviin. Arvostuksen saaminenkin voi olla hankalaa, ellei tavoittele menestystä samalla tavalla kuin muut: voittamalla suuria arkkitehtuurikilpailuita ja tekemällä näyttäviä symbolirakennuksia.

Dokumentti on kuvattu talven ja kevään 2017 aikana.

Ohjaus: Jonni Roos

arkkitehdit
Arkkitehdit Maiju Suomi ja Elina Koivisto arkkitehdit Kuva: Yle / Erik Vierkens arkkitehtuuri (erikoisala),jonni roos
arkkitehdit
Arkkitehdit Pia Ilonen ja Anu Tahvanainen arkkitehdit Kuva: Yle / Erik Vierkens arkkitehtuuri (erikoisala),jonni roos
arkkitehti inari virkkala
Arkkitehti Inari Virkkala arkkitehti inari virkkala Kuva: Yle / Erik Vierkens arkkitehtuuri (erikoisala),inari virkkala

Kitaroita sikarilaatikoista (Yle Teema 16.5. klo 20.30

Meillä kaikilla on ihmeellisiä kykyjä, jos niitä vain lähtee kehittämään. Kuopiolainen ohjelmoija Jaakko Ryynänen halusi tehdä muutakin kuin katsoa iltaisin televisiota - ja tylsistyä. Hän päätti hankkia aktiivisen harrastuksen. Itseään käsityötaidottomaksi luonnehtinut Ryynänen opetteli alkeista rakentamaan sähkökitaroita. Kierrätysmateriaalista on vuosien varrella syntynyt niin bluesperinteestä ammentavia sikarilaatikkokitaroita kuin heinätalikko- tai vessanpöntönkansikitaran tyylistä irrottelua sekä kokeellistakin soitindesignia sellokitaran muodossa.

Ryynäsen maine soitinrakentajana kasvaa muusikkojen keskuudessa, mutta hän haluaa edelleen pysytellä harrastajana. Ryynänen on myös perustanut ystäviensä kanssa Kuopioon HUMU-levymerkin ja musiikkiklubin tukeakseen hyvää musiikkia, joka ei muuten pääse esiin. Dokumentissa seurataan Ryynäsen rakennuspuuhia ja muusikkoja, jotka intoilevat Ryynäsen omaperäisistä soittimista.

Dokumentti on kuvattu talven 2017 aikana.

Ohjaus: Olli Kangassalo


Jaakko Ryynänen
Kitaranrakentaja Jaakko Ryynänen Jaakko Ryynänen Kuva: Yle / Erik Vierkens jaakko ryynänen

Dokumentteihin liityvät radiokeskustelut kuullaan Yle Puheella lähetysviikon perjantaina klo 15.05, ja verkkosisällöt osoitteessa yle.fi/kulttuuricocktail.