Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Uhkaako kuudes sukupuuttoaalto elämää maapallolla?

toimittaja Markku Sipi ja vanha fossiili
Voivatko satoja miljoonia vuosia vanhat fossiilit kertoa paitsi menneestä maailmasta myös siitä, mikä meitä odottaa? toimittaja Markku Sipi ja vanha fossiili Kuva: Harri Anttila Prisma Studio

TV1 keskiviikkona 12.4.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 14.4. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Maapallon lähitulevaisuus näyttää pelottavasti samalta kuin maapallon menneisyys permikaudella. 250 miljoonaa vuotta sitten maapallolla tapahtui massatuho, joka tappoi 90 prosenttia eliölajeista. Onko maapallolla nyt käynnissä uusi, kuudes sukupuuttoaalto?

Stanfordin, Princetonin ja Berkelyn tutkijoiden mukaan kyllä. Selkärankaisia lajeja häviää maapallolta jopa 100 kertaa nopeammin kuin tavallisesti. Vuoden 1900 jälkeen on hävinnyt lähes 480 selkärankaista. Mikäli vauhti olisi normaali, lajeja olisi kuollut vain yhdeksän, tutkijat laskevat. Joidenkin ennusteiden mukaan vuoteen 2020 mennessä jopa kaksi kolmasosaa selkärankaisista voi olla mennyttä.

Ilmakehän ennustetaan lämpenevän tällä vuosisadalla jopa kahdeksan astetta. Permikaudella tapahtui samanlainen lämpötilan nousu, jonka seuraukset olivat dramaattiset. Onko näiden kahden maailman vertaaminen mitenkään asiaankuuluvaa?

"Tietenkään tilanne ei ole yksi yhteen, mutta yhteneväisyyksistä voi oppia", sanoo evoluutiopalentologian professori Mikael Fortelius Helsingin yliopistosta.

"Kun fossiileista kerätyt aineistot yhdistetään tietoon tämän hetken kasveista, elämistä ja ilmastosta, saadaan uutta tietoa niin muinaisista kuin nykyisistä ekosysteemeistä ja voidaan ennakoida tulevaa", Fortelius jatkaa.

Sukupuuttoon kuolleita eläimiä voidaan pian herättää henkiin geeniteknologialla

Lajien sukupuuttoon etsitään kuumeisesti ratkaisuja. Harvardin yliopistossa on jo muutaman vuoden ajan ollut käynnissä kunnianhimoinen projekti. Tutkijat maineikkaassa Church Labissa aikovat herättää henkiin 4000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen villamammutin.

villamammutti
Tutkijat aikovat herättää 4000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen mammutin henkiin. villamammutti Kuva: Shutterstock Prisma Studio

Lajin palauttamiseen tarvitaan kuolleen eläimen DNA:ta. Sitä voi eristää esimerkiksi mammutin poskihampaasta. Tuhansia vuosia vanhassa DNA:ssa on paljon vaurioita ja aukkoja. mutta mammutin perimä valmistetaan laboratoriossa synteettisesti tietokoneiden avulla.

Tutkijat uskovat, että tällä menetelmällä villamammutin U-käännös sukupuutosta voisi olla mahdollinen jo parinkymmenen vuoden kuluttua.

Itänaapurissamme tähän jo valmistaudutaan. Venäläiset tutkijat ovat perustaneet itäiseen Siperiaan Pleistoseenipuiston, johon pyritään luomaan uudelleen jääkauden ekosysteemi. Tutkijat uskovat, että jääkauden ekosysteemi, jossa mammutti oli yksi olennainen eläin, voisi olla ratkaisu myös ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Ilmastonmuutos voi tuoda Suomeen uusia eläinlajeja

Ilmastonmuutos etenee niin nopeasti, etteivät eläin- ja kasvilajit välttämättä ehdi sopeutua ympäristön muuttumiseen. Viidenkymmenen vuoden päästä, vuonna 2067 Suomen ilmasto saattaa olla sellainen, että täällä viihtyvät ihan eri lajit kuin nyt. Mitäs sanot, jos lähimetsässä pian asustaisikin pesukarhu tai valtava visentti?

Studiossa maapallomme tulevaisuudesta keskustelemassa futuristi Elina Hiltunen, biotekniikan tutkija Lauri Reuter ja tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.