Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Konstaapeli Reinikainen käynnistää huumorin kevään

Reinikainen ( Tenho Sauren ) ja Tuija Vuolle
Konstaapeli Reinikainen (Tenho Sauren) solmii lämpimän suhteen sosiaalityöntekijä Aili Hinkan (Tuija Vuolle) kanssa. Reinikainen ( Tenho Sauren ) ja Tuija Vuolle Kuva: Yle / Antero Tenhunen Reinikainen,Tuija Vuolle

Reinikainen on 80-luvun alun huippusuosittu komediaklassikko. Teemalla nähdään sarjan ensimmäinen jakso pitkänä, tunnin mittaisena erikoisversiona. Tuoreessa Arkistovieraana -haastattelussa näyttelijä Tuija Vuolle kertoo Reinikaisen tekemisestä. Ohjelmat Teemalla tiistaina 11., perjantaina 14. ja sunnuntaina 16.4.

Huumori on huhtikuun teemana myös Yle Areenan Toivotut -kokonaisuudessa. Sieltä voi katsoa vaikka koko Tankki täyteen -sarjan (1978-80), jossa konstaapeli Reinikaisen hahmo ensi kertaa esiintyi. Huikeaan huumoripakettiin kuuluvat myös sketsisarjat Velipuolikuu, Hymyhuulet ja Mutapainin ystävät.

Teeman Elävän arkiston huumorianti jatkuu huhtikuussa puolestaan Thilia Thalia -visailun ja Alivaltiosihteeri valvoo -ohjelman merkeissa.

Näyttelijä on usein ujo jännittäjä

”Hirveän monet näyttelijät ovat hyvin epävarmoja ja monilla näyttelijöillä on aika risainen tausta. Niin kuin minullakin”, Tuija Vuolle sanoo tuoreessa Marko Gustafssonin Arkistovieraana -haastattelussa.

Teatterineuvos Tuija Vuolteen mukaan näyttelijä on ikään kuin oma ihmisrotunsa. Näyttelijä voi olla ujo, kova jännittäjä ja sulkeutunutkin, mutta samaan aikaan hänellä hirmuinen halu olla esillä: ”Usein näyttelijä on luonteeltaan epävarma, mutta silti hänellä on valtava tarve tehdä nimenomaan tätä työtä”.

Satoja rooleja tehnyt Tuija Vuolle muistuttaa, että näyttelijä voi ammentaa työhönsä kurjista ja tuskallisista lapsuuden kokemuksista. "Itse olen sitä tehnyt hyvinkin paljon", Vuolle sanoo.

Tuija Vuolle hymyilee
Tuija Vuolle hymyilee tuija vuolle

Lavalle läpi harmaan kiven

Päättäväisyys, sinnikkyys ja tietenkin selkeä päämäärä. Siinä tarvittavat ainekset, joilla voi päästä ihan mihin tahansa.

Tuija Vuolle tiesi jo alle kouluikäisenä haluavansa näyttelijäksi, mutta tie unelma-ammattiin ei todellakaan ollut helppo. ”Pyrin alaikäisenä Teatterikouluun, enkä tietenkään päässyt. Se oli kova paikka”, Vuolle muistelee.

Vaatesuunnittelijan työ olisi saattanut olla varteenotettava vaihtoehto, mutta ensin oli käännettävä kaikki kivet näyttelijäksi pääsyn tieltä. Hän aneli paikan iltanäyttelijäksi Porin Teatteriin ja kovalla työllä ja sitkeällä harjoittelulla hän nousi pikkuhiljaa eturivin näyttelijäksi.

Porista hänet kiinnitettiin Tampereen Teatteriin ja sieltä hän jäi virallisesti eläkkeelle vuona 2010, mutta on tehnyt sen jälkeen lukuisia rooleja ja tekee edelleen.

Arkistovieraana Tuija Vuolle

Konstaapeli Reinikaisen suosio yllätti

Teeman arkistopaikalla nähdään ensimmäinen jakso kulttimaineeseen nousseesta Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen luomasta Reinikainen - sarjasta. Tuija Vuolle esitti sarjassa sosiaalivirkailija Aili Hinkkaa, jolla oli lämmin suhde Tenho Saurenin esittämän konstaapeli Reinikaisen kanssa.

Reinikaisen tekeminen oli todella kivaa. Se oli huolellista tekemistä ja harjoiteltiin paljon, mitä nykyään ei tehdä lainkaan. Mutta ei meillä ollut aavistustakaan, että siitä tulisi hitti. Sarjan suosio yllätti kyllä kaikki!”, Vuolle muistelee.

Reinikainen -sarjan avausjaksossa kaupunkiin muuttava konstaapeli Reinikainen opettelee puhumaan käsillä, tutustuu järjestyspoliisin työhön sekä solmii ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen viehättävän sosiaalitarkkailijan Ailin kanssa.

Reinikainen -sarjan jaksot ovat puolituntisia, mutta Teemalla nähdään harvinainen tunnin mittainen versio avausjaksosta Kun toimeen tartutaan.

Reinikainen -sarja löytyy kokonaisuudessaan Ylen Elävästä arkistosta.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa