Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Toivotut Tankki täyteen, Velipuolikuu, Hymyhuulet ja Mutapainin ystävät nyt Areenassa

Kun puhutaan suomalaisesta tv-huumorista, on vaikea ohittaa sellaisia sarjoja kuin Tankki täyteen, Velipuolikuu, Hymyhuulet ja Mutapainin ystävät. Niitä on kaivattu ja toivottu uudelleennähtäväksi. Siksi nämä sarjat ovat nyt kaiken kansan katsottavana Areenassa.

Koko alkuvuoden 2017 Areenaan on ilmestynyt katsottavaksi runsaasti rakastettuja ja toivottuja kotimaisia Ylen tuottamia draamaohjelmia. Huhtikuusta alkaen saadaan kuitenkin nauraa ihan olan takaa, kun paljon toivotut komediasarjat Tankki täyteen, Velipuolikuu, Hymyhuulet ja Mutapainin ystävät ilmestyivät laitteillenne katsottaviksi.

Mikäli nämä sarjat ovat sinulle jo entuudestaan tuttuja, olet ehkä haka huumoritestissämme.

Vuonna 1978 alkanut Tankki täyteen oli ensimmäinen suomalainen tilannekomedia. Ohjelma syntyi, kun TV2:ssa huomattiin, että Suomesta puuttui maailman suosituin ohjelmatyyppi, puolen tunnin sitcom. Tunnetusti sarjan ensimmäinen jakso alkaa monen minuutin hiljaisuudella. "Musta oli selvää, että suomalainen tilannekomedia alkaa niin, että kukaan ei puhu mitään", ohjelman käsikirjoittaja Neil Hardwick perusteli.

Koko sarja on nyt ja ikuisesti katsottavissasi Areenassa.

Tankki täyteen Areenassa ja Elävässä arkistossa

Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

Vuonna 1983 ensilähetetty Velipuolikuu-sketsisarja nojaa positiivisuuteen ja ammentaa absurdismista. Se nosti Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Kari Heiskasen tähdiksi ja tuotti myös musiikkihittejä. Pedro Hietanen sovitti Peteliuksen suuhun muun muassa Muistan sua Elaine -laulun. Velipuolikuun suosio on jatkunut pitkälle 2010-luvulle mm. viraalihitiksi muodostuneen pääsiäishanukas-sketsin myötä.

Velipuolikuu määritteli uusiksi koko siihenastisen suomalaisen sketsiviihteen― Jukka Annala Toopelivisio-kirjassa (Teos 2006)

Koko sarja, mukaanlukien englanninkielinen viimeinen jakso, on katsottavissa Areenassa pitkälle ensi vuoteen.

Velipuolikuu Areenassa ja Elävässä arkistossa

"Hirveetä kattoo" – Velipuolikuu veti miljoonayleisön absurdeilla sketseillään

Velipuolikuu tuuletti suomalaisen sketsiviihteen perinteitä.

Vuosina 1983 ja 1984 nähty Velipuolikuu tuuletti suomalaisen sketsiviihteen perinteitä ja onnistui lopulta hurmaamaan yleisön. Parhaimmillaan sarja keräsi kahden miljoonan katsojaluvut. Pontsan perhe, Balle Ramstedt, pääsiäishanukas, Raivolan rysäpöksyt ja moni muu sketsi on jäänyt kummittelemaan suomalaisten muistoihin.


Huippusuosituksi nousseen Velipuolikuun jälkeen paljon samoja tekijöitä – kuten ohjaaja Kari Kyrönseppä ja näyttelijät Petelius, Heiskanen ja Eeva Litmanen – oli mukana Mutapainin ystävät -sketsisarjassa. Ohjelma oli monelle uutta Velipuolikuuta odottaneelle ehkä pettymys, mutta absurdimman huumorin ystäville kaivattu uutuus. –Katsoja sai tehdä koko ajan töitä käsittääkseen mitä tää on, kuvaili Kyrönseppä sarjan katsomiskokemusta.

Koko Mutapainin ystävät -sarja Areenassa.

Mutapainin ystävät Areenassa ja Elävässä arkistossa

Vuonna 1988 alkanut Hymyhuulet jatkoi suomalaisen sketsihuumorin perinteitä. Se oli urbaani cityohjelma ihmiselle, jolle ei ole tärkeätä miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät. Sarja nosti 1980-luvun tärkeimmäksi sketsihumoristiksi nousseen Peteliuksen rinnalle myös uusia tekijöitä, kuten Antti Raivion ja Ville Virtasen. Heiskasen paikan Peteliuksen parina sai Aake Kalliala. Sarjasta nousi esiin paljon elämään jääneitä hahmoja, kuten Aki ja Turo.

Koko Hymyhuulet-sarja Areenassa.

Hymyhuulet Areenassa ja Elävässä arkistossa

Hymyhuulet vinoili herättelevän epäkorrektisti ja tartutti hokemat

Aki ja Turo nousivat kulttihahmoiksi

Syksystä 1987 kevääseen 1988 esitetty sketsisarja Hymyhuulet muistetaan uudenlaisista, usein vähemmistöihin kohdistuneista parodioistaan ja tarttuvista hokemistaan. Pirkka-Pekka Petelius sai nyt rinnalleen Aake Kallialan, toiseksi tähtipariksi nousi Ville Virtasen ja Antti Raivion hämmentävä, mutta rokkaava duo Aki ja Turo. Auts töks töks!

Lue lisää:

Velipuolikuun näyttelijät merimieslakit päässä ja leit kaulassa.

Toivotut: Huumoria

Tankki täyteen ja kasari-tv:n parhaat sketsiklassikot samassa paketissa!

Lisää ohjelmasta

 • Rakastetut satukuunnelmat tuovat seikkailua ja jännitystä elokuun iltoihin

  Seikkailukuunnelmia lapsille ja nuorille

  Lomakauden loppuessa radiodraaman ystäviä hellitään kiehtovilla satukuunnelmilla. Tarinannälkäiset lapset ja aikuiset viedään arkiaskareista eksoottiselle saarelle etsimään nuoruuden lähdettä ja viktoriaaniseen kartanoon selvittämään salaisuuksia. Pääsemme Ville Valdemarin matkassa lännenelokuvan kuvauksiin, jännitämme onnellisia loppuja hurjissa perinnesaduissa ja kiidämme Shehrezadin lentävällä matolla Tuhannen ja yhden yön taruihin.

 • Äly-tv-laitteiden Areena-ongelmia ratkotaan

  Areenan äly-tv-ongelmien ratkaiseminen jatkuu

  Sony-laitteita vaivannut vika on korjattu, Samsung-ongelmien ratkaiseminen jatkuu. Äly-tv-laitteiden Areena-sovellusten ongelmien selvittely on edennyt jonkin verran. Joissakin Sonyn malleissa ilmennyt ongelma (ohjelmat käynnistyvät mutta kuvaa ei näy, sen sijaan ääni kuuluu) on nyt korjattu ja sovelluksen pitäisi toimia normaalisti.

 • Ongelmia Samsung-televisioiden Areena-sovelluksessa

  Ongelmia Samsung-laitteiden Areena-sovelluksessa

  Areena-sovellus ei tällä hetkellä toimi oikein kaikissa Samsungin äly-tv-laitteissa. Ongelmat eivät koske kaikkia laitteita: suurimmassa osassa Samsungin äly-tv-laitteista Areena toimii edelleen normaalisti. Ongelmia on kolmenlaisia. Ensimmäisessä ongelmassa sovellus käynnistyy normaalisti ja jotkut ohjelmista toistuvat, mutta jotkut eivät.

 • Kotikontujen filmattu historia kiinnostaa – Yle Areenassa näet vaikkapa rakentuvaa Tapiolaa ja 1950-luvun Iisalmea

  Areenasta löytyy paljon vanhaa aineistoa ympäri Suomea.

  Oman asuinseudun historia kiinnostaa monia meistä. Tämän totesimme, kun kävimme esittelemässä Ylen arkistoaineistoja Espoossa Tapiolan kirjastossa. Koolle kerääntyi yli sata kiinnostunutta katsomaan vanhoja filmejä ja tunnistamaan niistä tuttuja kotipaikkoja. Tapahtuman innoittamina kokosimme Areenaan paketillisen entisaikojen Tapiolaa kuvaavaa aineistoa.