Hyppää pääsisältöön

Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

Grafiikka: taskulaskin, taustalla kerrostaloja.
Grafiikka: taskulaskin, taustalla kerrostaloja. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Asunto-osakeyhtiö,Laskin,talous,tilinpäätös

Osaatko lukea taloyhtiön tilinpäätöstä? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen. Suomen kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen antaa oikeat vastaukset perusteluineen.

1. Asunnon myyjä kertoo, että taloyhtiö on varautunut pahan päivän varalle eikä lähivuosien putkiremontin rahoittamisesta ole huolta, koska yhtiöllä on rakennusrahastossa yli viisi miljoonaa euroa. Miten asunnon ostajan pitää suhtautua väitteeseen?

2. Toimintakertomuksessa luetellaan taloyhtiön pysyvät rasitteet. Mikä seuraavista on rasite?

3. Mihin tuloslaskelman kohtaan isännöinnin palkkiot kuuluvat?

4. Pitääkö taloyhtiön antaa veroilmoitus, kun edellisten vuosien tappioiden vähentämisen jälkeen verotettava tulo on alle 30 euroa?

5. Asukkaiden käytössä on pesutupa, ja taloyhtiö perii sen käytöstä maksun. Mihin tuloslaskelman erään pesutuvan maksutuotto kuuluu kirjata?

6. Kuka vastaa viime kädessä siitä, että tilinpäätös on laadittu oikein?

7. Muutama osakkeenomistaja ei ole maksanut vastikkeitaan tilivuoden aikana. Mihin erään maksamattomat vastikkeet merkitään taseessa?

Lue lisää:

Osaatko lukea taloyhtiön tilinpäätöstä? Tiedä, mihin rahasi menevät!

Kevät on taloyhtiöiden yhtikökokousten aikaa. Taloyhtiön tilinpäätös voi tuntua vaikeaselkoiselta, mutta siihen kannattaa perehtyä ennen vuosittaista yhtiökokousta. Onko talousarvio ylittynyt, vai onko korjauksia jäänyt tekemättä? Opi erottamaan tärkeät asiat tilinpäätöksestä, niin tiedät, mistä asumisessa maksat.

Korjaus 9.7.2017: Poistettu virheellinen väittämä kysymyksen numero 2 vastausvaihtoehdoista. Vaikka vastausvaihtoehdossa mainittu "keskeneräinen oikeudenkäynti" onkin rasite, se ei ole kysymyksessä tarkoitettu "pysyvä rasite". Keskeneräinen oikeudenkäynti kuuluu mainita toimintakertomuksessa kohdassa "Tiedot olennaisista tapahtumista tilikaudella ja sen päättymisen jälkeen".

Muokkaus 18.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?