Hyppää pääsisältöön

Ääniä toisesta maailmasta!

Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta
Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta ’Se’ toisesta maailmasta,teeman elokuvat

Se oli maailman pelottavin ääni. Siinä oli jotakin selittämätöntä ja tuonpuoleista. Elokuva oli jännittävä, mutta se ääni… Se oli suorastaan jäätävä. Mistä se tuli? Mikä sai sen aikaan?

Soitin oli nimeltään Theremin. Se oli elektroninen soitin. Oudon näköinen laatikko, jossa oli antenni ja metallinen silmukka. Elokuva oli Howard Hawksin ja Christian Nybyn ohjaama The Thing from Another World vuodelta 1951. Tieteisjännärien klassikko, jossa soi Thereminin hyytävä ulina. Suomessa elokuvaa on esitetty nimellä ”Se” toisesta maailmasta. Elokuva nähdään Yle Teemalla Pitkäperjantaina 14.4. klo 10.00 osana elektronisesta musiikista kertovaa kokonaisuutta.

The Thing - ”se” toisesta maailmasta

Kun elokuvasäveltäjä Dimitri Tiomkin käytti Thereminiä elokuvan musiikissa, tuo eriskummallinen soitin ei ollut mikään uusi juttu Hollywoodissa. Sitä oli käytetty voimallisena tehokeinona jo 1940-luvun puolivälissä, ja 1950-luvun tieteiselokuvien myötä siitä tuli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Thereminin avaruudellinen ääni oli kuin tehty kuvaamaan kaikkea uhkaavaa, pelottavaa ja dramaattista.

Theremin oli keksitty Venäjällä jo vuonna 1919. Sen kehitti insinööri Léon Theremin, ja hänen keksintönsä tuli vaikuttamaan musiikkiin enemmän kuin kukaan saattoi aavistaa.

1950-luvulla amerikkalainen nuorukainen Robert Moog rakensi itse Theremin-soittimia. Ne herättivät siinä määrin kiinnostusta ja kysyntää, että Moog alkoi valmistaa niitä myyntiin. Niistä tuli hänen ensimmäinen menestystuotteensa. Hänet seuraavat menestystuotteensa olivat Moog-syntesoijia: Big Moog, Minimoog, Micromoog, Moog Prodigy, Polymoog…

Vince Clarke dokumenttielokuvassa I Dream of Wires.
Vince Clark, Depeche Mode / Yazoo / Erasure Vince Clarke dokumenttielokuvassa I Dream of Wires. vince clarke

I Dream of Wires

Moogit ovat laitteita, joiden nimeen vannotaan edelleen. Mikään ei kuulosta yhtä hyvältä kuin Moog, sanovat monet muusikot. Moog saa kunniaa myös Robert Fantinatton dokumenttielokuvassa I Dream of Wires, jossa haastatellaan yli sataa muusikkoa, keksijää ja kokeilijaa.

Suhteellisen tuoreessa eli vuonna 2014 valmistuneessa dokumentissa ovat äänessä mm. Trent Reznor (Nine Inch Nails), Gary Numan, Vince Clarke (Erasure), Morton Subotnick, Chris Carter (Throbbing Gristle), Carl Craig, Flood, John Foxx, Bernie Krause…. Elektronisen musiikin historia hahmottuu tekniikan kehityksen ja hullujen ideoiden vuorovaikutuksena. Dokumentti nähdään Yle Teemalla Pitkäperjantaina 14.4. klo 11.25 osana elektronisesta musiikista kertovaa kokonaisuutta.

Jukka Mikkola
Jukka Mikkola, Avaruusromua Jukka Mikkola Kuva: Yle/Laura Pohjavirta avaruusromua

Avaruusromua - ajatuksia musiikin takaa

Kaksituntinen Avaruusromun 25-vuotisjuhlalähetys vuodelta 2015 tarjoaa myös elektronisen musiikin historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta. Luvassa on edustava valikoima elektronista musiikkia 1950-luvulta nykypäivään, ajatuksia musiikin takaa ja kokeilevaa visuaalisuutta.

Jukka Mikkolan toimittamassa ohjelmassa ovat mukana muusikot Esa Kotilainen ja Jimi Tenor. Musiikkia kuvittavat ainutkertaisella reaaliaikaisella videotaiteellaan videotiskijukat Random Doctors ja Klaustrofobia. Ohjelma nähdään Yle Teemalla Pitkäperjantaina 14.4. klo 13.00 osana elektronisesta musiikista kertovaa kokonaisuutta.

 • Yöt, päivät, lakkaamatta… Avaruusromua 26.11.2017

  Me ajelehdimme ajassa eteenpäin kuin virrassa.

  Kun Konfutse katseli jokea, hänen kerrotaan sanoneen, että elämä kulkee kuin tuo virta. Yöt, päivät, lakkaamatta. Monet kokevat elävänsä luonnon päättymättömän kierron keskellä. Ehkä se on eräs syy siihen, miksi musiikin tekijät ovat halunneet kuvata suhdettaan luontoon. Suhdettaan siihen suureen virtaan, jonka mukana me ajelehdimme ajassa eteenpäin, tässä loputtomassa maailmankaikkeudessa. Luonto voi olla mukana musiikissa sekä symbolisesti että konkreettisesti. Avaruusromussa lähdetään liikkeelle luonnosta ja matkataan kohti sisäistyneitä visioita. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua