Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

Käsi pitelee tietokoneen hiirtä.
Käsi pitelee tietokoneen hiirtä. Kuva: Timo Sihvonen / Yle Digitreenit,hiiret (tietotekniikka),digitaidot,tietokoneet

Hiiren kakkosnappi mainitaan usein tietokoneeseen liittyvissä ohjeissa. Mutta mitä kaikkea sillä voi tehdä? Tässä muutama temppu, joilla voit helpottaa elämääsi tietokoneen kanssa.

Hiiressä on yleensä kaksi painiketta: ensimmäisellä annat käskyjä ja toisella avaat valikkoja, joissa on lisätoimintoja. Kakkosnappi on oletuksena hiiren oikealla puolella, mutta voit myös itse määritellä kumpi on kumpi (ohje Windowsille, englanniksi).

Vastaavat napit löydät myös kannettavan tietokoneen kosketuslevystä. Läppärin merkistä riippuen se voi toimia hiukan eri tavoin. Esimerkiksi Mac-kannettavissa kakkosnäppäimen toiminallisuudet saat esiin klikkaamalla ohjauslevyä kahdella sormella yhden sijaan.

Kokeile sitä kaikkialla!

Tärkein vinkki: kokeile hiiren kakkosnappia kaikkialla! Kakkosnappia voit huoletta kokeilla, sillä sitä painamalla et suoraan tee mitään, vaan avaat erilaisia valikkoja. Valikon saat suljettua painamalla kakkosnappia uudelleen.

Mitä kaikkea voit tehdä kakkosnapin avulla?

Tässä joitakin yleisiä esimerkkejä toiminnoista, jotka löydät hiiren toisella painikkeella. Monet toiminnot ovat samoja tai samankaltaisia eri ohjelmissa ja käyttöjärjestelmissä. Jotkut toiminnot taas riippuvat siitä, mikä ohjelma tai näkymä sinulla on auki ruudulla.

1. Kopioi, leikkaa ja liitä

Voit kopioida, leikata ja liittää tekstiä tai tiedostoja hiiren kakkospainikkeen avulla. Nämä toiminnot löydät esimerkiksi verkkoselaimessa, tekstinkäsittelyssä ja Resurssienhallinnassa (Windows 10:ssä myös Tämä tietokone, Mac-koneissa Finder).

  • Maalaa ykköspainikkeella tekstinpätkä tai valitse tiedosto >
  • Paina hiiren kakkospainiketta >
  • Kopioi / leikkaa / liitä.

Kun olet ottanut nämä toiminnot haltuun hiiren avulla, voit opetella tekemään saman pikanäppäimillä.

2. Tallenna kuvia ja linkkejä

Verkosta löytyviä kuvia voi usein tallentaa (Tallenna kuva nimellä) tai kopioida (Kopioi kuva) klikkaamalla kakkosnappia kuvan päällä.

Verkkoa selatessasi voit kopioida näkemäsi linkin osoitteen klikkaamalla kakkosnappia linkin päällä (Kopioi linkin osoite). Kopioimasi linkin voit liittää suoraan toiseen ohjelmaan.

Nämä komennot toimivat kaikissa yleisimmissä selaimissa (Chrome, Safari, Edge ja Firefox).

Kuvakaappaus Ylen nettiartikkelin valokuvasta, jonka päällä on hiiren kakkospainikkeella aukeava valikko.
Verkkoselaimissa kakkosnapin takana on hyödyllisiä komentoja. Esimerkiksi monia kuvia voi tallentaa tai kopioida. Kuvan julkaisuoikeus on sitten asia erikseen. Kuvakaappaus Ylen nettiartikkelin valokuvasta, jonka päällä on hiiren kakkospainikkeella aukeava valikko. Kuva: Valokuva: Henrietta Hassinen / Yle Digitreenit,hiiret (tietotekniikka),digitaidot,kopiointi,tallennus

3. Järjestele ja luo kansioita työpöydällä ja Resurssienhallinnassa

Työpöydällä eli tietokoneesi aloitusruudulla kakkosnappi avaa valikon, jonka kautta voit järjestellä työpöydän kuvakkeita. Valikon kautta voit myös esimerkiksi luoda työpöydälle uuden kansion ja muuttaa kuvakkeiden kokoa.

Samoin Resurssienhallinnassa (Windows 10:ssä myös Tämä tietokone tai Macilla Finder) kakkosnappi avaa vastaavan valikon. Valikossa voit järjestää kansion tiedostot esimerkiksi nimen perusteella, ja luoda uusia kansioita sekä tiedostoja.

Kuvakaappaus Windows 10:n työpöydältä: Hiiren kakkospainike avaa valikon, joilla voi järjestää työpöytää.
Windows 10:n työpöydällä hiiren kakkosnappi avaa valikon, jonka kohdasta Näytä voit järjestellä työpöytää. Kuvakaappaus Windows 10:n työpöydältä: Hiiren kakkospainike avaa valikon, joilla voi järjestää työpöytää. Digitreenit,Windows 10,Työpöytäkuvakkeet,digitaidot

Kuvakaappaus Windows 10:stä: Työpöydällä aukeaa hiiren kakkospainikkeella valikko, josta voi luoda uusia kansioita ja asiakirjoja.
Samasta valikosta löytyy kohta Uusi, josta voit muun muassa luoda uusia kansioita ja asiakirjoja. Kuvakaappaus Windows 10:stä: Työpöydällä aukeaa hiiren kakkospainikkeella valikko, josta voi luoda uusia kansioita ja asiakirjoja. Digitreenit,digitaidot,Työpöytäympäristö

4. Vaihda tekstin kokoa, fonttia ja muita muotoiluasetuksia

Tekstinkäsittelyohjelmissa (esimerkiksi Word) tekstin muotoilu onnistuu kakkospainikkeen valikon avulla.

Klikkaamalla kakkosnappia tekstitiedostossa avaat valikon, jossa voit tehdä muutoksia joko valitun tekstinpätkän tai koko tiedoston muotoiluun. Voit esimerkiksi vaihtaa kirjasintyypin kokoa tai tekstin väriä valikon kautta.

Kuvakaappaus Word-tekstiasiakirjasta, jossa näkyy tekstin muotoilutoimintoja.
Word-tekstinkäsittelyohjelmassa hiiren kakkosnapin takaa avautuu työkaluja muun muassa tekstin muotoilemiseen. Kuvakaappaus Word-tekstiasiakirjasta, jossa näkyy tekstin muotoilutoimintoja. Digitreenit,Windows 10,Microsoft Word,digitaidot

Oivalluksen iloa hiiren kakkospainikkeen kanssa!Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Facebookissa Yle Oppimisen Digitreenit-ryhmässä.

Muokkaukset:
10.2.21: Poistettu hiukan vanhentunut ohjevideo.
8.8.22: Teksti ja kuvat kauttaltaan ajan tasalle.

Keskustele