Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

Digitreenien pääkuva. Tekstit: Hiiren taiat, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Valokuvassa tietokoneen hiiri.
Digitreenien pääkuva. Tekstit: Hiiren taiat, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Valokuvassa tietokoneen hiiri. Kuva: Yle. Digitreenit,hiiri

Hiiren kakkosnappi mainitaan usein tietokoneeseen liittyvissä ohjeissa. Mutta mitä kaikkea sillä voi tehdä? Tässä muutama temppu, joilla voit helpottaa elämääsi tietokoneen kanssa.

Hiiressä on yleensä kaksi painiketta: toisella annetaan käskyjä ja toisella voi avata valikkoja, joissa on lisätoimintoja ja oikopolkuja.

Hiiren kakkosnappi voi olla oikea tai vasen nappi. Voit itse määritellä kumpi on kumpi.

Vastaava painike löytyy myös kannettavien tietokoneiden kosketuslevyistä. Koneen merkistä riippuen se voi olla hieman erilainen. Esim. Mac-kannettavissa hiiren kakkosnäppäimen toiminallisuudet saa esiin klikkaamalla ohjauslevyä kahdella sormella yhden sijaan.

Kokeile sitä kaikkialla!

Tärkein vinkki: kokeile hiiren kakkosnappia kaikkialla! Kakkosnappia voi huoletta kokeilla, sillä sen painalluksesta ei tapahdu suoraan komentoa, vaan se avaa erilaisia valikkoja. Valikon sisältö riippuu siitä, missä ohjelmassa tai näkymässä olet. Valikon saa suljettua painamalla kakkosnappia uudelleen.

Kopioi - Leikkaa - Liitä

Tavallisimmat hiiren kakkosnapilla käytetyt toiminnot ovat kopiointi, leikkaaminen ja liittäminen, jotka toimivat niin verkkosivuilla kuin useimmissa ohjelmissa.

Maalaa hiirellä sana tai tekstinpätkä -> paina hiiren kakkospainiketta -> kopioi/leikkaa/liitä

Samat toiminnot voi hoitaa myös pikanäppäimillä.

Verkkoselaimet: tallenna kuvia, linkkejä ja käännä tekstiä

Myös verkkoa selaillessa hiiren kakkosnappi on hyödyllinen. Sillä voi vaikka kopioida verkko-osoitteen suoraan linkistä klikkaamalla kakkosnappia linkin päällä (kopio linkin osoite). Tällöin ei tarvitse avata linkkiä lainkaan.

Verkosta löytyviä kuvia voi tallentaa (tallenna kuva nimellä) tai kopioida (Kopioi kuva), kun klikkaa kakkosnappia kuvan päällä.

Nämä komennot toimivat kaikissa yleisimmissä selaimissa (Chrome, Explorer ja Firefox).

Kuvakaappaus Google kuvahausta, jossa hiiren kakkospainikeen valikko
Verkkoselaimissa hiiren kakkosnapin takana on hyödyllisiä komentoja. Mm. linkin osoitteen tai kuvan saa helposti talteen komentojen avulla. Kuvakaappaus Google kuvahausta, jossa hiiren kakkospainikeen valikko Yle Oppiminen,Digitreenit,kuvakaappaus,hiiret (tietotekniikka)

Mac OS-käyttöjärjestelmän Safari-selaimessa on toiminto, jolla voi hakea tiettyjen sanojen sanakirjaselityksiä. Toiminto ei ole ikävä kyllä käytössä suomen kielellä.

Työpöytä: järjestele, luo kansioita

Tietokoneen työpöydällä hiiren kakkosnappi avaa valikon, jossa on monenlaisia toimintoja. Muun muassa työpöydän kuvakkeiden järjestely, kuvakkeiden koon muuttaminen ja uusien kansioiden luominen onnistuvat helposti kakkosnapin avulla.

Windows 10:ssä vasemman alakulman Windows-ikonista saa kakkosnapilla auki ns. Start-valikon, missä ovat järjestelmän hallintavalikot (ohjauspaneeli, virranhallinta-asetukset, laitehallinta, jne.). Start-valikko on monille tuttu vanhemmista Windows-käyttöjärjestelmäversioista.

Kuvakaappaus windows 10 Start-valikosta
Windows 10:n Start-valikko löytyy hiiren kakkosnapilla Windows-kuvakkeen takaa. Kuvakaappaus windows 10 Start-valikosta Digitreenit,Yle Oppiminen,Windows 10,Näyttökuva

Ohjelmat: tekstin muotoilu, lisäosien toiminnat

Myös useissa ohjelmissa on toimintoja piilotettu hiiren kakkosnapin taakse.

Esimerkiksi tekstin muokkaus Word-dokumentissa onnistuu kätevästi hiiren avulla. Kakkosnappi avaa pikavalikon, jonka avulla tekstiin voi lisätä muotoiluja, tai vaihtaa kirjasintyyppiä, tekstin kokoa tai väriä jne.

Kuvakaappaus Word
Word-tekstinkäsittelyohjelmissa hiiren kakkosnapin takaa avautuu mm. tekstin muotoiluvalikko. Kuvakaappaus Word Yle Oppiminen,Digitreenit,Windows 10,Näyttökuva,kuvakaappaus

Mac OS:n ja MS Officen kalenteri-ohjelmissa voi perustaa uuden tapahtuman tai hyväksyä kutsun kakkosnapin avulla. Näin ei tarvitse avata tapahtumaa tai päivää erikseen.

Myös monet selainten ns. lisäosien (add-ons, extensions) toiminnot löytyvät hiiren kakkospainikkeen takaa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
21.4.17: Lisätty aihekategoria.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 25.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.
10.2.21: Poistettu hiukan vanhentunut ohjevideo.

Digitreenit

Keskustele