Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

Digitreenien pääkuva. Taustaluvassa tietokoneen hiiri. Teksti: Hiiren taikatemput.
Digitreenien pääkuva. Taustaluvassa tietokoneen hiiri. Teksti: Hiiren taikatemput. Kuva: Yle. Digitreenit

Hiiren kakkosnappi mainitaan usein tietokoneeseen liittyvissä ohjeissa. Mutta mitä kaikkea sillä voi tehdä? Tässä muutama temppu, joilla voit helpottaa elämääsi tietokoneen kanssa.

Hiiressä on yleensä kaksi painiketta: toisella annetaan käskyjä ja toisella voi avata valikkoja, joissa on lisätoimintoja ja oikopolkuja.

Hiiren kakkosnappi voi olla oikea tai vasen nappi. Voit itse määritellä kumpi on kumpi.

Vastaava painike löytyy myös kannettavien tietokoneiden kosketuslevyistä. Koneen merkistä riippuen se voi olla hieman erilainen. Esim. Mac-kannettavissa hiiren kakkosnäppäimen toiminallisuudet saa esiin klikkaamalla ohjauslevyä kahdella sormella yhden sijaan.

Kokeile sitä kaikkialla!

Tärkein vinkki: kokeile hiiren kakkosnappia kaikkialla! Kakkosnappia voi huoletta kokeilla, sillä sen painalluksesta ei tapahdu suoraan komentoa, vaan se avaa erilaisia valikkoja. Valikon sisältö riippuu siitä, missä ohjelmassa tai näkymässä olet. Valikon saa suljettua painamalla kakkosnappia uudelleen.

Kopioi - Leikkaa - Liitä

Tavallisimmat hiiren kakkosnapilla käytetyt toiminnot ovat kopiointi, leikkaaminen ja liittäminen, jotka toimivat niin verkkosivuilla kuin useimmissa ohjelmissa.

Maalaa hiirellä sana tai tekstinpätkä -> paina hiiren kakkospainiketta -> kopioi/leikkaa/liitä

Samat toiminnot voi hoitaa myös pikanäppäimillä.

Työpöytä: järjestele, luo kansioita

Tietokoneen työpöydällä hiiren kakkosnappi avaa valikon, jossa on monenlaisia toimintoja. Mm. työpöydän kuvakkeiden järjestely, kuvakkeiden koon muuttaminen ja uusien kansioiden luominen onnistuvat helposti kakkosnapin avulla.

Windows 10:ssä vasemman alakulman Windows-ikonista saa kakkosnapilla auki ns. Start-valikon, missä ovat järjestelmän hallintavalikot (ohjauspaneeli, virranhallinta-asetukset, laitehallinta, jne.). Start-valikko on monille tuttu vanhemmista Windows-käyttöjärjestelmäversioista.

Kuvakaappaus windows 10 Start-valikosta
Windows 10:n Start-valikko löytyy hiiren kakkosnapilla Windows-kuvakkeen takaa. Kuvakaappaus windows 10 Start-valikosta Digitreenit,Yle Oppiminen,Windows 10,Näyttökuva

Verkkoselaimet: tallenna kuvia, linkkejä ja käännä tekstiä

Myös verkkoa selaillessa hiiren kakkosnappi on hyödyllinen. Sillä voi vaikka kopioida verkko-osoitteen suoraan linkistä klikkaamalla kakkosnappia linkin päällä (kopio linkin osoite). Tällöin ei tarvitse avata linkkiä lainkaan.

Verkosta löytyviä kuvia voi tallentaa (tallenna kuva nimellä) tai kopioida (Kopioi kuva), kun klikkaa kakkosnappia kuvan päällä.

Nämä komennot toimivat kaikissa yleisimmissä selaimissa (Chrome, Explorer ja Firefox).

Kuvakaappaus Google kuvahausta, jossa hiiren kakkospainikeen valikko
Verkkoselaimissa hiiren kakkosnapin takana on hyödyllisiä komentoja. Mm. linkin osoitteen tai kuvan saa helposti talteen komentojen avulla. Kuvakaappaus Google kuvahausta, jossa hiiren kakkospainikeen valikko Yle Oppiminen,Digitreenit,kuvakaappaus,hiiret (tietotekniikka)

Mac OS-käyttöjärjestelmän Safari-selaimessa on toiminto, jolla voi hakea tiettyjen sanojen sanakirjaselityksiä. Toiminto ei ole ikävä kyllä käytössä suomen kielellä.

Ohjelmat: tekstin muotoilu, lisäosien toiminnat

Myös useissa ohjelmissa on toimintoja piilotettu hiiren kakkosnapin taakse.

Esimerkiksi tekstin muokkaus Word-dokumentissa onnistuu kätevästi hiiren avulla. Kakkosnappi avaa pikavalikon, jonka avulla tekstiin voi lisätä muotoiluja, tai vaihtaa kirjasintyyppiä, tekstin kokoa tai väriä jne.

Kuvakaappaus Word
Word-tekstinkäsittelyohjelmissa hiiren kakkosnapin takaa avautuu mm. tekstin muotoiluvalikko. Kuvakaappaus Word Yle Oppiminen,Digitreenit,Windows 10,Näyttökuva,kuvakaappaus

Mac OS:n ja MS Officen kalenteri-ohjelmissa voi perustaa uuden tapahtuman tai hyväksyä kutsun kakkosnapin avulla. Näin ei tarvitse avata tapahtumaa tai päivää erikseen.

Myös monet selainten ns. lisäosien (add-ons, extensions) toiminnot löytyvät hiiren kakkospainikkeen takaa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
21.4.17: Lisätty aihekategoria.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.