Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

Digitreenien pääkuva. Taustaluvassa tietokoneen hiiri. Teksti: Hiiren taikatemput.
Digitreenien pääkuva. Taustaluvassa tietokoneen hiiri. Teksti: Hiiren taikatemput. Kuva: Yle. Digitreenit

Hiiren kakkosnappi mainitaan usein tietokoneeseen liittyvissä ohjeissa. Mutta mitä kaikkea sillä voi tehdä? Tässä muutama temppu, joilla voit helpottaa elämääsi tietokoneen kanssa.

Hiiressä on yleensä kaksi painiketta: toisella annetaan käskyjä ja toisella voi avata valikkoja, joissa on lisätoimintoja ja oikopolkuja.

Hiiren kakkosnappi voi olla oikea tai vasen nappi. Voit itse määritellä kumpi on kumpi.

Vastaava painike löytyy myös kannettavien tietokoneiden kosketuslevyistä. Koneen merkistä riippuen se voi olla hieman erilainen. Esim. Mac-kannettavissa hiiren kakkosnäppäimen toiminallisuudet saa esiin klikkaamalla ohjauslevyä kahdella sormella yhden sijaan.

Kokeile sitä kaikkialla!

Tärkein vinkki: kokeile hiiren kakkosnappia kaikkialla! Kakkosnappia voi huoletta kokeilla, sillä sen painalluksesta ei tapahdu suoraan komentoa, vaan se avaa erilaisia valikkoja. Valikon sisältö riippuu siitä, missä ohjelmassa tai näkymässä olet. Valikon saa suljettua painamalla kakkosnappia uudelleen.

Kopioi - Leikkaa - Liitä

Tavallisimmat hiiren kakkosnapilla käytetyt toiminnot ovat kopiointi, leikkaaminen ja liittäminen, jotka toimivat niin verkkosivuilla kuin useimmissa ohjelmissa.

Maalaa hiirellä sana tai tekstinpätkä -> paina hiiren kakkospainiketta -> kopioi/leikkaa/liitä

Samat toiminnot voi hoitaa myös pikanäppäimillä.

Työpöytä: järjestele, luo kansioita

Tietokoneen työpöydällä hiiren kakkosnappi avaa valikon, jossa on monenlaisia toimintoja. Mm. työpöydän kuvakkeiden järjestely, kuvakkeiden koon muuttaminen ja uusien kansioiden luominen onnistuvat helposti kakkosnapin avulla.

Windows 10:ssä vasemman alakulman Windows-ikonista saa kakkosnapilla auki ns. Start-valikon, missä ovat järjestelmän hallintavalikot (ohjauspaneeli, virranhallinta-asetukset, laitehallinta, jne.). Start-valikko on monille tuttu vanhemmista Windows-käyttöjärjestelmäversioista.

Kuvakaappaus windows 10 Start-valikosta
Windows 10:n Start-valikko löytyy hiiren kakkosnapilla Windows-kuvakkeen takaa. Kuvakaappaus windows 10 Start-valikosta Digitreenit,Yle Oppiminen,Windows 10,Näyttökuva

Verkkoselaimet: tallenna kuvia, linkkejä ja käännä tekstiä

Myös verkkoa selaillessa hiiren kakkosnappi on hyödyllinen. Sillä voi vaikka kopioida verkko-osoitteen suoraan linkistä klikkaamalla kakkosnappia linkin päällä (kopio linkin osoite). Tällöin ei tarvitse avata linkkiä lainkaan.

Verkosta löytyviä kuvia voi tallentaa (tallenna kuva nimellä) tai kopioida (Kopioi kuva), kun klikkaa kakkosnappia kuvan päällä.

Nämä komennot toimivat kaikissa yleisimmissä selaimissa (Chrome, Explorer ja Firefox).

Kuvakaappaus Google kuvahausta, jossa hiiren kakkospainikeen valikko
Verkkoselaimissa hiiren kakkosnapin takana on hyödyllisiä komentoja. Mm. linkin osoitteen tai kuvan saa helposti talteen komentojen avulla. Kuvakaappaus Google kuvahausta, jossa hiiren kakkospainikeen valikko Yle Oppiminen,Digitreenit,kuvakaappaus,hiiret (tietotekniikka)

Mac OS-käyttöjärjestelmän Safari-selaimessa on toiminto, jolla voi hakea tiettyjen sanojen sanakirjaselityksiä. Toiminto ei ole ikävä kyllä käytössä suomen kielellä.

Ohjelmat: tekstin muotoilu, lisäosien toiminnat

Myös useissa ohjelmissa on toimintoja piilotettu hiiren kakkosnapin taakse.

Esimerkiksi tekstin muokkaus Word-dokumentissa onnistuu kätevästi hiiren avulla. Kakkosnappi avaa pikavalikon, jonka avulla tekstiin voi lisätä muotoiluja, tai vaihtaa kirjasintyyppiä, tekstin kokoa tai väriä jne.

Kuvakaappaus Word
Word-tekstinkäsittelyohjelmissa hiiren kakkosnapin takaa avautuu mm. tekstin muotoiluvalikko. Kuvakaappaus Word Yle Oppiminen,Digitreenit,Windows 10,Näyttökuva,kuvakaappaus

Mac OS:n ja MS Officen kalenteri-ohjelmissa voi perustaa uuden tapahtuman tai hyväksyä kutsun kakkosnapin avulla. Näin ei tarvitse avata tapahtumaa tai päivää erikseen.

Myös monet selainten ns. lisäosien (add-ons, extensions) toiminnot löytyvät hiiren kakkospainikkeen takaa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
21.4.17: Lisätty aihekategoria.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

 • Vikasietotila: Näin siistit öyhöttäjät pois internetistäsi

  Vaimenna ja estä häiriköt somessa

  Miten toimia, kun kohtaa häiritseviä tai suorastaan haitallisia ihmisiä internetissä? Jos ammoisina aikoina Facebook-ystäväksi hyväksytty puolivieras alkaakin julkaista jatkuvasti viestejä, joissa ei ole päätä eikä häntää ja jotka on kohdennettu sinulle, vaikka et liity asiaan mitenkään?

 • Mitä saa sanoa vuonna 2037? Kolme visiota sananvapauden tulevaisuudesta

  Sananvapauden uhkia, toiveita ja tekoja.

  Kysyimme kolmelta tulevaisuutta ja sananvapautta pohtivalta ihmiseltä, millaisena he näkevät sananvapauden tulevaisuuden. Kirjailija ja juristi Jarkko Tontti uskoo ihmiseen, tulevaisuudentutkija Risto Linturi luottaa teknologian kehitykseen ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström panee toivonsa uuteen sukupolveen.

 • Vikasietotila: Muunna tabletti tietokoneeksi helpoin vinkein

  Tabletti toimii myös kannettavana tietokoneena

  Taulutietokone eli tabletti suunniteltiin käytettäväksi tietokoneen rinnalla. Fiksusti varusteltuna tabletti voi kuitenkin kasvaa oikeaksi kannettavaksi tietokoneeksi. Tabletin arkiset hyödyt ovat selviä. Kädessä pideltävä, välittömästi käynnistyvä ruutu sopii hienosti kevyeen netin selailuun, sähköpostien ja kirjojen lukemiseen sekä tietysti pelaamiseen ja videoiden katseluun.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Digitreenit