Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Syötävä kaupunki pääkuva

Mikä Syötävä kaupunki?

Nainen kastelee kastelukannulla pojan kanssa kanssa kerrostalopihalla laatikkoviljelmää.
Kerrostalopihalle saa helposti viljelylaatikoita. Kysy kuitenkin lupa taloyhtiöltä, ennen kuin kiikutat laatikon pihamaalle. Nainen kastelee kastelukannulla pojan kanssa kanssa kerrostalopihalla laatikkoviljelmää. Kuva: DocArt, Petteri Saario kaupunkiviljely,laatikkoviljely,korttelipihat

Eikö olisi mukavaa poimia omalta parvekkeelta tai pihalta yrttejä salaatin mausteeksi? Mitä jos ruusupensaan sijaan pihassa kasvaisikin vadelmapensas? Haastamme kaikki kaupunkilaiset viljelemään kaupungit viihtyisämmiksi, kasvattamaan omaa ruokaa lähellä. Muutetaan kaupungit syötäviksi!

Syötävä kaupunki elää tällä sivustolla kasvukauden 2017. Se versoaa someen ja juurtuu lokakuun alussa TV1:een, jossa Petteri Saarion Syötävän hyvä kaupunki -dokumentti avaa Asvalttiviidakot-dokumenttisarjan 3.10. Syötävä kaupunki ja Asvalttiviidakot ovat osa Suomen itsenäisyyden virallista juhlavuoden ohjelmaa. Me haluamme, että Syötävä kaupunki näkyy kaupungeissa pieninä ja isompina viljelytekoina. Tehdään yhdessä kaupungeistamme vihreitä puutarhakeitaita!

Nainen kastelee laatikkoviljelmäänsä. Naisen laatikon vieressä on puolen tusinaa laatikkoa, taustalla meri. Ympäristö on karun urbaani. Vastapäisellä rannalla korkeita harmaita kerrostaloja.
Helsingin Sompasaaresta kaupunkiviljelmä löytyy rakennustyömaan katveesta. Nainen kastelee laatikkoviljelmäänsä. Naisen laatikon vieressä on puolen tusinaa laatikkoa, taustalla meri. Ympäristö on karun urbaani. Vastapäisellä rannalla korkeita harmaita kerrostaloja. Kuva: DocArt, Petteri Saario Petteri Saario,kaupunkiviljely,laatikkoviljely,Sompasaari,Helsinki,asvalttiviidakot

Miten mukaan?

Voit lähteä tekemään kaupungistasi syötävää itsellesi sopivalla tavalla, mukaan voi tulla olit sitten kokenut kaupunkiviljelijä tai vasta-alkaja. Saatat haluta seurata kasvun ihmettä koko kasvukauden tai ehkä vain piipahtaa kerran mukana haistelemassa tuoreen mullan tuoksua. Kumpaakin voit toteuttaa: voit perustaa oman kasvimaan tai etsiytyä sellaisen yhteisöviljelmän äärelle, joka toimii talkooperiaatteella. Voit tehdä pienimuotoisen parvekeviljelmän, kasvattaa tomaatteja kukkapurkissa, innostaa taloyhtiösi ostamaan viljelylaatikoita, tyyli on vapaa. Mitä tahansa päädytkin tekemään, kerro siitä myös meille ja muille. Postaa siis kuva tai kuvia kaupunkiviljelmästäsi hashtagilla #syötäväkaupunki Instagramissa tai jossakin muussa sosiaalisessa mediassa. Laitetaan kaupunkimme kukoistamaan!

Lähikuva kasvimaasta, josta rikkaruohoja kitkee ihminen. Ihmisestä etualalla käsi, jossa on puutarhahansikas.
Palstaviljelmät kukoistavat kesäsin kaupungeissa. Lähikuva kasvimaasta, josta rikkaruohoja kitkee ihminen. Ihmisestä etualalla käsi, jossa on puutarhahansikas. Kuva: DocArt, Petteri Saario Tampere,Pispala,palstaviljely,kaupunkiviljely,kurpitsatalo

Osallistu näin:

1. Perusta kaupunkiviljelmä yksin tai yhdessä, jos sinulla ei vielä sellaista ole tai osallistu yhteisöviljelmien toimintaan.
2. Ota viljelmästäsi tai viljelytouhuista kuva tai kuvia kasvukauden eri vaiheissa ja jaa kuvia hashtagilla #syötäväkaupunki
3. Haasta työpaikkasi, kaverisi, koululuokkasi, harrastusporukkasi tai perheesi mukaan.
4. Seuraa tätä sivua. Luvassa innostavia tarinoita kaupunkiviljelystä.
5. Jaa sivun julkaisuja sosiaalisessa mediassa.
6. Katso lokakuussa Asvalttiviidakot-dokumenttisarja.

Suomi FInland 100, itsenäisyyden juhlavuoden kuva
Suomi FInland 100, itsenäisyyden juhlavuoden kuva Kuva: Suomi Finland 100 Suomi 100,kirjojen suomi