Hyppää pääsisältöön

Pääsiäisen pitkä lauantai vietetään Miyazakin siivillä

Sika lentäjänä: kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso.
Sika lentäjänä: Hayao Miyazakin animaatioelokuvan nimihahmo on Porco Rosso. Sika lentäjänä: kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso. Porco Rosso,Hayao Miyazaki,Studio Ghibli,Teemalauantai,animaatioelokuvat,elokuvat

Pääsiäisen erikoispitkä Teemalauantai vietetään parhaassa mahdollisessa seurassa: Hayao Miyazakin siivillä. Jo kello 18 alkavassa teemaillassa esitetään animaatioelokuvat Porco Rosso ja Tuuli nousee sekä Ghibli-studiosta kertova dokumenttielokuva Unten ja hulluuden valtakunta. Elokuvista esitetään alkuperäiset japaninkieliset, suomeksi tekstitetyt versiot.

Pääsiäislauantain erikoispitkä teemailta on omistettu Ghibli-studiolle ja erityisesti animaatio-ohjaaja Hayao Miyazakille, jolta nähdään kaksi lentämistä käsittelevää mestariteosta.

Miyazakin kansainvälinen läpimurto, iki-ihana Porco Rosso (1992) kertoo siaksi muuttuneesta lentäjäveteraanista, joka taistelee ilmojen rosvoja vastaan. Sian rinnassa sykkii sankarin lämmin sydän. Lue lisää elokuvasta Porco Rosso.

Miyazakin – toistaiseksi – viimeinen ohjaus Tuuli nousee (2013) on maaginen elokuva lentokoneiden suunnittelusta, rakkaudesta, unelmista, katoavaisuudesta ja hetken kestävästä luomisvoimasta. Lue lisää elokuvasta Tuuli nousee.

Sika lentäjänä: kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso.
Porco Rosso. Sika lentäjänä: kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso. Porco Rosso,Hayao Miyazaki,Studio Ghibli,animaatioelokuvat,Teemalauantai
Kuva elokuvasta Tuuli nousee
Tuuli nousee. Kuva elokuvasta Tuuli nousee Tuuli nousee,Hayao Miyazaki,teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali,animaatioelokuvat

Illan päättää Mami Sunadan ohjaama dokumenttielokuva Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina, jossa seurataan erityisesti Tuuli nousee -elokuvan tekoprosessia.

Lentelyjen jälkeen nähdään Unten ja hulluuden valtakunta, vuonna 2013 valmistunut dokumenttielokuva maailmankuulusta animaatiostudiosta Ghiblistä ja sitä johtavasta Hayao Miyazakista. Mami Sunadan ohjaamassa dokumenttielokuvassa seurataan erityisesti Tuuli nousee -elokuvan tekoprosessia ja mestarin jäähyväisiä: lopussa varmistuu, että Tuuli nousee jää Miyazakin viimeiseksi elokuvaksi. – Nyt tosin tiedämme, että ne jäähyväiset onneksi peruttiin.

Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Tuuli nousee.
Tuuli nousee. Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Tuuli nousee. Tuuli nousee,Hayao Miyazaki,teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali,animaatioelokuvat

Unten ja hulluuden valtakunta on hauska, surullinen, haikean kaunis ja kriittinenkin luovan yhteisön kuvaus. "Miksi minun pitää jatkaa piirtämistä yli 70-vuotiaana", Miyazaki tuskailee työpöytänsä ääressä sekuntikello kädessä. Myös hänen poikansa, ohjaaja Gorō Miyazaki pohtii animaatioiden tekemisen mielekkyyttä. Politiikasta ja ydinvoimastakin puhutaan.

Tapaamme studion tuottajat, animaattorit, kissat ja ohjaajat sekä seuraamme taukojumppaa, kokouksia, storyboardin tekoa, äänityksiä ja auringonlaskujen katselua studion katolla. Työntekijät kertovat pelonsekaisen kunnioittavasti Miya-sanin vaativuudesta. Tuuli nousee -elokuvan päähenkilön Jiron ääneksi valitaan Miyazakin ensimäisessä elokuvassa animaattorina toiminut ohjaaja Anno Hideaki. Keskustellaan isäsuhteesta, sodasta, kuolemasta, onnen tavoittelusta. Miyazakin kotonakin käydään.

Miyazakin vastinpari, ystävä ja kilpakumppani Ghiblillä on kameroita kartteleva ohjaaja Isao Takahata, joka valmistelee omaa jäähyväiselokuvaansa Prinsessa Kaguyan taru. Vierellä kulkee koko ajan uskollinen tuottaja Toshio Suzuki.

"Nykyisin kaikki unelmat ovat tavallaan kirottuja", Miyazaki sanoo tarkoittaen sekä lentokoneiden suunnittelua että animaatioiden tekoa.

Kaikkia tapahtumia seuraavat myös studion kissat. Ghiblissä nauretaan ja itketään. Elokuva valmistuu – on uskallettava elää.

Unten ja hulluuden valtakunta, dokumenttielokuva Ghibli-studiosta. Kuvassa Hayao Miyazaki.
Hayao Miyazaki. Unten ja hulluuden valtakunta, dokumenttielokuva Ghibli-studiosta. Kuvassa Hayao Miyazaki. unten ja hulluuden valtakunta,Teemalauantai

Teemalauantai 15.4.2017: Ghiblin siivillä

  • Klo 18.00 Porco Rosso (Kurenai no buta), Japani 1992. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki.
  • Klo 19.30 Tuuli nousee (Kaze tachinu), Japani 2013. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki.
  • Klo 21.30 Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina (Yume to kyôki no ohkoku), Japani 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Mami Sunada.

Kaikista elokuvista esitetään alkuperäiset japaninkieliset, suomeksi tekstitetyt versiot.
Porco Rosso ja Tuuli nousee ovat katsottavissa Areenassa vain suorana. Unten ja hulluuden valtakunta on Areenassa 30 päivää.

Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso.
Porco Rosso. Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso. Porco Rosso,Hayao Miyazaki,animaatioelokuvat

Porco Rosso esitetään nyt ensimmäistä kertaa Teemalla. Tuuli nousee sai Suomen-tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2016, Unten ja hulluuden valtakunta Teemalauantaissa pääsiäisenä 2015.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa