Hyppää pääsisältöön

Prinsessa Kaguyan taru

Prinsessa Kaguyan taru
Prinsessa Kaguyan taru prinsessa kaguyan taru

Ikivanhaan satuun perustuva animaatio on Ghibli-studion toisen perustajan Isao Takahatan (1935–2018) viimeiseksi jäänyt ohjaustyö.
Teema keskiviikkona 18.4. klo 22.00. Areenassa vain suorana

Vanha japanilainen satu kertoo köyhästä bambunleikkaajasta, joka löytää bambunverson sisältä pienenpienen tytön ja vie tämän kotiinsa. Ottovanhemmat pitävät tyttöä taivaasta tulleena prinsessana, ja hänestä kasvaa kaunotar, jota kositaan kilpaa. Tähän tarinaan perustuu elokuva Prinsessa Kaguyan taru, mestariteos, jota ohjaaja Isao Takahata oli suunnitellut jo vuosikymmeniä.

Isao Takahata, joka kuoli huhtikuun viidentenä, oli toinen Studio Ghiblin perustajista ja Hayao Miyazakin pitkäaikainen yhteistyökumppani. Takahata ja Miyazaki yhdistivät voimansa jo 1970-luvun alussa, ja heidän 1980-luvulla perustamansa Ghibli tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Takahata ei itse piirtänyt, vaan hän oli elokuvaohjaaja. Pitkän uransa parhaat ja menestyneimmät elokuvat Takahata ohjasi Ghiblin tuotantoina. Hänen vuonna 1988 valmistunut elokuvansa Tulikärpästen hauta on vakiintunut sotakuvausten klassikoksi. Ja vuonna 2013 valmistunut Prinsessa Kaguyan taru oli elämäntyölle hieno, herkkä ja vaikuttava päätös.

Prinsessa Kaguyan taru oli ehdolla parhaan pitkän animaation Oscarin saajaksi.

Artikkelia on päivitetty 6.4.2018 Isao Takahatan kuoleman johdosta.

 • Prinsessa Kaguyan taru (Kaguya-hime no monogatari), Japani 2013. O: Isao Takahata
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema