Hyppää pääsisältöön

Pyhä

Dokumenttielokuva kertoo pyhyyden merkityksestä ihmiselle sekä pyhistä paikoista ennen ja tänään.
Córdoban suuressa moskeijassa kolme eri uskontokuntaa ovat vuorotellen palvelleet jumalaansa. Dokumenttielokuva kertoo pyhyyden merkityksestä ihmiselle sekä pyhistä paikoista ennen ja tänään. yle tv1

TV1 perjantaina 30.3.2018 klo 11.05 - 12.20
Yle Areenassa 30 päivää

Mikä ihmisille oli pyhää ennen ja mikä pyhää on nyt? Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion dokumenttielokuva kertoo pyhyyden merkityksestä ja pyhistä paikoista.

Dokumentissa pyhistä asioista puhuvat muun muassa presidentti Tarja Halonen, emitus-piispa Wille Riekkinen ja kansalaisaktivisti Maryam Abdulkarim. Ovatko ihminen, maa, valta, temppeli ja äiti pyhiä?

Maallisen vastakohta

Sana pyhä on suomenkieleen lainattu pronssikaudella maahan muuttaneilta kantagermaaneilta. Alkuaan sana tarkoitti rajaa, mutta käsitteenä pyhä on ikivanha. Pyhän historia on kaiketi yhtä vanha kuin ihmisen puhuma kieli.

Pyhä on maallisen vastakohta. Se mitä ihmiset pitävät pyhänä ei ole ilmiöiden tai asioiden ominaisuus, vaan kokijan näkökulma.

Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään.
Nakkilassa sijaitseva pronssikautinen hiidenkiuas on pyhä paikka.. Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään. yle tv1
Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään.
Pyhä kalliomaalaus Alice Springsissä, Australiassa. Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään. yle tv1

Valon ja pimeyden mysteeri

Jotta maallistuneen aikamme pyhää voisi tarkastella ymmärrettävästi, on tiedettävä jotain esivanhempiemme pyhästä. Ihmisen on täytynyt jotenkin selvittää itselleen valon ja pimeyden ja olemassaolon mysteeri.

Ehkä pyhittäminen on ollut yksi niistä keinoista, joilla ihminen on pyrkinyt antamaan peloilleen ylevämmän, elämää suojelevan merkityksen.

Dokumentintekijät vierailevat muun muassa Espanjan Córdobassa, jossa sijaitseva temppeli on palvellut kolmea eri uskontokuntaa. Nakkilassa sijaitsee puolestaan pronssikautinen hiidenkiuas, pyhä paikka.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio. Tuotanto: Giron Filmi Oy, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.