Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Laulurastas

Laulurastas
Talltrast

22–23 cm, 60–90 g

Pyöreähkö ja mustarastasta vähän pienempi laulurastas on päältä ruskea ja alta valkoinen. Kupeet ja rinta ovat yleensä kellertäviä. Alapuolella on mustia ja kapeita, osittain nuolenpään muotoisia täpliä. Päänsivut ovat tummat. Laulu on verkkaista ja rytmikästä: koiras ikään kuin juttelee toistelemalla samoja visertelyjä, maiskahduksia tai kirskuvia aiheita. Lentoääni on terävä ”tsik”.

Laulurastas pesii mieluiten keski-ikäisissä tai vanhahkoissa, tiheissä kuusivaltaisissa havu- ja sekametsissä mutta tulee toimeen myös nuoremmissa metsissä, nuoria kuusia ja katajia kasvavissa lehtimetsissäkin. Muuttoaikaan se oleskelee metsien lisäksi pellonreunoissa ja pensaikoissa. Laulurastas etsii ruoakseen matoja, nilviäisiä ja muita maaperäötököitä.

Laulurastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa. Rastaat lähtevät Länsi- ja Etelä-Eurooppaan elo-marraskuussa ja palaavat valtaosaksi huhtikuussa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara