Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Mustavaris

Mustavaris
Råka

44–46 cm, 330–560 g

Mustavaris on variksen kokoinen ja oloinen mutta kokonaan musta (yhtä mustaa korppia selvästi pienempi ja hontelompi). Nokka vaikuttaa pitkältä, koska sen vaalealla tyvellä ei ole höyheniä (nuorella mustia höyheniä). Vatsa vaikuttaa pullealta löysästi roikkuvien höyhenten vuoksi. Lennossa paljastuu, että siiven tyvi on keskiosaa kapeampi, ja pyrstön kärki on pyöristynyt. Lentoääni on käheästi raakkuva ”graah-graah…” tai ”grääh-grääh…”.

Mustavaris pesii kaupunkien ja muiden taajamien puistoissa, hautausmailla ja pellonreunojen korkeissa metsiköissä isoina ja meluisina yhdyskuntina. Linnut etsivät ruoakseen siemeniä, viljanjyviä ja muita viljelykasveja, pikkueläimiä ja jätteitä peltoaukeilta, puistonurmikoilta ja kaatopaikoilta.

Mustavaris pesii harvinaisena länsirannikolla Porin, Vaasan ja Oulun seuduilla. Läpimuuttavia yksilöitä näkyy varsinkin keväällä muuallakin Etelä-Suomessa. Mustavarikset muuttavat Länsi-Eurooppaan syys-lokakuussa ja palaavat maalis-huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto