Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Peippo

Peippo
Bofink

14–15 cm, 20–40 g

Talitiaisen kokoinen peippo on päältä harmaanruskea. Tummalla siivellä on kaksi valkoista juovaa. Koiraan alapuoli ja pääsivut ovat ruskeanpunaiset, naaraan vaaleanharmaat. Ponteva, lopuksi nouseva laulunsäe kestää 2–3 s.

Peippo pesii kaikenlaisissa metsissä, metsänreunoissa, puistoissa ja pihapiireissä. Se viihtyy parhaiten lehdoissa ja reheväkasvuisissa sekametsissä. Peippo on pajulinnun jälkeen maamme toiseksi runsain pesimälintu. Ennen ja jälkeen pesimäkauden se elää pelloilla, rikkaruohokentillä ja muilla avomailla. Peippo syö pääosaksi siemeniä ja silmuja, mutta kesällä hyönteisiä.

Peippo on äärimmäisen yleinen koko maassa mutta puuttuu Tunturi-Lapista. Se lähtee Länsi-Eurooppaan syys–marraskuussa ja palaa pääosaksi huhtikuussa. Pieni osa kannasta talvehtii Suomessa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto