Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Peukaloinen

Peukaloinen
Gärdsmyg

9–10 cm, 7–12 g

Peukaloinen on tuskin hippiäistä isompi, palleromainen kääpiö, jolla on pysty pyrstöntynkä ja paksu kaula. Hento nokka ja ohuet koivet ovat pitkät. Höyhenpuku on poikkiraitainen, päältä tumman punaruskea, alta vaaleanrusehtava. Laulu on hämmästyttävän voimakas, pontevan rytmikäs säe, joka kestää 5–6 sekuntia. Varoitusääni on kova, rätisevä ”trrrrrt”.

Peukaloinen viihtyy korpinotkelmissa, joen- ja puronvarsissa, hakkuu- ja myrskytuhoaukeiden ja peltojen reunoissa, rinnelehdoissa ja ikimetsissä, joissa on runsaasti kaatuneiden kuusi- ja lehtipuiden juurakoita, oksa- ja risukasoja ja paikoin rehevää aluskasvillisuutta. Matalalla hiiren lailla puikkelehtiva peukaloinen paljastuu koiraan kauas kuuluvasta laulusta, lähempää varoitusrätinästä. Laji on hyönteissyöjä.

Peukaloinen pesii melko yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa, paikoitellen Lapin eteläosissakin. Se muuttaa Keski-Eurooppaan syys-marraskuussa ja saapuu takaisin valtaosin huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Asko Hauta-aho