Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Punakylkirastas

Punakylkirastas
Rödvingetrast

21–22 cm, 49–68 g

Mustarastasta pienemmällä punakylkirastaalla on melko lyhyt pyrstö ja isohko pää. Yläpuoli on tummanruskea, alapuoli valkoinen. Rinnassa ja kupeilla on tummia pitkittäisjuovia, ja kupeilla ruosteenpunaista. Silmän päällä ja kurkun sivulla on leveä valkoinen juova.

Punakylkirastas viihtyy hakkuuaukeiden, pellonreunojen, rantojen ja muiden avoimien paikkojen reunametsissä, etenkin pensaikkoisissa ja nuorehkoissa lehti- ja sekametsissä. Harvempi kanta pesii muillakin metsätyypeillä katajikkoisia tunturikoivikoita myöten. Keväällä ja syksyllä kaikki rastaslajit etsivät matoja, kotiloita ja muita pikkueläimiä pelloilta ja puutarhoista. Punakylkirastaalla on runsaasti erilaisia laulumurteita eli laulu vaihtelee alueelta toiselle.

Punakylkirastas pesii äärimmäisen yleisenä koko Suomessa. Se muuttaa Länsi- ja Etelä-Eurooppaan elo-marraskuussa, ja pääosa palaa huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara