Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Punarinta

Punarinta
Rödhake

13–14 cm, 15–21 g

Talitiaisen kokoinen ja palleromainen punarinta on selkäpuolelta ruskea ja alta likaisenvalkoinen. Aikuisen rinta ja naama ovat ruosteenpunaiset. Nuoren yksilön rinta on poikkijuovaisen kellanruskea ja selkä keltapilkkuisen ruskea. Laulu on korkeaa, haurasta visertelyä, jossa on lyhyitä taukoja 10–15 sekunnin välein. Varoitusääni on ritisevä ”tik, ik-ik…” tai ”tri-tri-tri…”.

Punarinta pesii kaikenlaisissa tiheähköissä ja pensaikkoisissa metsissä, metsänreunoissa, puistoissa ja pihapiireissä. Se suosii nuorehkoja, reheväkasvuisia kuusi-, seka- ja lehtimetsiä. Muuttoaikaan punarintoja elää suojaisissa pensaikoissa ja puutarhoissa. Punarinta syö hyönteisiä, hämähäkkejä, toukkia ja muita pikkuötököitä.

Punarinta on äärimmäisen yleinen Lapin eteläosia myöten. Punarinnat lähtevät Länsi- ja Etelä-Eurooppaan elo–marraskuussa ja palaavat pääosin huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto