Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Punarinta

Punarinta
Rödhake

13–14 cm, 15–21 g

Talitiaisen kokoinen ja palleromainen punarinta on selkäpuolelta ruskea ja alta likaisenvalkoinen. Aikuisen rinta ja naama ovat ruosteenpunaiset. Nuoren yksilön rinta on poikkijuovaisen kellanruskea ja selkä keltapilkkuisen ruskea. Laulu on korkeaa, haurasta visertelyä, jossa on lyhyitä taukoja 10–15 sekunnin välein. Varoitusääni on ritisevä ”tik, ik-ik…” tai ”tri-tri-tri…”.

Punarinta pesii kaikenlaisissa tiheähköissä ja pensaikkoisissa metsissä, metsänreunoissa, puistoissa ja pihapiireissä. Se suosii nuorehkoja, reheväkasvuisia kuusi-, seka- ja lehtimetsiä. Muuttoaikaan punarintoja elää suojaisissa pensaikoissa ja puutarhoissa. Punarinta syö hyönteisiä, hämähäkkejä, toukkia ja muita pikkuötököitä.

Punarinta on äärimmäisen yleinen Lapin eteläosia myöten. Punarinnat lähtevät Länsi- ja Etelä-Eurooppaan elo–marraskuussa ja palaavat pääosin huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!