Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Rautiainen

Rautiainen
Järnsparv

14–15 cm, 15–27 g

Talitiaisen kokoisella rautiaisella on ohut piikkimäinen nokka. Yläpuoli on mustajuovaisen ruosteenruskea, alapuoli vaaleampi. Pää ja rinta ovat siniharmaat, ja kupeilla on punaruskeita juovia. Laulu on 2–3-sekuntinen, tasaisella sävelkorkeudella polveileva helinä, lentoääni korkea ”hi-hi, ti-hi-hi”.

Rautiainen pesii monenlaisissa tiheiköissä, kuten nuorissa ja keski-ikäisissä, tiheissä kuusimetsissä, korkeissa taimikoissa, pensaikkoisissa vesaikoissa ja kosteikkojen reunoissa. Muuttoaikaan rautiaisia kerääntyy rikkaruohostoihin. Tiheiköissä lymyilevä rautiainen paljastuu varmimmin huhti-toukokuussa koiraan laulaessa kuuluvasti kuusenlatvassa. Pikkulinnuille poikkeuksellisesti rautiaisia pesii yksiavioisten parien ohella myös useamman yksilön ryhminä. Rautiainen on hyönteissyöjä.

Rautiainen pesii hyvin yleisenä Etelä-Suomesta Lapin keskiosiin. Laji muuttaa Keski- ja Lounais-Eurooppaan syys-lokakuussa ja palaa huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto