Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Rautiainen

Rautiainen
Järnsparv

14–15 cm, 15–27 g

Talitiaisen kokoisella rautiaisella on ohut piikkimäinen nokka. Yläpuoli on mustajuovaisen ruosteenruskea, alapuoli vaaleampi. Pää ja rinta ovat siniharmaat, ja kupeilla on punaruskeita juovia. Laulu on 2–3-sekuntinen, tasaisella sävelkorkeudella polveileva helinä, lentoääni korkea ”hi-hi, ti-hi-hi”.

Rautiainen pesii monenlaisissa tiheiköissä, kuten nuorissa ja keski-ikäisissä, tiheissä kuusimetsissä, korkeissa taimikoissa, pensaikkoisissa vesaikoissa ja kosteikkojen reunoissa. Muuttoaikaan rautiaisia kerääntyy rikkaruohostoihin. Tiheiköissä lymyilevä rautiainen paljastuu varmimmin huhti-toukokuussa koiraan laulaessa kuuluvasti kuusenlatvassa. Pikkulinnuille poikkeuksellisesti rautiaisia pesii yksiavioisten parien ohella myös useamman yksilön ryhminä. Rautiainen on hyönteissyöjä.

Rautiainen pesii hyvin yleisenä Etelä-Suomesta Lapin keskiosiin. Laji muuttaa Keski- ja Lounais-Eurooppaan syys-lokakuussa ja palaa huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!