Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Ruokokerttunen

Ruokokerttunen
Sävsångare

Sinitiaisen kokoinen ruokokerttunen on päältä tummaviiruisen kellanruskea, alta vaalea. Silmän päällä on leveä vaalea juova. Laulu on kiihkeää ja vuolasta lavertelua, jossa toistuu pitkiä aikoja säriseviä ja säksättäviä ääniä ja niiden lomassa lyhyitä viheltelyjä.

Ruokokerttunen pesii järviruovikoissa, osmankäämiköissä ja rehevissä rantapajukoissa rannoilla ja kosteikoilla. Koiraat laulavat lähellä toisiaan innokkaimmin yöllä ja aamulla. Koiras kiipeää kiivaasti laulaen ruo´on tai pajun latvaan, josta se ponnahtaa hetkeksi lepattelevaan laululentoon muutaman metrin korkeudelle, ja liukuu taas takaisin kasvuston kätköön jatkuvasti laulaen. Ruokokerttunen syö hyönteisiä, hämähäkkejä ja muita pikkuötököitä.

Ruokokerttunen on hyvin yleinen reheväkasvuisilla rannoilla koko Suomessa. Kerttuset lähtevät elo–syyskuussa Afrikan keskiosiin ja palaavat pääosaksi toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Aloituskuva: Risto Salovaara