Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Tiltaltti

Tiltaltti
Gransångare

10–11 cm, 7–10 g

Tiltaltti muistuttaa erehdyttävästi pajulintua. Selkeimpiä eroja ovat tummat jalat ja melko tumma nokka sekä heikko ja silmän eteen rajoittuva silmäkulmanjuova. Selkä on harmahtavamman ruskea, ja likaisenvalkoisella alapuolella on kupeilla ruskehtavaa sävyä. Poski on lähes yhtä tumma kuin päälaki ja tummempi kuin kurkku (pajulinnulla lähes yhtä vaalea). Laulu on rytmikkäästi helkkyvä ”tsil tsyl tsil tsylp tsilp tsyl tsyl tsil tsyl…”, varoitusääni ponteva ”hviit”.

Tiltaltti pesii laajahkojen metsäalueiden vähintään keski-ikäisissä kuusi- ja kuusivaltaisissa sekametsissä, toisinaan myös hyväkasvuisissa lehtipuumetsissäkin. Laji karttaa metsänreunoja toisin kuin pajulintu. Tiltaltti on helppo huomata laulusta, joka kuuluu kauas, ja jota koiras esittää innokkaasti myös päivällä. Tiltaltti pyydystää hyönteisiä pyrähtelemällä vikkelästi oksistossa, kuten pajulintukin.

Tiltaltti pesii hyvin yleisenä Lapin eteläosia myöten. Se lähtee Afrikan itäosiin elo-lokakuussa ja palaa huhti-toukokuussa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaar
a