Hyppää pääsisältöön

Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

Zacharias Topelius kirjoitti jo Suomen autonomian aikana, 1800-luvun lopussa, utopioita. Niissä kuvataan sekä suurta kuivuutta että uutta maata, hierarkiaton yhteisö, johon eläinkunta ja ihmiset voisivat muuttaa.

– Luin kuivuustarinaa Syyrian sotaa vasten. Miltei kaikissa niissä maissa, missä käydään pitkittyneitä konflikteja on taustalla kuivuus ja veden puute, kiteyttää Elina Hirvonen.

Dystopia ja utopia vaihtelevat scifissä. – Olisko pelottavin science fiction sitten sellaista, jossa kaikki olisi juuri niin kuin nytkin on? Ettei mikään muuttuisi, kysyy Paperi T.

– Kyllähän scifin historia on uskonnollisten tekstien historiaa. Kuten Raamatun, toteaa Elina Hirvonen.

Tulevaisuus-jaksossa käsiteltävät kirjat:

Zacharias Topelius: Maailmankuivuus, 1844
Zacharias Topelius: Maa nimeltä Viktorian maa, 1844
Johanna Sinisalo: Punatähti, 1990
Anne Leinonen: Unelma Pariisista, Portti nro 2/2016

George Orwellin teos Vuonna 1984 ja Aldous Huxleyn Uljas uusi Maailma puhuttavat Donald Trumpin aikakaudella, jota elämme. Keskustelijoiden mielestä on hyytävää, että ne asiat scifi-kirjallisuudessa joille voi nauraa, kuten vaikkapa lentävät autot, ovat toteutumassa. Toisaalta todellisille uhkakuville kukaan ole tehnyt mitään.

– Olisi ihanaa lukea scifiä, jossa olisi vähemmän konflikteja ja ekologiset ongelmat olisi ratkaistu. Sille olisi tilausta, huokaa Elina Hirvonen.

Paperi T:n mielestä niin muoti kuin musiikki on menneisyydessä kiinni. Hirvonen huomaa yhteyden juhlittavaan kotimaahan: Myös Suomen tarina näyttää olevan kiinni vain yhdessä ajatuksessa, talvisodassa. Millaista Suomea siis juhlitaan, kun juhlitaan 100-vuotiasta itsenäisyyttä?

Anu Kaajan teksteissä tekoäly kaappaa vallan parisuhteessa. Häntä kiinnostavat myös tulevaisuuden androidien ihmisoikeudet: kun tekoäly käy yhtä älykkääksi kuin ihminen, millaiset oikeudet sille tulisi taata?

Sadan vuoden päästä kirjoitettava, vuoden 2117 suomalainen kirjallisuuskin väläytetään hetkellisesti katsojan eteen: – Silloinkin scifi on varmaan marginaalissa ja tulevaisuuden hipsterit keräilevät vanhoja kirjoja, uskoo Anu Kaaja.

Tulevaisuus-jaksossa mainitut kirjat:

Raamattu, alkaen n. 400-luvulta eaa.
Jules Verne
Kondrad Lehtimäki: Ylös helvetistä, 1917
Eeva-Liisa Manner
Aldous Huxley: Uljas uusi maailma, 1932
Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva, 1945
George Orwell: 1984, 1949
Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti, 1955 (Kometjakten, 1946)
Tove Jansson: Muumi-sarja
Anthony Burgess: Kellopeliappelsiini, 1962
Sir Fred Hoyle: Viides planeetta, 1963
Arto Paasilinna: Operaatio Finlandia, 1972
Hannu Raittila
Markus Nummi: Kadonnut Pariisi, 1994
Elina Hirvonen: Että hän muistaisi saman, 2005
Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta, 2010
Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus, 2015
Elina Hirvonen: Kun aika loppuu, 2015
Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki, 2015
Paperi-T: post-alfa, 2016
Anu Kaaja: Nainen joka rakastui mustekalaan, kuunnelma, 2017
Anu Kaaja: Leda, 2017

Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla? Osallistu keskusteluun!

 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi? Haastattelussa Anu Kaaja

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

Kirjojen Suomi