Hyppää pääsisältöön

Saksalaiset valvontayritykset elokuvapiraattien jäljillä

Yökuvaa Helsingistä.
Yökuvaa Helsingistä. Kuva: Yle/Retu Liikanen yökuvaus,Helsinki,yö

Useat valvontayritykset jäljittävät verkossa elokuvia lataavia ja jakavia tietokoneita. Ne etsivät koneiden IP-osoitteita, ja sitä kautta tietokoneiden omistajia. Yksi yrityksistä on saksalainen Tecxipio,joka samalla tekee markkinakartoituksia.

Valvontayritykset hankkivat yhteistyökumppaneikseen elokuvien levittäjiä ja paikallisia lakitoimistoja. Tecxipio toimii yhteistyössä mm. Suomessa elokuvien tekijänoikeuksia valvovien Crystalis Entertainmentin ja Scanboxin kanssa. Yritys on hiljattain vaihtanut nimensä Ecxipiosta.

”Yrityksellämme on useita tuotteita, jotka perustuvat isoihin data-analyyseihin. Tietojen kerääminen piratismitapausten tutkintaa varten on vain osa liiketoimintaamme”, teknologiajohtaja Nikolai Gleich Tecxipio GmbH:sta kertoo MOT:lle sähköpostihaastattelussa.

Tietojen kerääminen piratismitapausten tutkintaa varten on vain osa liiketoimintaamme.― teknologiajohtaja Nikolai Gleich, Tecxipio

”Tecxipio seuraa vertaisverkkojen dataliikennettä maailmanlaajuisesti. Kartoitamme siinä liikkuvaa sisältöä kuten elokuvia ja tv-sarjoja. Keräämiemme tietojen avulla tuotantoyhtiöt saavat selville, missä maissa ja millaisen yleisön keskuudessa tietyt elokuvat tai tv-sarjat ovat suosittuja, vaikka kyseiset tallenteet eivät olisi vielä virallisessa levityksessä”, Gleich kertoo.

”Optimoimalla levitysaikatauluja ja saattamalla sisällöt mahdollisimman oikea-aikaisesti markkinoille vähennetään myös vertaisverkossa tapahtuvaa piratismia.”

Viihdeteollisuus saa Tecxipiolta tietoa myös siitä, mitkä tv-sarjojen kaudet tai yksittäiset jaksot ovat kaikkein suosituimpia. Näin voidaan arvioida sarjojen jatko-osien potentiaalia tai sitä, milloin jo julkaistuja kausia kannattaa julkaista uudelleen.

Tecxipio-yrityksen kyltti
Tecxipio-yrityksen kyltti Kuva: Yle/Marco Hyvärinen Kyltti,Logo,tecxipio

Tecxipion valvonta
syynissä

Elokuvia ja tv-sarjoja jaetaan laittomasti vertaisverkoissa, esimerkiksi BitTorrent-teknologiaa käyttämällä.

Tecxipio valvoo verkossa tapahtuvaa liikennettä niin sanotulla NARS-ohjelmalla. (lyhenne sanoista Network Activity Recording and Supervision). Ohjelma kirjaa lokitiedostoihin tiedot kustakin elokuvaa lataavan ja jakavan tietokoneen IP-osoitteesta.

Päivittäin määritämme noin 25 miljoonaa yksittäistä maailmanlaajuisen BitTorrent verkon käyttäjää.― Nikolai Gleich, Tecxipio

”Päivittäin määritämme noin 25 miljoonaa yksittäistä maailmanlaajuisen BitTorrent verkon käyttäjää. Yksittäisen elokuvan jakajien määrä riippuu elokuvan suosiosta. Menestyselokuvia jaetaan laittomasti enemmän kuin vaikkapa indie-elokuvia, joilla on oma erityinen yleisönsä”, Nikolai Gleich kertoo.

Gleihin mukaan ulkopuolinen taho auditoi NARS-ohjelmaa vuosittain, jotta se täyttää Kölnin maaoikeuden vaatimukset.

Suomessa markkinaoikeus on käsitellyt loppuun asti kaksi tekijänoikeuksien valvontaan liittyvää hyvityskannetta. Molemmissa oikeudenkäynneissä todistajana on kuultu Tecxipion asiantuntijaa. Lisäksi markkinaoikeuteen on toimitettu konsulttiyrityksen tekemä puolueeton Torrent-tiedotoanalyysi Tecxipion käyttämästä valvontatekniikasta.

Tecxipion valvontatekniikkaa on kyseenalaistettu useissa verkkoartikkeleissa ja -keskusteluissa. Myös helmikuussa markkinaoikeudessa käsitellyn jutun yhteydessä vastapuolen asianajaja kyseenalaisti Tecxipion (tuolloin Ecxipio) tuottamaa todistusaineistoa. Markkinaoikeus kuitenkin katsoi, että vastaaja ei pystynyt esittämään näyttöä, joka osoittaisi Excipion tuottamat tiedot virheellisiksi.

Kaupunkikuvaa Karlsruhessa
Kaupunkikuvaa Karlsruhessa Kuva: Yle/Marco Hyvärinen kaupunkikuva

Etelä-Saksassa toimii
valvontayritysten rypäs

Tecxipion kaltaisia valvontayrityksiä on maailmalla useita. Etelä-Saksassa toimii näiden tietotekniikkayritysten rypäs. Tecxipion toimisto on Karlsruhessa.

Naapuripaikkakunnalla Eggensteinissa, keskellä teollisuuskorttelia sijaitsee toisen valvontafirman, Guardaleyn toimisto. Tanskalaisen Njord Law-lakitoimiston yhteistyökumppanin Mavericeyen toimisto on sadan kilometrin päässä, Stuttgartissa.

Tecxipion edustajat eivät anna televisiohaastatteluja. Perusteena on omien asiakkaiden ja työntekijöiden suojelu. ”Julkisuudessa piratismiin ja laittomaan tiedostojen levittämiseen suhtaudutaan edelleen kaksijakoisesti. Prosessissa mukana olleet ovat saaneet jopa tappouhkauksia”, Gleich kertoo.

Kommentit