Hyppää pääsisältöön

Skam liikuttaa ja aiheuttaa keski-ikäiselle riippuvuutta - ja innostaa pussailemaan

skam
skam Kuva: NRK Skam (tv-sarja)

Tämä on kritiikitön nelikymppisen naisen tilitys Skam-riippuvuudesta. Norjalaisen nuortensarjan neljännen tuotantokauden ensimmäinen osa tulee Yle Areenaan lauantaina 15. huhtikuuta.

Mandag 07:42
Mandag 07:42 Skam (tv-sarja)

Kotona. Selaan Facebookia.

Jos nyt vielä jonkun pystyn pelastamaan tällä varotuksella, niin ÄLKÄÄ ALKAKO KATSOA SKAMIA, KOSKA ETTE VOI LOPETTAA SITÄ IKINÄ! Meillä kotona on tilanne nyt se, että keski-ikäinen ämmä valvoo öisin teinisarjaa katsellen, kun muu perhe (myös se teini, joka oikeesti olis kohderyhmää) nukkuu. Ja lapsilleen se ynähtelee jotain noin 20 minuutin välein, kun jakso vaihtuu seuraavaan. Ihan muissa maailmoissa ja elämänhallinta menetettynä.

Näin kirjoittaa ikäiseni toimittaja Susanna Laari Facebookissa helmikuun puolivälissä. Olen samassa tilassa: muissa maailmoissa, elämänhallinta menetettynä. Silloin, kun en katso Skamia, lueskelen ikäisteni naisten Facebook-päivityksiä siitä.

Naiset kirjoittavat tunteiden aitoudesta, puhtaudesta ja viattomuudesta. He kirjoittavat, että Skamissa tapahtuvat asiat ovat suuria teini-ikäisille, mutta sellaisia, joista iso osa on olemassa myös aikuisen elämässä. Ero, mustasukkaisuus ja häpeä - skam. Naiset kirjoittavat ihmisyyden perustavanlaatuisista kokemuksista ja pohtivat elämän painolasteja.

Katson omia teini-ikäisiä lapsiani ja sanon ääneen: ihminen ei aikuisenakaan ole niin kovasti erilainen kuin nuorena.

tirsdag 12:02
tirsdag 12:02 Skam (tv-sarja)

Töissä. Ruokatunnilla puhumme työkaverien kanssa Skamista ja siitä, mitä sarjan henkilöitä koemme olevamme. Seurueemme keski-ikä 40,5 vuotta. Maria ja minä haluamme molemmat olla Noora. Noora on punaista huulipunaa käyttävä tiedostava blondi. Hän on kuolettavan rakastunut koulun komeimpaan poikaan, mutta ei lojaaliudesta toista poikaan rakastunutta tyttöä kohtaan sitä heti myönnä.

Maaliskuun alkupuolella Facebookissa jaetaan naistenlehden testi ”Kuka Skam-tytöistä olet?” Nelikymppiset kaverini kirjoittavat: ”Jes, olen Sana!” Minä en tietenkään ole Sana, enkä Noorakaan. Olen Eva, ensimmäisen kauden punatukkainen päähenkilö, joka säheltää seurustelusuhteessaan ja juo myöhemmin liikaa bileissä. Onneksi myös ystäväni Kaisa on testin mukaan Eva.

Toisinaan ällöttää. Koen ristiriitaisia tunteita siitä, että olen niin eläytynyt nuortensarjaan.

skam
skam Skam (tv-sarja)

Kerroin tyttärelle, että katson Skamia. ’Miksi? Ei se oo tehty sulle.’ hashtag kulttuurinenomiminen”, kirjoittaa toimittaja ja elokuva- ja tv-kriitikko Leena Virtanen Facebookissa.

Huhtikuun alussa Skam-kuvani saa kolauksen. Sarjaa eivät katsokaan vain nelikymppiset naiset, vaan myös miehet, esimerkiksi kirjailija Juha Itkonen. Kysyn Itkoselta, katsooko hän Skamia siksi, että eläisi sitä kautta uudestaan omaa nuoruuttaan. Kirjailija vastaa, ettei halua piehtaroida tai rypeä nuoruusmuistoissa, hän on jo harrastanut sitä ja ammentanut siitä myös töihinsä. ”Ehkä sitä on jo riittävän vanha seuraamaan sitä oikeasti aikuisena ja vanhempanakin”, kirjoittaa Itkonen ja pohtii, että hänen omilla lapsillaan on tämä ”erikoinen elämänvaihe” vielä edessä.

Minä haluan piehtaroida. Olen 18- ja 13-vuotiaiden äiti. Olen samanaikaisesti sisällä ja irrottamassa. Joku kirjoittaa Facebookissa: ”On syyllinen olo, tuntuu siltä, että tirkistelen maailmaan, joka ei minulle enää kuulu.

Kysyin Juha Itkoselta Skamista, koska hän päivitti Facebookissa näin: ”Skam ui saman tien uniin. Nukuin nuorena. Heräsin aikuisena.

Itkonen oli nähnyt Skam-unia heti ensimmäisen katselupäivän jälkeen.

Aivojen kerroksista aktivoitui sellaisia tarkkoja tunnemuistoja, joita ei pitkään aikaan ollut tullut ajatelleeksi.” Hän kirjoittaa kohtauksesta, jossa tyttö ja poika ovat lähdössä mökille, mutta poika haluaa myös kaverinsa mukaan. ”Poika on rakastunut tyttöystäväänsä mutta myös halukas kulkemaan poikaporukassa, nuorena leijonana nuorten leijonien joukossa. Muistin tämän ristiriidan ja siitä aiheutuneet konfliktit äkkiä hyvin tarkasti.

Puhun naisten kanssa siitä, miten sarja on nostanut esiin joitain ohikiitäneitä hetkiä nuoruudesta melkein valokuvantarkasti.

Mikä on Skam?

Norjalainen nuortensarja kertoo oslolaisen Hartvig Nissenin lukiota käyvien nuorten elämästä. Se kuvaa ystävyyttä, bileitä, sydänsuruja, uskontoa, homoseksuaalisuutta, seksiä ja päihteitä.

Sarjan on luonut käsikirjoittaja ja tuottaja Julie Andem.

Sarjassa on neljä tuotantokautta ja jokaisella kaudella on oma päähenkilönsä.

Sarja tehtiin 14-18 –vuotiaille. NRK:n (Norjan Yleisradio) tutkijat ja Andem haastattelivat koululuokkia ja tekivät nuorten syvähaastatteluja eri puolilla Norjaa.

Sarjan nuoret näyttelijät valittiin 1200 ehdokkaan joukosta.

Norjassa kohtaukset tulevat nettiin tipoittain. Kerran viikossa kohtaukset kootaan jaksoiksi.

Sarjan kolmoskausi myös laajensi Skamin katsojajoukon teineistä aikuisiin ja Pohjoismaista maailmalle.

Suomessa sarjan jaksot ovat keränneet Yle Areenassa liki 7,5 miljoonaa katselukertaa.

Skamin neljännen kauden ensimmäinen jakso ilmestyy Yle Areenaan lauantaina 15. huhtikuuta. Neljäs kausi jää sarjan viimeiseksi.


onsdag 23:35
onsdag 23:35 Skam (tv-sarja)

Sängyssä. Mies ihmettelee, kun sanon, että hänen pitäisi nukahtaa pian, aamulla on aikainen herätys. Mies nukahtaa. Koska iPadista on loppunut akku, joudun katsomaan Skamia puhelimen näytöltä, äänettömällä. Kirjailija näki unia Skamista. Minulta se vie unet.

Toimittaja Susanna Laari oli Skamin alkaessa vuorotteluvapaalla. Hän kirjoitti Facebookissa: ”Onneksi olen vuorotteluvapaalla, niin pystyn nukkumaan päivällä.” Kadehdin Laaria. Minun on käytävä päivisin töissä.

skam
skam Skam (tv-sarja)

Joku toinen kirjoittaa: ”Meinas myös vaurioittaa parisuhdetta, kun katselin yöhön astin yksin sohvalla nuorisosarjaa...” Miespuolinen kaverini taas iloitsi siitä, että vaimo katselee Skamia: ”Vaimon on tehnyt mieli pussailla tosi paljon.Skamissa pussaillaan – paljon.

torsdag
torsdag Skam (tv-sarja)

Kotona.

– Hei oottekste nyt katsoneet tätä Skamia? kysyn pojiltani.

– En ole katsonut ja olet kysynyt tota nyt viimeisten kahden viikon aikana ehkä kymmenen kertaa, sanoo vanhempi.

– En mäkään, mutta meidän luokan tytöt puhuu siitä ja ne soitti koulun levyraadissa sen alkumusaa. Vaikka se kesti ehkä 15 sekuntia, se voitti, koska kaikki tytöt äänesti sitä, nuorempi kertoo.

Jaan taas Susanna Laarin ajatukset: ”Nytkin mä mietin niitä Skamin teinejä koko ajan, vaikka muka tässä teen iltahommia perheen kanssa.

Olen iltapäivällä haastatellut radioon kahta 16-vuotiasta tyttöä. Liikutun heidän puheistaan. Heistä toinen on löytänyt Skamin netistä ja katsonut sitä aluksi norjaksi kaikkea ymmärtämättä. Hän seuraa Skamin henkilöitä Instagramissa ja on saanut ystävänsäkin koukkuun. Tytöt ihailevat sarjan aluksi naiivilta vaikuttavan Vilden näyttelijää, joka on kuulemma feministi. Tyttöjen äiditkin tietävät sarjan, toisen äiti on jäänyt siihen koukkuun.

"Olin kauhuissani, jos nuoret saisivat kuulla Skamista äideiltään", luen sarjan luojan, norjalaisen käsikirjoittajan Julie Andemin sanoneen. En enää mainosta Skamia pojilleni, mutta haluan puhua siitä lisää aikuisten kanssa.

fredag 15:05
fredag 15:05 Skam (tv-sarja)

Töissä. Olen kutsunut radioon keskustelemaan kaksi sarjaa katsovaa naista. Toimittaja ja elokuva- ja tv-kriitikko Leena Virtanen ja dramaturgi-näytelmäkirjailija Paula Salminen ovat Skam-koukussa. Leena on Skamin henkilöiden ikäisen tytön äiti.

Naiset avaavat minulle lisää Skamin tenhoa.

Hekin puhuvat tunnistuspinnasta, asioista, jotka ovat universaaleja. Puhumme rakkaudesta, jota melkein jokainen haluaa, tavalla tai toisella. Puhumme parisuhteisiin (sitä sanaa muuten käyttivät myös 16-vuotiaat haastateltavani) liittyvästä haaveiden ja todellisuuden ristiriidasta, mutta myös siitä, että Skamissa on paljon toivoa. Sarjan henkilöt ovat kiinni hetkessä, hyväksyvät hetken sellaisena kuin se on.

Puhumme pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta. Skamin maailma on tunnistettava. Meitä naurattaa (ja ihastuttaa) miten sarjan nuoret ylistävät Norjan kansallispäivänä demokratiaa.

Sarja nostaa vastaansanomattoman vastuullisella, mutta ei moralistisella tavalla esille isoja asioita: kysymyksiä seksuaalisuudesta, feminismistä, päihteistä, yksinäisyydestä, mielenterveysongelmista, syömishäiriöistä ja uskonnosta. Ja rakkaudesta, petoksesta ja häpeästä.

skam
skam Skam (tv-sarja)

Paula Salminen sanoo, että Skam on vapaa toiseudesta. Se ei vaikuta meidän aikuisten tekemältä ”niille lapsille tai nuorille” ja siksi se osuu niin moniin. Haastattelemani teinitytötkin puhuivat sarjan aitoudesta. Skamin tekijät olivat tehneet valtavan työn nuoria haastatellen ja sarjan näyttelijät ovat samanikäisiä kuin fiktiiviset henkilöt.

Skam kuvaa aikuisetonta aikaa. Iso linjanveto on, että siinä ei juurikaan näy aikuisia, mutta nuorten elämä ei tunnu olevan kovinkaan turvatonta. Se kertoo elämänvaiheesta, jossa aikuisten ei enää tarvitsekaan tietää kaikkea.

Paitsi siinä yhdessä kohdassa, joka sai minut ja Leena Virtasen itkemään. ”Siinä kohdassa oli kaikki.”

lördag 19:22
lördag 19:22 Skam (tv-sarja)

Saunassa. Yritän kertoa miehelle kohtauksesta, jossa Skamin homoseksuaalisuutensa löytänyt kolmannen kauden päähenkilö Isak saa äidiltään tekstiviestin: ”Pojalleni Isakille. Ensi hetkestä kun näin sinut 21.1.1999, olen rakastanut sinua ja rakastan ikuisesti.

skam
skam Skam (tv-sarja)

En pysty kertomaan kohtauksesta, koska liikutun voimakkaasti. Yritän kertoa uudestaan, ei onnistu. Kerron kohtauksesta, jossa Isakin poikapuoliset kaverit puhuvat hyväksyen homoudesta Isakin kanssa. Liikutun taas.

Itkin myös, kun tyttöporukka auttoi bileissä pahoinvoivaa ystäväänsä, kun Noora uskalsi tunnustaa rakkautensa Williamille, kun William jätti ja sitten ei jättänytkään Nooraa ja kun Even kertoi Isakille maanisdepressiivisyydestään.

Leena Virtanen ja Paula Salminen sanoivat, että kaikki sarjan henkilöt ovat kokeneet ulkopuolisuutta. Skamin toiveikkuus syntyy siitä, että sen henkilöillä on itselleen vaikeita asioita, jotka osoittautuvat ympäristölle helpommiksi. Tästä syntyy vaikutelma, että sarja kuvaa sallivaa ja valveutunutta maailmaa.

söndag 13:20
söndag 13:20 Skam (tv-sarja)

Kotona. On maaliskuun alku. Olen katsonut kolme kautta Skamia.

Facebookissa nelikymppiset naiset kirjoittavat: ”Oon yrittänyt hillitä itseäni kolmoskauden aloittamisen kanssa, kun ei kestä sit, kun se loppuu.” ”Mun pitää nyt jotenkin alkaa säännöstellä tätä hommaa, koska en tiedä, mitä teen sitten, kun oon katsonut kaiken.

Kuukauden kuluttua luen, että Skamin neljäs kausi alkaa pääsiäisenä. Mutta sen jaksot ilmestyvät hitaasti, vain yksi viikossa.

Edit: Korjattu kirjoitusvirheitä 13.4. klo 22.02

Kommentit