Hyppää pääsisältöön

Suomen kaikkien aikojen paras surf pop -yhtye lopettaa: French Films ei julkaise jo äänittämäänsä kolmatta albumia

Ällistyttävän kova live-bändi French Films laittaa pillit pussiin monivaiheisen uran jälkeen.

French Films lunasti aina livenä. // Kuva: YleX

Vuonna 2010 perustettu French Films julkaisi Imaginary Future -esikoisalbuminsa vuonna 2011, jota seurasi vuonna 2013 julkaistu White Orchid. Bändi levytti kyllä myös kolmannen albumin, muttei aio julkaista sitä. Yhtye tiedotti asiasta eilen 12. huhtikuuta Facebook-sivuillaan.

Bändi perustelee lopettamistaan sillä, ettei ole saanut viimeisteltyä albumiaan, joka piti julkaista jo ajat sitten. Myös muut projektit ovat vieneet mennessään, eivätkä French Filmsin jäsenet ole muutenkaan mitenkään urakeskeisiä tyyppejä.

Näin ollen viime vuonna julkaistu Think It Over/Telephone -single jää bändin viimeiseksi julkaisuksi. Vielä toukokuussa 2016 Sony Music tiedotti, että French Films on viettänyt talven ja kevään studion uumenissa ja viimeistelee parhaillaan myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa kolmatta albumiaan.

- Täs ois vähän uutta musaa pitkästä aikaa! Hyvää kesää kaikille, kommentoi yhtyeen laulaja-kitaristi Johannes Leppänen tuolloin.

French Films tunnettiin ainutlaatuisista keikoistaan, joita yhtye soitti kotimaan lisäksi usein myös ulkomailla. Bändi soitti useita festarikeikkoja muun muassa Roskildessa, Hulsfred Festivalilla ja Flow’ssa. Vuonna 2013 French Films esiintyi Helsingin Olympiastadiolla Musen lämppärinä. Samana vuonna French Films voitti European Border Breakers Awardsin Hollannissa. Kyseisen palkinnon ovat voittaneet myös Adele, Lykke Li ja sekä kotimaiset Sunrise Avenue, Redrama ja Jaakko Eino Kalevi.

Yhtye tunnetaan muun muassa kappaleista When People Like You Filled The Heavens, Take You With Me, Golden Sea ja Escape in the Afternoon. French Films: Golden Sea

YleX:n Uuden musiikin iltavuoron juontaja Venla Kokkonen ihastui French Filmsiin vuosia sitten.

- French Filmsin kesällä 2010 ilmestynyt Golden Sea on biisi, jonka myötä löysin bändin ja halusinkin heti yhtyeen vieraaksi. Sitä seurannut samanniminen EP on edelleen parasta surf pop -musaa, mitä Suomessa on tehty. Vaikka yhtye ei muistaakseni koskaan edes itse tykännyt "surf"-liitteestä.

"Golden Sea -biisiä seurannut samanniminen EP on edelleen parasta surf pop -musaa, mitä Suomessa on tehty. Vaikka yhtye ei muistaakseni koskaan edes itse tykännyt "surf"-liitteestä."― Venla Kokkonen

- Bändin soundi muuttui vähän altsummaksi myöhemmin, samalla kun jäsenistö koki muutoksia ja muut projektit French Filmsin ympärillä lisääntyi. Viimeiset pari vuotta onkin vähän tuntunut kaiken tämän myötä bändin hautajaisilta. Joten en voi sanoa, että ihmettelisin uutista. Mutta olen sitäkin harmistuneempi siitä, Kokkonen kommentoi.

French Filmsin keulakuva Johannes Leppänen ei tunnu millään keskittyvän vain yhteen bändiin. Tämä oman ikäpolvensa Teemu Bergman panostaa parhaillaan bändeihin Kynnet ja Teksti-TV 666.

Lue myös:**

Jaakko Eino Kaleville iso kansainvälinen palkinto – aiemmin EBBAn ovat voittaneet Emeli Sandé, Adele ja MØ