Hyppää pääsisältöön

Toimittaja Anne Flinkkilä: Ihmisen tarina koskettaa aina

Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu.
“Inhimillisellä tekijällä on ollut fiksu ja kriittinen yleisö, joka on aina haastanut meidät tekijät yrittämään parhaamme”, sanoo toimittaja Anne Flinkkilä. Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu. yle tv1

Isoja käännekohtia, rankkoja kokemuksia, upeita selviytymisiä. Inhimillinen tekijä on antanut kasvot ihmisten tarinoille.

Viimeinen Inhimillinen tekijä nähdään keskiviikkona 19.4. Ohjelmasarja päättyy, mutta Yle TV1 tuo televisioon keskusteluohjelmien ystäville uuden sarjan vuoden 2018 puolella.

Inhimillinen tekijä käynnistettiin keväällä 1997 ja sitä esitettiin pitkään Yle TV2-kanavalla. Ohjelma siirtyi Yle TV1:lle vuonna 2012. Tähän kevääseen mennessä ohjelmaa on tehty Tampereella kaikkiaan 20 vuoden ajan.

Anne Flinkkilä, miten Inhimillinen tekijä sai alkunsa?

”Mietimme Helena Itkosen kanssa aikoinaan sitä, millaista ohjelmaa haluaisimme itse katsoa, millaiset asiat ovat kiinnostavia ja merkityksellisiä. Siitä se lähti.”

”Halusimme kuunnella ihmisten tarinoita, pohtia heidän kanssaan heidän elämänsä käännekohtia, hyviä ja huonoja ratkaisuja. Lähdimme myös, silloin keväällä 1997, rikkomaan itsestään selvinä pidettyjä totuuksia, kuten että kärsimys jalostaa tai että ihminen aina oppii kokemuksistaan.”

”Lähtökohtana oli se, että haluamme ohjelmaan ihmisiä, jotka kertovat omista kokemuksistaan, kuitenkin niin, että se laajentuu myös isommaksi kuvaksi, isommaksi asiaksi ja sillä tavalla koskettaa meitä kaikkia.”

”Aloitimme keväällä 1997, jatkoimme sitten syksyllä ja seuraavan vuoden keväällä ohjelma olikin jo tappotuomiolla. Katsojat eivät oikein lauantai-iltana löytäneet ohjelmaa, semminkin kun uusi menestysformaatti BumtsiBum kilpaili katsojista. Saimme kuitenkin armosta ohjelmapaikan kesään, eri päivälle, ja eri kellonaikaan uusintapaikan. Siitä tämä menestysputki lähti liikkeelle.”

Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu.
Helena Itkonen ja Anne Flinkkilä vuonna 2001. Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu. yle tv1
Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu.
Helena Itkonen ja Anne Flinkkilä vuonna 2010. Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu. yle tv1

Miten olette valinneet ohjelmien aiheet?

”Aiheet tulevat elävästä elämästä, ja yhden johtolauseensa mukaan mikään inhimillinen ei ole vierasta. Joskus aihe lähtee yhden ihmisen tarinasta, joskus taas ensin on asia, johon pohditaan sopivat vieraat.”

Mistä olette löytäneet ohjelmien vieraat?

”Samalla tavalla kuin aiheet, ihmiset löytyvät elävästä elämästä. Usein on mielessä joku kiinnostava ihminen, jonka ympärille ryhdytään rakentamaan tarinaa, joskus joku lehtijuttu voi poikia aiheen, joskus taas ihmiset itse ottavat meihin yhteyttä.”

”Tärkeätä on tarina ja myös se, että ihminen osaa kertoa sen. On jollakin tavalla sinut asian kanssa, että näkee sen laajemman yhteyden ja osaa kertoa myös omaa selviytymistään.”

Miten rakennat luottamuksellisen suhteen vieraaseen, jotta hän uskaltaa kertoa kipeistä asioista?

”Hyvä ennakkosuunnittelu on tärkeää. Siihen liittyy vieraan tapaaminen etukäteen. Käymme läpi tarinaa, mutta myös rajoja. Kaikkea ei tarvitse kertoa, vaan sukulaisten ja naapureiden kanssa on elettävä huomennakin.”

”Luomme luottamusta myös sillä, että kerromme ohjelman muista vieraista, niin että kaikki tietävät millaiseen tilanteeseen ovat tulossa.”

Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu.
Inhimillinen tekijä vuonna 2009. Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu. yle tv1
Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu.
Inhimillinen tekijä vuonna 2011. Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu. yle tv1

Miten ihmisten suhtautuminen julkisuuteen on muuttunut?

”Näiden 20 vuoden aikana suhtautuminen on muuttunut paljon. Se johtuu varmasti siitä, että maailma on muuttunut, media on muuttunut ja monenlaiset tabut ovat menettäneet merkitystään.”

”Mielestäni olemme omalta osaltamme myös pystyneet hälventämään erilaisten stigmojen aiheuttamaa häpeää puhumalla suoraan. Olemme puhuneet köyhyydestä, mielenterveyden ongelmista, lapsuuden traumoista, sairauksista, ihmisten heikkouksista ja vahvuuksista.”

”Lähdimme heti alusta pitäen siitä, että tarinat kerrotaan omilla kasvoilla ja omalla nimellä, sekin on ollut omiaan vähentämään häpeää. Minä olen tässä ja uskallan puhua.”

Miten toimittaja pystyy hallitsemaan tunteensa, vaikka katsojaa itkettää?

”Hyvä ennakkosuunnittelu auttaa. Monet itkut on itketty ihmisten kanssa tapaamisten aikana ja se, että tuntee asian auttaa tunteiden hillitsemisessä. Onhan se myös toimittajan ammattitaitoa. Meidän tehtävänämme on antaa ääni vieraiden tarinoille, ei omille reaktioille.”

Minkälainen suhde tekijöillä on ollut katsojiin?

”Meillä on aina ollut aktiivinen yleisö, joka antaa paljon palautetta. Aika paljon saamme kehuja, ihmiset kokevat monet aiheet vertaistukena, josta saavat paljon voimaa.”

”Sanotaan jopa, että tämä ohjelma pelasti minut. Se on hienoa, mutta joskus aika pelottavaakin, miten suuri merkitys jollakin yksittäisellä ohjelmalla on katsojalle ollut. Mehän emme ole terapeutteja emmekä pappeja, vaan tavallisia humanistiplanttuja, mutta ehkä se riittää.”

Mikä on ollut parasta Inhimillisen tekijän tekemisessä?

”Parasta on ollut kaikki! Journalistina olen saanut olla mukana luomassa yhtä Ylen tunnetuinta brändiä, jolla on ollut iso merkitys katsojille ja jolla on fiksu, kriittinen ja uskollinen yleisö.”

”Samalla tavalla olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut olla vaikuttamassa ja antamassa ääntä tärkeille ja usein vaietuille asioille. Jos olen voinut olla lisäämässä pienen palan inhimillisyyttä ja suvaitsevaisuutta tähän maailmaan, niin kaikki on ollut sen arvoista.”

”Meillä on pieni ja tiivis ydinryhmä, joka ohjelmaa tekee. Olemme oppineet aika kurinalaisen ja suunnitelmallisen tavan tehdä töitä ja se on varmaan yksi menestystekijä myös. On ollut aiheita, jotka on suunniteltu puolen vuoden päähän ja myös sellaisia, joita tehdään lyhyelläkin varoitusajalla. Kun Helena jäi vuonna 2011 eläkkeelle, toiseksi juontajaksi tuli sitten Sari Valto.”

Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu.
Anne Flinkkilä ja Sari Valto vuonna 2011. Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu. anne flinkkilä
Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu.
Sari Valto ja Anne Flinkkilä vuonna 2014. Yle TV1:ssä esitetty Inhimillinen tekijä lopettaa, mutta keskustelu jatkuu. anne flinkkilä

Minkälaisesta Suomesta Inhimillinen tekijä on halunnut kertoa?

”Olemme halunneet kertoa sellaisesta Suomesta, joka on täynnä hienoja, vahvoja ihmisiä, jotka ovat rakentaneet itselleen elämän usein aivan käsittämättömien kokemusten ja myös menetysten jälkeen. Ihmisistä, joilla on tahto hyvään, erilaisuuden ymmärtämiseen, maailman pohtimiseen ja vaikuttamiseen.”

Onko jokin aihe tai vieras jäänyt erityisesti mieleesi?

”Tätä kysytään usein, mutta useimmiten jätän vastaamatta. Ajattelen niin, että kaikki vieraat ovat tärkeitä, he ovat tuoneet palan elämäänsä meille ja sitä kautta ehkä myös muuttaneet jonkun toisen ihmisen maailmaa. Kaikki ne 432 ohjelmaa ja yli tuhat ihmistä ovat jääneet mieleen.”

Mitä olet ohjelmaa tehdessäsi oppinut vierailtasi?

”Paljonkin. Että meissä on paljon enemmän voimavaroja kuin tiedämmekään. Että ei ole olemassa itsestään selviä asioita. Että sattumalla ja kohtalolla on paljon tekemistä meidän elämässämme. Että ihminen on hauras, mutta vahva. Että me olemme fiksuja, mutta teemme joskus käsittämättömän typeriä asioita. Että kaikesta voi oppia, mutta ei ole pakko. Että kärsimys ei aina jalosta. Että elämä kantaa.”

Miltä tuntuu päättää 20 vuotta jatkunut oma ohjelma?

”Se tuntuu haikealta, ja tässäkin näitä asioita pohtiessa taas meinaa tippa tulla linssiin. Muistan monia hienoja hetkiä, jotka ovat kantaneet eteenpäin. Nyt kun viimeinenkin, keskiviikkona 19.4. ulos tuleva ohjelma on nauhoitettu, niin olo on vähän tyhjä.”

”Toisaalta 20 vuotta on hieno kaari hienolle ohjelmalle ja voin sanoa, että olen vilpittömän ylpeä jokaisesta hetkestä ja ohjelmasta. Silloin kun Helena Itkosen kanssa ohjelmaa aloitimme, puhuimme, että tästä tehdään klassikko.”

”Tuliko siitä, en tiedä, kun se nyt loppuu. Mutta ainakin monta jälkeä ohjelma on ihmisten mieliin jättänyt.”

Mitä tilalle, kun Inhimillinen tekijä loppuu?

”Surin ja murehdin pitkään sitä, että mitä sitten tulee tilalle, kun Inhimillinen tekijä loppuu? Mitä tarjotaan meidän isolle yleisölle, joka juuri tällaista sisältöä haluaa?”

”Olen juuri saanut kuulla, että saan ryhtyä suunnittelemaan uutta tarinallista, aikuiselle yleisölle suunnattua tv-keskusteluohjelmaa vuoden 2018 alkuun. Työryhmää kootaan parhaillaan, ja lisää voidaan kertoa sitten syksyllä.”

”Iloitsen kuitenkin suuresti siitä, että Inhimillisen tekijän tekemisen perinteet saavat jatkoa.”

Katso Inhimillinen tekijä:

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.