Hyppää pääsisältöön

Suomessakin pääsee nyt ilmaiseksi prinssi Harryn ja Michelle Obaman mainostamalle mielenterveyskurssille – tällainen sen sisältö on

Mitä teet, jos kaverisi kaatuu pyörällä, lyö päänsä ja menettää tajuntansa? Luultavasti soitat hätänumeroon ja aloitat elvytyksen. Mutta osaatko toimia, jos epäilet että läheisesi suunnittelee itsemurhaa?

Prinssi Harry // Kuva: EPA / Nic Bothma

Jos mielenterveyden häiriöt ovat mielestäsi jotain outoa ja mystistä, mieti uudestaan. Kyseessä on terveysongelma siinä missä auringonpistos tai murtunut luu. Kuten kehoa, myös mieltä voi kohdata yllättävä ongelma, johin jokaisen pitäisi osata antaa ensiapua.

YleX Etusivu tutustui mielenterveyden ensiapukursseihin. Suomen Mielenterveysseura on ryhtynyt tarjoamaan maksutta kursseja, joilla opetellaan samoja asioita kuin tavallisissakin ensiapukoulutuksissa: miten selvitä vaarallisista tilanteista niin, että vahinkoa aiheutuu mahdollisimman vähän.

YleX Etusivu

Jäikö uutiset lukematta? Mitä päivän puheenaiheista pitäisi ajatella?

Kuuntele YleX Etusivua arkisin kello 11–13! Radio-ohjelman jaksot löydät myös Yle Areenasta.

Kursseja on kaikkiaan kolme, mutta niiden annin voi tiivistä kahteen pointtiin: miten huolehtia itsestä ja miten huolehtia muista.

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa mielenterveystaitojen harjoittelua, kertoo Suomen mielenterveysseuran asiantuntija Ritva Karila-Hietala, joka on ollut mukana suunnittelemassa kursseja. Kolmesta kurssista ensimmäisellä perehdytään hyviin elämäntapoihin, jotka auttavat selviytymään elämän kriiseistä.

Mielenterveys 1-kurssilla opetellaan muun muassa tunnistamaan omia tunteita ja ilmaisemaan niitä oikealla tavalla. Lisäksi perehdytään siihen, miten ruokavalio, liikunta ja lepo tukevat hyvinvointia ja pohditaan, ovatko omat ihmissuhteet tasapainossa.

- Yritetään myös tunnistaa omia riskitekijöitä. Mitkä voisi olla sellaisia riskitekijöitä, jotka vaikuttaa omaan mielenterveyteen?

Karila-Hietalan mukaan on tärkeä muistaa, että kaikille oman mielenterveyden riskitekijöille ei välttämättä voi mitään. Taustalla voi olla vaikeita kokemuksia lapsuudessa, tai yksinkertaisesti vain masennukselle altistavat geenit. Niistä on kuitenkin hyvä olla perillä, jotta voi pitää huolta itsestään oikealla tavalla.

“Aiotko tappaa itsesi?”

Kun mielenterveystaidot ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat ensimmäisen kurssin jäljiltä hanskassa, voi opetella auttamaan muita. Mielenterveys 2 -kurssilla saadaan yksityiskohtaista tietoa eri mielenterveyden häiriöistä: ahdistuksesta, masennuksesta, paniikkihäiriöstä, psykoosista ja juomisen aiheuttamasta deliriumista.

Opetukseen sisältyy myös käytännön harjoituksia. Karila-Hietala kertoo, että esimerkiksi itsetuhoisen ihmisen kohtaamista harjoitellaan parin kanssa keskustelemalla kuin kielikurssilla konsanaan:

- Annetaan hyvinkin tarkat speksit siihen, millä sanoilla voi kysyä, aiotko tehdä itsellesi jotain.

No miten sitä kannattaa kysyä?

Cheek on puhunut julkisuudessa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään. // Kuva: Annika Miettinen

Karila-Hietalan mukaan on paras sanoa asiat suoraan. “Aiotko tappaa itsesi?” on lause, jonka pitäisi tulla jokaisen suusta helposti ulos.

Cheek, mielenterveyden esitaistelija

Australialaiseen konseptiin perustuvan Mielenterveys 2 -kurssin puolesta ovat maailmalla liputtaneet niin prinssi Harry kuin Michelle Obamakin. Kumpikin on osallistunut itse kurssille.

Ennen vanhaan mielenterveyspotilaita pelättiin ja diagnoosia seurasi eristäminen yhteiskunnasta. Hullujenhuoneelle joutunut ei välttämättä koskaan päässyt palamaan normaalin elämän pariin.

Karila-Hietalan mukaan edelleen on tavallista, että mielenterveyshäiriön jälkeen on hankalaa palata sairaslomalta töihin. Joillain työpaikoilla poissaolon syy voi aiheuttaa vieroksuntaa ja ennakkoluuloja.

Viime vuosina monet suomalaiset julkkikset ovat tulleet ulos kaapista mielenterveysongelmiensa kanssa. Cheekin elämäkerta JHT - Musta Lammas kertoo elämästä kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa ja Nikke Ankara on avautunut Vain elämää -ohjelmassa psykoosistaan, joka oli seurausta överiksi menneestä päihteiden käytöstä.

Karila-Hietalan mukaan julkkisten ulostulot ovat erittäin tervetulleita:

- Niistä tulee ilmi että me voidaan ihan kaikki sairastua riippumatta siitä, ollaanko rikkaita tai köyhiä tai koulutettuja tai vähemmän koulutettuja.

Mitä pikemmin hoitoon, sen parempi

Mielenterveysseura on tarjonnut maksullisia kursseja jo pitkään. Nyt tarjolla on kuitenkin täysin ilmaisia koulutuksia kahden vuoden ajan. Tästä on kiittäminen Suomen hallitusta, joka on myöntänyt 846 000 euroa valtion rahaa koulutusten järjestämiseen. Kyseessä on yksi hallituksen kärkihankkeista, eli mielenterveyden edistämistä pidetään erityisen tärkeänä.

Miksi koulutuksesta ja terveyspalveluista leikannut hallitus on valmis antamaan valtion rahaa mielenterveyskoulutuksiin?

- Mielenterveysongelmat tulevat kalliiksi, Karila-Hietala sanoo.

THL:n laskelmien mukaan suomalaisten mielenterveyden horjumisesta seuraa vuosittain yhteensä neljä miljoonaa päivää työpoissaoloja. Se on neljäsosa kaikista sairauspoissaoloista. Työkyvyttömyyseläkkeitä maksetaan mielenterveysongelmien vuoksi satoja miljoonia euroja vuosittain. Alle miljoona euroa on siis pieni summa, jos sen avulla saadaan ongelmia ehkäistyä.

Karila-Hietalan mukaan kurssit, joilla opetetaan ennen kaikkea hankkiutumaan ajoissa hoitoon, ovat omiaan ongelmien ehkäisemiseen:

- Jos on kauan ilman hoitoa, häiriö pahenee. Se lisää syrjäytymisen riskiä.

Ilmaisia koulutuksia järjestetään erityisesti Itä-Suomessa. Tarkoituksena on houkutella mukaan ihmisiä, jotka kuuluvat riskiryhmiin: työttömiä, miehiä ja nuoria alueilta, joissa on korkea työttömyys ja palvelut harvassa. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Suomen mielenterveysseuran sivuilta.

YleX Etusivu radiossa joka arkipäivä kello 11–13. Voit kuunnella ohjelman jaksoja myös Yle Areenassa.