Hyppää pääsisältöön

Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

Martti Lutherin patsas
Martti Lutherin patsas Kuva: YLE/Johannes Söderberg Martti Luther,patsas,Raamattu

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset. Vuosisatoja myöhemmin natsit toteuttivat hänen ajatustaan.

professori Dick Harrison
professori Dick Harrison Kuva: YLE/Johannes Söderberg Dick Harrison

Professori Dick Harrison Lundin yliopistosta on perehtynyt Lutherin elämään. Harrisonin mukaan 1500-luvun Saksassa melkein kaikki jakoivat Luthen juutalaisvastaiset ajatukset.

Juutalaisvastainen aikakausi

Yhteiskunta, jossa Martti Luther vaikutti oli vahvasti antisemitistinen, sanoo professori Harrison. Luther luki raamattua, käänsi sen ja levitti sen sanomaa. Uudesta testamentista Luther luki juutalaisista, jotka surmasivat Jeesuksen. Lutherin antisemitistisyys vahvistui: juutalaisista tuli hänen silmissään roistoja ja konnia. Hän levitti antisemitismiään myös aikalaisilleen. Luther ei ollut ajatuksissaan ainoa, mutta hänen saarnajantaitonsa ja puhujanlahjansa antoivat sanomalle lisäpontta.

Jeesus oli juutalainen

Raamattua lukeva Martti Luther varmasti tiesi, että myös Jeesus oli juutalainen.

– Lutherin mukaan Jeesus ei kuitenkaan ollut juutalainen vaan jumalankaltainen ihminen. Jeesus oli hänelle kristikunnan tärkein symboli ja Jumalan poika, neitsyestä syntynyt, Pyhä henki, sanoo Harrison.

– Jeesus oli Lutherille kristikunnan lipunkantaja, jonka maan päälle tulon jälkeen Vanhan Testamentin opetukset eivät eivät enää päde. Ja sitä eivät juutalaiset Lutherin mielestä ymmärtäneet – mikä oli hänelle lisätodiste siitä, että juutalaiset olivat tyhmiä, huonoja ja vaarallisia. Näin Lutherin antisemitistiset ajatukset entisestään vahvistuivat.

– Lutherin juutalaisvihamielisyyden tärkein syy oli kuitenkin se, että ajan henki tuon ajan Euroopassa oli antisemitistinen, professori Harrison korostaa. – Mustan surman aikaan uskottiin yleisesti, että juutalaiset levittivät sairauksia esimerkiksi kaivoja myrkyttämällä. Huhuttiin myös juutalaisten salaliitosta kristittyjä ja muslimeja vastaan. Tässä suhteessa Luther oli oman aikansa lapsi.

Göran Rosenberg
Göran Rosenberg Göran Rosenberg Kuva: YLE/Johannes Söderberg Göran Rosenberg

Juutalainen kirjailija ja journalisti Göran Rosenberg kertoo, että keskiajalla antisemitistiset kirjoitukset olivat tavallisia. Mutta vaikka Luther käytti kirjoituksissaan rohkea ja räväkkää kieltä, monet olivat yllättyneitä siitä, että hän kirjoitti äärimmäisen juutalaisvastaisen kirjan.

– Ilmassa oli tuolloin kristillistä juutalaisvastaisuutta, koska osa juutalaisista kieltäytyi tunnustamasta Jeesusta. He halusivat hallita jumalayhteyttä, jonka kristinusko oli ominut. Juutalaisuus oli siis kristinuskon kilpailija. Vähitellen juutalaisvastaisuus levisi ja sai yhä vihamielisempiä ja vainoavampia muotoja, sanoo Rosenberg.

Luther ei ollut rasisti

– Martti Luther ei ollut rasisti, sanoo Rosenberg. – Hänelle asenne juutalaisiin oli uskonasia. Luther ei hyväksynyt sitä, että juutalaiset eivät tunnustaneet Jeesusta Messiaana, mutta hän toivoi pitkään, että juutalaiset lopulta ymmärtäisivät totuuden ja kääntyisivät kristinuskoon.

Rosenbergin mukaan käännekohta Lutherin ajattelussa ajoittuu 1530-luvulle. Silloin hänen asenteensa muuttui suvaitsevaisuudesta ja odotuksesta haluun yrittää käännyttää juutalaiset väkivalloin tai karkottaa heidät.

– Uskon, että Luther itse oli täysin vakuuttunut omasta totuudestaan. Hän halusi näyttää maailmalle ja juutalaisille olevansa oikeassa, sanoo Rosenberg.

Luther ja Hitler

Neljäsataa vuotta Lutherin jälkeen Hitler ja natsit nousivat Saksassa valtaan ja toteuttivat juutalaisten verilöylyn. Osa natseista vetosi suoraan Lutheriin ja perusteli juutalaisvainoja Lutherin kirjoituksilla.

Professori Dick Harrisonin mukaan Lutheria ei kuitenkaan missään nimessä voi syyttää siitä, mitä juutalaiset joutuivat kokemaan toisessa maailmansodassa.

– Antisemitismin juuret ovat paljon syvemmällä. Sitä paitsi ihminen on itse vastuussa tekemisistään: Luther kuoli 1500-luvulla, natsit nousivat valtaan vasta 1900-luvulla, muistuttaa Harrison.

Rosenbergin mukaan Luther oli Saksassa nostettu lähes pyhimyksen asemaan. Lutherilla olikin valtava vaikutus natsien propagandaan.

– Lukuisat esimerkit kertovat kuinka hänen kirjoituksiaan toistettiin ja kuinka protestanttiset natsimieliset papit vetosivat Lutheriin oikeuttaakseen kirstalliyön tuhot. Lutheria lainattiin suoraan ja sanottiin, että juutalaiset ja heidän synagoogansa pitää polttaa.

Mitä Luther olisi sanonut tuholeireistä?

Voi vain arvailla, mitä Luther itse olisi sanonut holokaustista ja tuholeireistä. Asiantuntijat esittävät eriäviä arvauksia.

– Luther olisi luultavasti kauhistunut ja todennut, että kosto kuuluu yksin Jumalalle, arvelee Dick Harrison. – Uskon, että useimmat kristityt kaikkina aikoina olisivat olleet samaa mieltä.

– Toivon hartaasti, että Luther olisi vastustanut natsien tekoja, sanoo puolestaan Göran Rosenberg. – Mutta kukaan ei tiedä varmaksi. Puhummeko nuoremmasta vai vanhemmasta Lutherista? Pahoin pelkään, että jos vanhempi Luther olisi pitäytynyt siinä, mitä hän kirjassaan kirjoitti, hän olisi ehkä vain seurannut sivusta.

4-osainen ohjelmasarja Mark ja Luther nähdään Yle Femillä neljänä peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 2.4.2017 kello 19 ja on nähtävissä sen jälkeen Yle Areenassa. Levengood haastattelee vallan eliittiä, piispoja, teologeja, historioitsijoita ja kulttuurivaikuttajia Suomessa ja Ruotsissa. Vieraina ovat mm. entinen pääministeri Ingvar Carlsson, arkkipiispa Kari Mäkinen, historian professori Henrik Meinander sekä piispa Björn Vikström.

Lisää ohjelmasta

Ihminen ja yhteiskunta

 • Suomen historia Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

  20 min video Suomen valtion kehityksestä 8 eri kielellä.

  Videoissa kerrotaan Suomen kehitys hyvinvointivaltioksi kahdeksalla eri kielellä: selkosuomi, arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä. Emilia Virtanen on 2000-luvun koulutettu ja kansainvälinen suomalainen, mutta hänen isoisänsä isoisä Kustaa Virtanen eli hyvin erilaisissa oloissa köyhänä torpparina 1900-luvun alussa.

 • Älä maksa liikaa - tarkista ainakin nämä, kun täytät veroilmoitusta

  Kotitalousvähennys, matkakulut, tulonhankkimiskulut

  Veroilmoitus täytyy palauttaa joko 9.5. tai 16.5. mennessä. Veroilmoitusta ei aina tarvitse palauttaa ja jos tarvitsee, verkon kautta se onnistuu kätevästi. Ehkä liiankin kätevästi, sillä usein vähennyksiä jää kirjaamatta - ja veronpalautukset saamatta. Lue vinkit, mitkä vähennykset kannattaa muistaa ilmoittaa.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?