Hyppää pääsisältöön

Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

Martti Lutherin patsas
Martti Lutherin patsas Kuva: YLE/Johannes Söderberg Martti Luther,patsaat,Raamattu

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset. Vuosisatoja myöhemmin natsit toteuttivat hänen ajatustaan.

professori Dick Harrison
professori Dick Harrison Kuva: YLE/Johannes Söderberg Dick Harrison

Professori Dick Harrison Lundin yliopistosta on perehtynyt Lutherin elämään. Harrisonin mukaan 1500-luvun Saksassa melkein kaikki jakoivat Luthen juutalaisvastaiset ajatukset.

Juutalaisvastainen aikakausi

Yhteiskunta, jossa Martti Luther vaikutti oli vahvasti antisemitistinen, sanoo professori Harrison. Luther luki raamattua, käänsi sen ja levitti sen sanomaa. Uudesta testamentista Luther luki juutalaisista, jotka surmasivat Jeesuksen. Lutherin antisemitistisyys vahvistui: juutalaisista tuli hänen silmissään roistoja ja konnia. Hän levitti antisemitismiään myös aikalaisilleen. Luther ei ollut ajatuksissaan ainoa, mutta hänen saarnajantaitonsa ja puhujanlahjansa antoivat sanomalle lisäpontta.

Jeesus oli juutalainen

Raamattua lukeva Martti Luther varmasti tiesi, että myös Jeesus oli juutalainen.

– Lutherin mukaan Jeesus ei kuitenkaan ollut juutalainen vaan jumalankaltainen ihminen. Jeesus oli hänelle kristikunnan tärkein symboli ja Jumalan poika, neitsyestä syntynyt, Pyhä henki, sanoo Harrison.

– Jeesus oli Lutherille kristikunnan lipunkantaja, jonka maan päälle tulon jälkeen Vanhan Testamentin opetukset eivät eivät enää päde. Ja sitä eivät juutalaiset Lutherin mielestä ymmärtäneet – mikä oli hänelle lisätodiste siitä, että juutalaiset olivat tyhmiä, huonoja ja vaarallisia. Näin Lutherin antisemitistiset ajatukset entisestään vahvistuivat.

– Lutherin juutalaisvihamielisyyden tärkein syy oli kuitenkin se, että ajan henki tuon ajan Euroopassa oli antisemitistinen, professori Harrison korostaa. – Mustan surman aikaan uskottiin yleisesti, että juutalaiset levittivät sairauksia esimerkiksi kaivoja myrkyttämällä. Huhuttiin myös juutalaisten salaliitosta kristittyjä ja muslimeja vastaan. Tässä suhteessa Luther oli oman aikansa lapsi.

Göran Rosenberg
Göran Rosenberg Göran Rosenberg Kuva: YLE/Johannes Söderberg Göran Rosenberg

Juutalainen kirjailija ja journalisti Göran Rosenberg kertoo, että keskiajalla antisemitistiset kirjoitukset olivat tavallisia. Mutta vaikka Luther käytti kirjoituksissaan rohkea ja räväkkää kieltä, monet olivat yllättyneitä siitä, että hän kirjoitti äärimmäisen juutalaisvastaisen kirjan.

– Ilmassa oli tuolloin kristillistä juutalaisvastaisuutta, koska osa juutalaisista kieltäytyi tunnustamasta Jeesusta. He halusivat hallita jumalayhteyttä, jonka kristinusko oli ominut. Juutalaisuus oli siis kristinuskon kilpailija. Vähitellen juutalaisvastaisuus levisi ja sai yhä vihamielisempiä ja vainoavampia muotoja, sanoo Rosenberg.

Luther ei ollut rasisti

– Martti Luther ei ollut rasisti, sanoo Rosenberg. – Hänelle asenne juutalaisiin oli uskonasia. Luther ei hyväksynyt sitä, että juutalaiset eivät tunnustaneet Jeesusta Messiaana, mutta hän toivoi pitkään, että juutalaiset lopulta ymmärtäisivät totuuden ja kääntyisivät kristinuskoon.

Rosenbergin mukaan käännekohta Lutherin ajattelussa ajoittuu 1530-luvulle. Silloin hänen asenteensa muuttui suvaitsevaisuudesta ja odotuksesta haluun yrittää käännyttää juutalaiset väkivalloin tai karkottaa heidät.

– Uskon, että Luther itse oli täysin vakuuttunut omasta totuudestaan. Hän halusi näyttää maailmalle ja juutalaisille olevansa oikeassa, sanoo Rosenberg.

Luther ja Hitler

Neljäsataa vuotta Lutherin jälkeen Hitler ja natsit nousivat Saksassa valtaan ja toteuttivat juutalaisten verilöylyn. Osa natseista vetosi suoraan Lutheriin ja perusteli juutalaisvainoja Lutherin kirjoituksilla.

Professori Dick Harrisonin mukaan Lutheria ei kuitenkaan missään nimessä voi syyttää siitä, mitä juutalaiset joutuivat kokemaan toisessa maailmansodassa.

– Antisemitismin juuret ovat paljon syvemmällä. Sitä paitsi ihminen on itse vastuussa tekemisistään: Luther kuoli 1500-luvulla, natsit nousivat valtaan vasta 1900-luvulla, muistuttaa Harrison.

Rosenbergin mukaan Luther oli Saksassa nostettu lähes pyhimyksen asemaan. Lutherilla olikin valtava vaikutus natsien propagandaan.

– Lukuisat esimerkit kertovat kuinka hänen kirjoituksiaan toistettiin ja kuinka protestanttiset natsimieliset papit vetosivat Lutheriin oikeuttaakseen kirstalliyön tuhot. Lutheria lainattiin suoraan ja sanottiin, että juutalaiset ja heidän synagoogansa pitää polttaa.

Mitä Luther olisi sanonut tuholeireistä?

Voi vain arvailla, mitä Luther itse olisi sanonut holokaustista ja tuholeireistä. Asiantuntijat esittävät eriäviä arvauksia.

– Luther olisi luultavasti kauhistunut ja todennut, että kosto kuuluu yksin Jumalalle, arvelee Dick Harrison. – Uskon, että useimmat kristityt kaikkina aikoina olisivat olleet samaa mieltä.

– Toivon hartaasti, että Luther olisi vastustanut natsien tekoja, sanoo puolestaan Göran Rosenberg. – Mutta kukaan ei tiedä varmaksi. Puhummeko nuoremmasta vai vanhemmasta Lutherista? Pahoin pelkään, että jos vanhempi Luther olisi pitäytynyt siinä, mitä hän kirjassaan kirjoitti, hän olisi ehkä vain seurannut sivusta.

4-osainen ohjelmasarja Mark ja Luther nähdään Yle Femillä neljänä peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 2.4.2017 kello 19 ja on nähtävissä sen jälkeen Yle Areenassa. Levengood haastattelee vallan eliittiä, piispoja, teologeja, historioitsijoita ja kulttuurivaikuttajia Suomessa ja Ruotsissa. Vieraina ovat mm. entinen pääministeri Ingvar Carlsson, arkkipiispa Kari Mäkinen, historian professori Henrik Meinander sekä piispa Björn Vikström.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.