Hyppää pääsisältöön

Ruokahuijaukset lisääntyvät – väärensimme oliiviöljyä ja laitoimme kalat DNA-testiin

Ruokaväärennökset ovat nopeasti kasvava miljardibisnes. Viime vuonna Europolin ja Interpolin maailmanlaajuisessa takavarikossa jäi kiinni yli 10 000 tonnia ja miljoona litraa väärennettyä ruokaa ja juomaa. Yhtä aikaa väärennöstaktiikoiden kanssa kehittyvät myös menetelmät, joilla huijauksia paljastetaan.

“Tämä on todella kiinnostava haaste”, toteaa elintarviketeollisuudelle tuotekehitystä tekevä Taina Aimo. Hän kerää pöydälle auringonkukkaöljyn, väripigmenttejä sekä mausteita. Tehtävänä on löytää rikollisten käyttämä väärennetyn oliiviöljyn resepti. Koska väärentäminen on vierasta, kokeilu vie aikaa. Lopulta sekoitus on selvä: auringonkukkaöljyyn lisätään tippa klorofylliä, ripaus beetakaroteenia sekä hyppysellinen kurkumaa ja luteiinia. Lopputuloksena on “oliiviöljy”, jota on vaikea erottaa aidosta tuotteesta ainakaan värinsä puolesta.

Oliiviöljy onkin erityisen houkutteleva elintarvike väärentäjille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on arvioitu, että jopa 70-80 prosenttia ekstra-neitsytoliiviöljyinä myytävistä tuotteista on todellisuudessa jotain muuta. Tyypillisessä väärennöksessä arvokasta, mekaanisesti puristettua oliiviöljyä sekoitetaan heikompilaatuiseen oliiviöljyyn tai aivan muihin, halvempiin kasvirasvoihin. Tai sitten kallis neitsytoliiviöljy on lisäainein käsiteltyä auringonkukkaöljyä.

Suomalaisia mansikoita Virosta, luomua joka ei ole oikeasti luomua, turska vaihtuu halvempaan kalaan.

Huijarien suosiossa on myös esimerkiksi hunaja, jonka alkuperän väitetään olevan jotain muuta kuin todellisuudessa. Luomuna saatetaan myydä tuotteita, jotka eivät oikeasti sitä ole ja Suomessa houkuttelee erityisesti marjojen alkuperämaan väärentäminen, sillä kotimaisuus nostaa niiden hintaa. Nouseva trendi on myös kalliimpien kalalajien korvaaminen halvemmilla. Merensuojelujärjestö Oceanan tutkimuksissa Yhdysvalloissa ja Euroopassa selvisi, että jopa kolmannes kaloista oli myynnissä väärillä nimillä.

Teimme ratsian pakastealtaalle

Onneksi myös analyysimenetelmät ovat kehittyneet samaa tahtia väärentäjien oveluuden kanssa. Vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi eri kalalajien aukoton erottaminen toisistaan oli hidasta puuhaa. Nyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laboratoriossa saadaan laji selville jopa vuorokaudessa. Niin sanotussa DNA-viivakoodimenetelmässä jokaiselle eliölle voidaan määritellä oma geneettinen viivakoodi tietyn DNA-pätkän emäsjärjestyksen perusteella. Nämä koodit on kerätty kansainvälisiin tietokantoihin, joihin laboratorion näytteitä verrataan. Mm. Pohjois-Irlannissa sijaitseva Global Institute for Food Security -tutkimuslaitos on erikoistunut kansainvälisten ruokahuijausten paljastamiseen. Yle Uutiset vieraili siellä, lue lisää tästä.

Me puolestaan laitoimme lähikaupan pakastealtaan kalat DNA-testiin, katso videolta miten kokeessamme kävi:

Tiede paljastaa huijaukset aiempaa tarkemmin

Tutkijoilla on käytössään muitakin salapoliisikeinoja. Isotooppianalyysillä saadaan esimerkiksi selville, ovatko mansikat kasvaneet Virossa vai Suomessa. Saman alkuaineen atomeissa voi olla eri määrä neutroneja, ja näitä eri painoisia atomeja kutsutaan alkuaineen isotoopeiksi. Vedyn ja hapen eri isotoopit viihtyvät eri puolilla maapalloa, joten niistä voi päätellä kasvin kasvupaikan.

Typen isotooppeja tutkimalla selviää, onko kasvi lannoitettu kemiallisesti vai luomukriteerien mukaan lannalla. Hiilen eri isotoopit puolestaan paljastavat, millä tavalla yhteyttävä kasvi on kyseessä. Niiden avulla saadaan siis esimerkiksi selville, onko omenamehu pelkkää omenaa, vai onko siihen lisätty maissisiirappia.

Tutkijoiden uusin konsti on tallentaa aidosta tuotteesta hyvin laaja kemiallinen profiili, johon sitten mahdollisia väärennöksiä verrataan. Jos tutkittu elintarvike poikkeaa jollain tavalla tästä profiilista, voidaan epäillä huijausta ja ryhtyä selvittämään tarkemmin, mistä on kyse.

Katso, erottavatko Prisma Studion asiantuntijat väärennetyn öljyn oikeasta oliiviöljystä TV1 keskiviikkona 19.4. klo 20.

 • Kesäpäivänseisaus - päivä jolloin maapallon ympärysmitta selvisi

  240 eaa tehtiin havainto: maapallo on pyöreä ja valtava!

  Tänään on kesäpäivänseisaus eli pohjoisen pallonpuoliskon vuoden pisin päivä. Paitsi yötöntä yötä, tänään voi juhlistaa tieteellistä havaintoa, joka tehtiin Egyptissä yli 2000 vuotta sitten: maapallo on pyöreä ja valtava! Aurinko paistaa tänään kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä.

 • Olenko tarpeeksi hullu ollakseni nero?

  Tutkijoita pitäisi arvioida heidän hulluutensa perusteella.

  Tieteentekijöitä ei pitäisi arvioida julkaistujen artikkelien määrällä tai yliopiston kassaan kilahtaneilla euroilla, vaan hörhöydellä. Onhan hyvin tiedossa, että mitä suurempi tutkija, sitä enemmän pihalla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Tieteellisen työni määrää ja laatua mitataan erilaisilla numeroilla. Kuinka monta artikkelia julkaisin viime vuonna?

 • Katse taivaalle kesäpilviin

  Katse taivaalle kesäpilviin

  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.

 • "Sinä et kuole tänään”, hoitajan sanat levinnyttä rintasyöpää sairastavalle Anitalle

  Luuston etäpesäkkeet muuttivat Anitan elämän.

  Viisikymppinen Anita sai tietää rintasyöpähoitojen alkuvaiheessa, että luustosta löytyi pari etäpesäkettä. Syöpä oli siis levinnyt. Tällöin rintasyövän ennuste on ankarampi kuin sairauden, jossa syöpäkasvaimia löytyy rinnasta ja/tai kainalosta. Levinneessä taudissa keskimääräinen elossaoloaika on kolme vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Kesäpäivänseisaus - päivä jolloin maapallon ympärysmitta selvisi

  240 eaa tehtiin havainto: maapallo on pyöreä ja valtava!

  Tänään on kesäpäivänseisaus eli pohjoisen pallonpuoliskon vuoden pisin päivä. Paitsi yötöntä yötä, tänään voi juhlistaa tieteellistä havaintoa, joka tehtiin Egyptissä yli 2000 vuotta sitten: maapallo on pyöreä ja valtava! Aurinko paistaa tänään kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä.

 • Katse taivaalle kesäpilviin

  Katse taivaalle kesäpilviin

  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.

 • Olenko tarpeeksi hullu ollakseni nero?

  Tutkijoita pitäisi arvioida heidän hulluutensa perusteella.

  Tieteentekijöitä ei pitäisi arvioida julkaistujen artikkelien määrällä tai yliopiston kassaan kilahtaneilla euroilla, vaan hörhöydellä. Onhan hyvin tiedossa, että mitä suurempi tutkija, sitä enemmän pihalla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Tieteellisen työni määrää ja laatua mitataan erilaisilla numeroilla. Kuinka monta artikkelia julkaisin viime vuonna?

 • Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.