Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Paljon rasvaa vai paljon hiilihydraatteja – kumpi on pahempi?

Naisen energiankulutusta mitataan kalorimetrillä
Kalorimetri kertoo, miten rasva ja sokeri vaikuttavat Tytti Shemeikan aineenvaihduntaan. Naisen energiankulutusta mitataan kalorimetrillä Kuva: Yle/Tiede Prisma Studio

TV1 keskiviikkona 19.4.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 21.4. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Viime syksynä paljastui, että yhdysvaltalainen sokeriteollisuuden etujärjestö maksoi 1960-luvulla tutkijoille, jotta nämä korostaisivat rasvan vaaroja sokerin terveyshaittojen sijasta. Tämä paljastui, kun yhdysvaltalaiset tutkijat saivat käsiinsä tuhansia sivuja sokeriteollisuuden sisäisiä dokumentteja.

Tutkimusartikkelin mukaan nämä lähes 50 vuoden takaiset tapahtumat vaikuttavat yhä siihen, miten sokeriin suhtaudutaan.

Prisma Studio päätti laittaa nämä kaksi pahaa vastakkain päivän tärkeimmällä aterialla ja testata, millaisia vaikutuksia niillä on verensokereihin, niitä säätelevään insuliiniin ja energiankulutukseen. Kumpi on haitallisempaa terveydelle: paljon rasvaa vai paljon hiilihydraatteja?

Puoli kiloa kasviksia päivässä ei riitäkään

Jo pitkään on suositeltu, että kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan se jo suojaa sairauksilta ja ennenaikaiselta kuolemalta jonkin verran. Mutta jos haluaa saada maksimaalisen suojan, kasviksia pitäisi syödä reilusti enemmän.

Imperial College of Londonin tutkijat halusivat selvittää, mikä olisi terveyden kannalta optimaalinen määrä kasviksia. Tutkimuksen mukaan 800 grammaa kasviksia laskee sydän- ja verisuonitautien riskiä 28 prosentilla, syövän riskiä 13 prosentilla ja ennenaikaisen kuoleman riskiä 31 prosentilla.

kasvisruokaa lautasella
800 g kasviksia päivässä estäisi maailmanlaajuisesti jopa 8 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. kasvisruokaa lautasella Kuva: Yle/Tiede prisma studio

Vaikka Suomessa vihannesten ja hedelmien syönti on kasvanut viisinkertaiseksi 1980-lukuun verrattuna, 800 grammaan on vielä pitkä matka. Keskivertosuomalainen syö kasviksia noin 300 grammaa päivässä. Laitoimme uuden brittisuosituksen testiin.

Ruokaväärennökset lisääntyvät – väärensimme oliiviöljyä ja teimme ratsian pakastealtaalle

Ruoan vaikutuksia tutkitaan paljon, mutta yhä enemmän tutkitaan myös sitä, että mitä me oikeasti syömme. Ruoan väärentäminen on nopeimmin kasvava rikollisuuden ala ja valtava bisnes. Interpolin ja Europolin 57 maata käsittäneessä operaatiossa saatiin kiinni yli 10 000 tonnia ja miljoona litraa laittomia ja väärennettyjä elintarvikkeita.

turskaa leikataan laboratoriossa
Jopa kolmasosa kaloista on myynnissä väärillä nimillä. turskaa leikataan laboratoriossa Kuva: Yle/Tiede Prisma Studio

Miten tiede voi auttaa väärennösten paljastamisessa? Yhdysvalloissa ja Euroopassa jopa kolmasosa kaloista oli amerikkalaisen Merensuojelujärjestö Oceanan tutkimusten mukaan myynnissä väärillä nimillä. Teimme ratsian pakastealtaalle.

Kokeilimme myös väärentää itse oliiviöljyä. Kun auringonkukkaöljyyn lisätään tippa klorofylliä, ripaus betakaroteenia sekä hyppysellinen kurkumaa ja luteiinia, niin lopputuloksena on ”oliiviöljy”, jota on vaikea erottaa aidosta tuotteesta ainakaan silmämääräisesti. Erottavatko studiovieraat väärennetyn oliiviöljyn aidosta?

Studiossa koemaistajina ja keskustelemassa biotekniikan tutkija Lauri Reuter, psykologi Jukka Häkkinen ja tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.