Hyppää pääsisältöön

Viikon albumi: Negatiivisille Nuorille v*tutus on elämänfilosofia ja bändi sen purkamisen väline – ”Tää on roskakori, johon kaikki pahuus heitetään”

Negatiiviset Nuoret -yhtyeestä ei pitänyt tulla mitään. Nyt yhtye julkaisee debyyttialbuminsa, joka ei todellakaan yritä mitään ja on juuri sen takia niin mainio.

Negatiiviset Nuoret // Kuva: Rähinä Records

Ultraäänes näky pelkkä kasa paskaa

ja kätilö sai slaagin kun se otti sitä vastaan

Näillä sanoilla alkaa lahtelaisen punkrock-bändi Negatiivisten Nuorten debyyttisingle Mä Oon Niin Ruma. Ulkonäköpaineita rajulla otteella ruotivan biisin ylitsevuotava koruttomuus hymyilyttää ja itkettää samaan aikaan: tunne siitä, että on niin ruma ettei ikinä pääse panemaan (kuten biisissä myöhemmin lauletaan) on jotain, jonka jokainen epävarma nuori tunnistaa.

Viikon albumi

YleX:n Uuden musiikin ohjelmissa otetaan joka viikko lähempään tarkasteluun yksi tuore ja ajankohtainen kotimainen albumijulkaisu.

Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa sekä Uuden musiikin viikko -ohjelmassa kuulet Viikon albumi -artistin haastattelun sekä levyn biisiesittelyt.

Viikon albumin kappaleita kuunnellaan myös YleX:n muissa ohjelmissa koko viikko.

Rähinä Recordsille kiinnitetty yhtye rämistelikin biisillä kertaheitolla YleX:n soittoon reilu vuosi sitten. Myös debyyttisingleä seuranneet biisit Mutsi, Rakkaus on Pelkkää Painetta Palleissa ja Niinku Sut Omistaisin soivat tiuhaan YleX:llä. Perjantaina julkaistaan bändin ensimmäinen levy Negatiiviset Nuoret, joka jatkaa raivokasta purkausta pahoinvoinnista, vihasta, epävarmuudesta ja turhautumisesta eri muodoissa. Rosoisen melodista punkrockia ja räppiä lähenteleviä sanoituksia yhdistelevän yhtyeen paahtobiiseissä pureudutaan muun muassa itsetunto- ja mielenterveysongelmiin sekä erilaisuuden kokemiseen.

Maailma tuntuu toki tällä hetkellä olevan reilusti enemmän täynnä vihaa ja väärinymmärrystä kuin hyvyyttä ja sovittelua, mutta Negatiivisten Nuorten levyn aggressiivisuus ja turhautumisen määrä lähes pakottaa kysymään vihaavatko he maailmaa?

- Valitettavan usein, sanoo bändin laulaja-kitaristi Eetu Knuutila.

- Ei joka päivä mutta niinä päivinä, kun tätä musaa tehdään. Tai on meillä välillä myös ihan hauskaa, muttei aina, komppaa sanoituksista ja räppäämisestä vastaava Olli Karejoki.

Negatiivisten Nuorten pahan olon aiheuttajaa ei kaksikon mukaan voi pelkistää yksittäisiin asioihin tai vaikkapa elämän lähtökohtiin. Eetu ja Olli kertovat, että heillä molemmilla on hyvä perhetausta. Tyhmyyksiä on tullut tehtyä lähinnä omien valintojen kautta, mutta niitä he eivät halua avata enempää.

- Se on elämäntapa ja -filosofia, Olli virnistää.

Eetu kieltää, että elämä kävisi raskaaksi negatiivisella elämänasenteella – päinvastoin.

- Se on ehkä jopa raikkaampaa ja rikkaampaa näin, hän pohtii.

Molemmille Negatiiviset Nuoret -yhtye toimii vihan ja turhautumisen tunteiden purkamisen keinona.

- Tää on se roskakori, johon kaikki pahuus heitetään, Eetu tiivistää.

“Ei meidän elämä ole paskaa joka päivä”

Yhtyeen debyyttialbumia voi siis pitää jonkin sortin terapialevynä, jonka teemat ovat samalla hyvin universaaleja. Ihmiset voivat huonosti ja maailma on täynnä vihapuhetta. Työelämä on rankkaa ja nuoruutta kalvaa epävarmuus tulevaisuudesta ja oman itsen kelpaamisesta. Vaikka pahoinvointi tuntuu määrittävän koko maailmaa tällä hetkellä paljon hyvinvointia paremmin, eivät Negatiiviset Nuoret varsinaisesti ajatelleet kommentoivansa levyllään maailman tai nuorten tilaa yleisesti.

- Olemme saaneet Facebookissa viestejä ihmisiltä, joilla on oikeasti pahoja mielenterveysongelmia. Jotkut ovat ravanneet tyyliin koko elämänsä laitoksesta toiseen. Siinä vaiheessa on tullut vähän sellainen olo, että enhän mä nyt ihan niin hullu ole, kuin näissä biiseissä puhun, Olli sanoo ja kertoo yllättyneensä ihmisten palautteesta.

- Olen jopa stressannut sitä, että olenko ihan paskanpuhuja, vaikka toki minullakin on omat ongelmani.

Yhtye ei missään nimessä halua roolimalliksi kenellekään, mutta arvostaa toki palautetta.

- Ei meidän elämä ole paskaa joka päivä. Mutta vaikkei se olisikaan niin arkipäiväistä meille, on tosi jees, jos pystyy auttamaan jotakuta tuomalla tuollaisen jutun esiin, Eetu sanoo.

Yhtye, joka ei yritä mitään

Asioiden liika miettiminen tai kelailu ei sovi yhtyeelle, josta ei itse asiassa edes pitänyt tulla mitään. Ensimmäisen vuotensa aikana pienten miehistönvaihdosten kautta nykyiseen muotoonsa hioutunut Negatiiviset Nuoret oli sen jäsenille oikeastaan sivuprojekti, josta yhtäkkiä tuli iso. Yhtyeen jäsenistä Olli tekee tahollaan räppiä, jota Eetu tuottaa ja bändiin niin ikään kuuluvat muusikot Aleksi Määttänen ja Juha Aalto tekevät hc-punkia siinä missä Jonne Haapala folkia.

- Ei tämä ole se, mihin me jäädään. Tämä on juosten kustua menoa, jossa on hyvä meininki ja joka toimii livenä, Olli kiteyttää.

Hän kertoo yhtyeen yrittäneen parin biisin kohdalla tehdä jotain taiteellista, mutta asia ei toiminut.

- Se oli ihan paskaa, Olli sanoo.

- Ne feidaittiin saman tien pois. Kävi päivän selväksi, että tämän proggiksen pitää olla sitä, joka tehdään sessaripohjalta. Heti kun yritti liikaa, ei tullut mitään, Eetu jatkaa.

Ja se yhtyeessä juuri toimii: ei yritetä mitään eikä olla mitään muuta, kuin ollaan.

- Totta kai biisejä on hiottu. Että ei me nyt olla vaan paskannettu kattilaan ja heitetty sitä seinälle, Eetu sanoo.

- Tehdään hyvää musaa ja sillä mennään.

Negatiiviset Nuoret Viikon albumi -haastattelussa Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa tiistaina 18.4. Negatiiviset Nuoret -levy soi YleX:n Viikon albumina viikolla 16.

Lue lisää:

Negatiiviset Nuoret on terapiapunkkia rumuudesta – ja räppilevy-yhtiö Rähinän uusin kiinnitys

Negatiiviset Nuoret: Emme hakeneet tällä projektilla mitään

YleX Ensinäyttö: Negatiiviset Nuoret hulluuden partaalla mielisairaalassa – katso musavideo, jonka lopussa on yllätys

YleX Ensinäyttö: Negatiiviset Nuoret kuvasi uuden musiikkivideonsa kännissä – "Jurrissa oli helppo esittää jätettyä ressukkaa"