Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Hippiäinen

Hippiäinen
Kungsfågel

9–10 cm, 4–7 g

Hippiäinen on koko Euroopan pienin lintu, palleromainen ja suuripäinen. Sillä on lyhyt pyrstö ja hento piikkimäinen nokka. Yläpuoli on sammalenvihreä, alapuoli vaaleamman harmahtava. Päälaella on keltainen pitkittäisjuova. Hippiäisen laulu on reippaan rytmikästä, surahtavaa tiititystä, varoitusääni hyvin ohut ”tiit tiit…”.

Hippiäinen pesii keski-ikäisissä ja vanhoissa, hyväkasvuisissa kuusivaltaisissa metsissä, mutta muuttoaikaan se ruokailee myös pensaikoissa, talvella tiaisparvien matkassa männiköissäkin. Etsiessään lakkaamatta ruoakseen hyönteisiä ja hämähäkkejä hippiäinen puikkelehtii vikkelästi oksilla ja räpyttelee hetken paikallaan oksankärkeä tiiraillen. Kylminä ja lumisina talvina pääosa talvehtimaan jääneistä yksilöistä kuolee, mutta kahdesta pesyeestä voi kehittyä jopa 20 poikasta.

Hippiäinen on erittäin yleinen Lapin eteläosia myöten. Noin puolet kannasta muuttaa Länsi- ja Keski-Eurooppaan syys-marraskuussa ja palaa maalis-huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto