Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Luhtahuitti

Luhtahuitti
Småfläcking sumphöna

22–24 cm, 70–110 g

Räkättirastasta hieman pienemmällä, tanakalla luhtahuitilla on paksu kaula ja lyhyt ja vaalea, punatyvinen nokka. Yläpuoli on mustatäpläisen vihertävänruskea, alapuoli lyijynharmaa. Höyhenpuvussa on valkoisia täpliä ja kupeilla voimakkaita ruskeita poikkijuovia. Vajaan sekunnin välein toistuva viheltävä soidinääni ”hvit, hvit, hvit…” tuo mieleen piiskansivalluksen.

Luhtahuitti elää hyvin rehevärantaisten järvien ja merenlahtien upottavilla osmankäämi-, korte- ja saraluhdilla sekä järviruovikoissa. Sitä ei huomaisi lainkaan ilman touko-kesäkuun öinä kuuluvaa soidinvihellystä. Pariuduttuaan koiras vaikenee. Luhtahuitti syö pieniä vesieläimiä, vesikasvien siemeniä ja leviä.

Luhtahuitti on melko harvinainen Etelä-Suomen viljelyseuduilla. Laji muuttaa Afrikan länsiosiin elo-syyskuussa, ja pääosa yksilöistä palaa toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto