Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Pajusirkku

Pajusirkku
Sävsparv

Pajusirkku on talitiaisen kokoinen mutta solakampi, päältä mustajuovaisen punertavanruskea, alta vaalea. Koiraalla on musta pää ja valkoinen kaularengas. Naaraan silmän päällä on vaalea juova ja kurkun sivuilla tummat pystyjuovat. Pari sekuntia kestävä laulunsäe nopeutuu loppua kohti: ”tsri tsri tsryi tsrisi”. Kutsuääni on sameasti viheltävä ”tsiyy, tsiih”.

Pajusirkku pesii rantojen, joenvarsien ja suonreunojen järviruovikoissa, rantapajukoissa ja pensaikkoisilla rantaluhdilla. Koiras laulaa ruo´on tai pensaan latvassa ja nykii välillä pyrstöään. Laji syö hyönteisiä, toukkia ja hämähäkkejä.

Pajusirkku on hyvin yleinen koko Suomessa. Se muuttaa syys–marraskuussa Etelä-Eurooppaan ja palaa pääosaksi huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies