Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Pyrstötiainen

Pyrstötiainen
Stjärtmes

14–15 cm, 6–10 g

Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat. Pyrstötiaisen huomaa yleensä jatkuvasta ääntelystä, jossa ”tsert-tsrreet-tsät…” -särinät ja hätäiset ”tii-tii-tii…” -tiititykset vuorottelevat.

Pyrstötiainen pesii nuorehkoissa ja keski-ikäisissä lehti- ja lehtipuuvaltaisissa sekametsissä rantojen, pellonreunojen, puron- ja joenvarsien ja kylänlaiteiden tuntumassa. Linnut liikkuvat pesimäkauden ulkopuolella vilkkaasti häärivinä parvina, jotka piipahtavat monta kertaa päivässä ruokintapaikoillakin. Kesällä laji syö hyönteisiä ja muita pikkuötököitä.

Pyrstötiainen on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa Perämerta ja Pohjois-Karjalaa myöten. Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduillaan, mutta useamman vuoden välein syys–lokakuussa niitä vaeltaa etenkin lounaisiin ilmansuuntiin.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto