Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Sinitiainen

Sinitiainen
Blåmes

11–12 cm, 10–13 g
Sinitiainen on talitiaista pienempi. Keltaisessa vatsassa ei ole mustaa juovaa toisin kuin talitiaisella, ja päälaki, siivet ja pyrstö ovat kirkkaansiniset. Sinitiainen laulaa helisevästi ”tii-tii-tililililili” ja varoittelee käheästi rähistellen.

Sinitiainen elää lehtimetsissä, pihapiireissä ja puistoissa. Talvella se elää järviruovikoissa ja taajamissa, eikä tälläkään etelästä kotoisin olevalla lajilla ole talvivarastoja. Sinitiaiset etsivät terhakkaasti ruoakseen hyönteisiä ja muita pikkuötököitä, talvella lisäksi siemeniä ja muuta ihmisen tarjoilemaa ruoka. Myös järviruokojen siemenet maistuvat.

Sinitiainen on erittäin yleinen asutuksen tuntumassa Etelä-Lappia myöten mutta puuttuu karuilta metsäseuduilta. Sinitiaiset talvehtivat pesimäpaikoillaan.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!