Hyppää pääsisältöön

Te kysytte, me vastaamme

Steve Coogan ja Judi Dench elokuvassa Philomena
Steve Coogan ja Judi Dench elokuvassa Philomena (Teemalla perjantaina 28.4. klo 21) Steve Coogan ja Judi Dench elokuvassa Philomena Kuva: Scanbox Entertainment Philomena,Judi Dench,teeman elokuvat

Tällä sivulla on vastauksia kysymyksiin Teemasta ja kanavapaikkauudistuksesta. Kysymyksiä saa esittää lisää sivun kommenttiosiossa!
Tekniikkaan liittyviä kysymyksiä kanavapaikkauudistuksesta kerätään paraikaa erikseen, ja niihin vastataan mahdollisimman pian.

Onko Teemalla tietyt kellonajat jolloin se näkyy? Pysyykö laaja musiikkitarjonta entisellään vai tuleeko sisältöön muutoksia Teeman puolella?

Teeman lähetysajat televisiossa ovat joka päivä klo 12.00–17.25 ja tiistaista lauantaihin klo 20 alkaen. Teeman musiikkiohjelmien tarjonta pysyy entisellään ja klassisen musiikin tarjonta jopa paranee: sekä musiikkidokumentit (la klo 20) että Yle Live (pe iltaisin) jatkavat, RSO Musiikkitalossa muuttuu jokaviikkoiseksi ohjelmaksi (su iltapäivällä) ja Parrasvalot esittää edelleen klassista musiikkia ja tanssia (samoin su iltapäivällä). Tietoa Teeman tv-tarjonnasta uudella kanavapaikalla on täällä.

Pieneneekö Teeman ohjelmatarjonta muutoksen myötä, vai pysyykö entisellään? Teema on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ainoa kanava, jota tällä hetkellä katson suorana. Olen surullinen tästä ajan henkeä ilmentävästä niputuspäätöksestä, vaikka toisaalta se saattaa lisätä Femin hyvien ohjelmien näkyvyyttä.

Teeman ohjelmatarjonta pysyy suunnilleen entisellään. Ohjelmien paikat vaihtuvat, mutta ensilähetysten määrään kanavapaikkamuutos ei vaikuta, vaikka Teeman viikoittainen lähetysaika vähän lyhenee.

Pysyykö Teeman ohjelmisto yhtä laadukkaana kuin tähänkin asti: klassikkoelokuvat, kotimaiset arkistojen kätköt ja dokumentit? Mikä on ruotsinkielisen ohjelmiston osuus koko lähetysajasta?

Teeman ohjelmiston laatuun muutoksella ei ole vaikutusta. Monipuolinen elokuvatarjonta, arkisto-ohjelmat ja dokumentit ovat mukana uudella kanavapaikalla. Femin ohjelmiston osuus Yle Teema & Femin koko lähetysajasta on noin puolet. Teeman lähetysaika kaikkiaan vähenee muutamia tunteja viikossa.

Harmittaa se, että ohjelma alkaa vasta klo 20. Ja leffat 22. Harmittaa todella. Totta kai voi laittaa tallennukseen, mutta se kun on oikeasti ihan eri fiilis kun katsoa ns. suorana...

Kino Klassikko siirtyy sunnuntaista torstaihin ja vaihtaa kellonaikaa, mutta mikään muu Teeman elokuvapaikoista ei siirry myöhäisempään aikaan. Torstaina ja perjantaina elokuvat alkavat klo 21, ja lisäksi klassikkoelokuvia esitetään sunnuntaisin klo 12.

Kysyn vain tämän: Miksi?

Tähän kysymykseen vastaa Ylen johto: Ylen hallintoneuvosto hyväksyi lokakuussa 2016 suunnitelman Ylen tv-kanavauudistuksesta ja Yle Areenan kehittämisestä. Päätös uudistuksesta tehtiin ennakkoarvioinnin jälkeen. Ylen velvollisuus on palvella kaikkia suomalaisia, niin perinteisen television yleisöjä kuin televisiota uusilla tavoilla katsoviakin. Uusi tarjontarakenne vastaa nykyistä paremmin katsojien muuttuneeseen ja muuttuvaan mediankäyttöön. Perinteisestä tv-jakelusta ollaan siirtymässä kohti laajakaistaa ja teräväpiirtoa. Uudistuksella Yle varmistaa, että kaikki voivat katsoa televisiota nyt ja tulevaisuudessa ajasta, paikasta ja laitteesta riippumatta.

Lisää eurooppalaisia (esim espanjalaisia) laatusarjoja kuten Francon jälkeen. Lisää BBC:n laatudokkareita.

Espanjalaiset ja muut eurooppalaiset draamasarjat pysyvät osana Teeman ohjelmistoa. Uuden kanavapaikan ensimmäisellä viikolla alkaa uusi italialainen sarja Medicin mahtisuvusta, ja kesäkuussa nähdään Velvetin uusia jaksoja. Samoin laadukkaat dokumentit kuten historiasarja Euroopan juutalaisten tarina, joka sekin alkaa uuden kanavapaikan ensimmäisellä viikolla.

Will you be showing more films, or am I reading the new program grid wrong?

We will be showing about the same number of films as before, but there are a bit more films per week thanks to the new matinee film slot on Sundays.

Elokuvia Teema esittää suunnilleen saman verran kuin ennen kanavapaikan vaihdosta, mutta sunnuntaipäiviin on ilmestynyt säännöllinen matineapaikka, joten elokuvia on uudella kanavapaikalla vähän enemmän.

Tiededokumentit vain päivisin?

Näin on, Teeman tiededokumenttien molemmat lähetyspaikat televisiossa ovat päiväsaikaan. Lähes kaikki tiededokumentit löytyvät Areenasta.

Mitkä kaikki Teeman "vakioajat" muuttuu? Esim. Kino Klassikko sunnuntaina klo 18?

Nämä tiedot on koottu erikseen omaan artikkeliinsa tänne.

Miksi? Ja toiseksi kannattaako lähettää vähemmällä ohjelma ajalla noin paljon uusintoja eikö ne voi laittaa areenaan? Ja kolmanneksi miten käy dokumenttien?

Teemalla on tähänkin asti ollut paljon uusintoja, ja monet ohjelmat on nähty saman viikon aikana kahteenkin kertaan ilta-aikaan. Nyt iltojen paras katseluaika on varattu ensilähetyksille, ja uusinnat on sijoitettu ensisijaisesti päiväaikoihin. Uusintojen määrä ei Teemalla tämän myötä oikeastaan lisäänny. Iltapäivä, siis aika jona Teemalla ei tähän asti ole ollut ohjelmaa, on aika suosittua tv:n katseluaikaa, ja uskomme Teeman päivälähetysten tarjoavan monille hyvää katseltavaa.

Teeman oma Areena-kanava kuulostaa ainakin hyvältä idealta.

Se onkin hyvä idea. Areena-kanava aukeaa pian, ennen kanavapaikan vaihdosta, ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua!

Lyhytelokuvia, musiikkivideoita (etenkin kotimaisia), videotaidetta, kokeellista elokuvaa!

Lyhytelokuvia Teemalla esittää edelleen Uusi Kino, joka toisinaan esittää myös kokeellisempaa elokuvaa ja videotaidetta. Musiikkivideot ovat hieno toive, pidämme sen mielessä.

Näyttää tuo klassisen musiikin tarjonta aikamoisen vähäiseltä...Pääasiassa siis RSO edustaa klassisen musan tarjontaa jatkossa? No, eipähän tarvitse katsoa suomalaisien kanavien tarjontaa noin niinkuin sivistysmielessä jatkossakaan!Harmittaa vaan maksaa YLE-veroa, kun laadukkaita ohjelmia ei tunnu tulevan juuri lainkaan ja kielivähemmistöjä sorretaan. En halua maksaa viihdeohjelmista, uusinnoista ja urheilusta, kun en niitä katsokaan!

Teemalla jatkavat samat klassisen musiikin sisällöt kuin tähänkin asti: RSO:n esitykset ja Parrasvalojen musiikki, tanssi ja muu näyttämötaide sekä dokumentit. Ne nähdään tulevaisuudessa sunnuntai-iltapäivisin. RSO on tulevaisuudessa televisiossa joka viikko eikä vain kerran kuukaudessa. Ja Areenan klassisen musiikin suorien lähetysten – sekä tallenteiden – tarjonta on helposti löydettävissä Teeman Areena-kanavalla.

Klassikkoelokuvien paikka sunnuntai-iltaisin oli ihan hyvä!

Niin olikin! Kino Klassikon muutto sunnuntailta oli kompromissi, joka oli tehtävä jaettaessa iltojen parasta katseluaikaa Femin kanssa. Uskomme, että torstai klo 21 on myös hyvä lähetyspaikka klassikkoelokuville.

Ei näytä hyvältä. Tuntuikin aikoinaan uskomattoman hyvältä, että pystyi katsomaan sunnuntaina leffaa alkuillasta ja italialaisia ja espanjalaisia sarjoja sopivasti illallisen jälkeen! Nyt elokuvat liian myöhään ja musiikki liian aikaisin.Ei kaikilla ole nettiyhteyttä eikä Areenaa!

Kahden kanavan sovittamisessa samalle kanavapaikalle jouduttiin tekemään kompromisseja, ja vaikein niistä oli luonnollisesti iltojen parhaan katseluajan jakaminen. Niinpä kello 18–20 aika kuuluu nyt Femille. Teeman draamasarjat siirtyvät alkamaan klo 20, joka on tässä järjestelyssä aikaisin mahdollinen.

Ihmisiä pakotetaan siis Areenan käyttäjiksi. Nettikansan ehdoilla tietenkin.

Teeman lähetykset televisiossa jatkuvat, eikä lähetysaika juurikaan vähene. Areenan käyttäjäksi ketään ei siis pakoteta!

Pysyyhän musiikkitarjonta? Sunnuntai klo 21 on näille omistettu.

Sunnuntain klo 21 musiikkidokumentit muuttavat lauantai-iltaan klo 20 alkaviksi, ja niiden jälkeen lauantaita jatkaa tuttuun tapaan Teemalauantai. Uudella kanavapaikalla tosin musiikkidokumentti on toisinaan osa Teemalauantaita, kuten esimerkiksi ensimmäisenä lauantaina 28.4. The Rolling Stones. Yle Liven uusi paikka on perjantain myöhäisillassa.

(Ymmärrän ruotsinkielisten uutisten tarpeen, mutta) miksi teemaa ei voisi olla kaikkina iltoina eikä vaan viitenä?

Iltojen paras katseluaika oli tavalla tai toisella jaettava kahden kanavan kesken, ja Yle Fem sai nyt kaksi kokonaista iltaa viikossa. Uskallamme veikata, että Femin näiden iltojen ohjelmat löytävät katsojia myös Teeman ystävistä: maanantaisin nähdään pohjoismaisia draamasarjoja ja sunnuntaisin elokuvia ja pitkiä dokumentteja.

Miten käy Femin lauantai-iltaisin näyttämien SVT:n suorien ohjelmien kuten Melodifestivalenin?

Toukokuusta 2017 lähtien SVT Worldiä ei enää ole, ja SVT:n lähetystä ei enää nähdä Ylen kanavilla. SVT:n ohjelmat eivät kuitenkaan katoa, vaan niitä hankitaan Ylen esitettäviksi ohjelma ja sarja kerrallaan. Yle Fem lupaa, että suosituimmat SVT:n ohjelmat hankitaan suomalaisten nähtäviksi edelleen. Lisäksi osaan ohjelmista saadaan suomenkielinen tekstitys, ja niitä voidaan julkaista Areenassa toisin kuin ennen.

Entä hyvät pohjoismaiset sarjat joita on saanut katsoa femmalta?

Fem esittää edelleen pohjoismaisia sarjoja. Femin ohjelmistoon kannattaa tutustua tarkemmin täällä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa