Hyppää pääsisältöön

Miksi smoothiella ei lähde nälkä?

tyrnismoothie
tyrnismoothie Kuva: Yle, Tero Kyllönen tyrnismoothie

Blenderi on ratkeamaisillaan superfoodeiksi miellettyjä ainesosia, mutta nopean kylläisyyden tunteen jälkeen nälkä palaa pian takaisin. Missä vika?

Kun ruoka saapuu mahalaukkuun, näläntunnetta aiheuttavan greliini-hormonin erittyminen vähenee. Myös pureskelulla ja sen pituudella on vaikutusta kylläisyyden tunteen muodostumiseen.

- Mahalaukun venymisellä on osansa kylläisyydentunteen syntymisessä, koska kiinteä ruoka täyttää mahalaukkua pidemmän aikaa kuin nestemäinen, sanoo yliopistotutkija Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta .

Kolme eriväristä smoothieta.
Kolme eriväristä smoothieta. Kuva: Public Domain / Pixabay smoothiet,smoothie

Smoothiessa hedelmät, vihannekset ja marjat ovat tiiviissä muodossa ja nestemäisenä. Yksi teoria onkin, että nopeasti syöminen, kuten smoothien nauttiminen, ei anna ihmiskehon monimutkaisille ruokahalua sääteleville toiminnoille tarpeeksi työskentelyaikaa.

Nestemäistä ruokaa tulee huomaamatta nautittua myös yli energian tarpeen. Jatkuva nestemäisen ravinnon nauttiminen sekoittaa kehon kylläisyydensäätelyjärjestelmän. Jos on tarvetta rajoittaa omaa energian saantiaan esimerkiksi ylipainon vuoksi, kannattaa smoothiet jättää väliin, neuvoo professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

- Jos taas haluaa kasvattaa hedelmien ja vihannesten määrää päivittäisessä ruokavaliossa, niin kannattaa käyttää kaikki mahdolliset tavat saada niitä.

Kylläisyydensäätelyjärjestelmä ei muuten ole pelkkää fysiologiaa, vaan mukana on aimo annos psykologiaa. Sillä on merkitystä, mitä ihminen ajattelee nauttiessaan elintarviketta.

- Kun smoothie tarjoillaan houkuttelevasti pakattuna deluxe-tuotteena, sen on havaittu lisäävän greliini-hormonin eritystä ja pitoisuutta verenkierrossa, jos vertaa siihen, että sama tuote olisi vain “arki-smoothie”, mainitsee Marjukka Kolehmainen.

vihersmoothien ainekset blenderissä
vihersmoothien ainekset blenderissä Kuva: Rami Moilanen smoothie

Tehosekoitin ei smoothieta pilaa - varsinaisesti

Tehosekoitin silppuaa ainesosat tunnistamattomaksi mössöksi. Se rikkoo ruuan rakenteen, mutta ei vaikuta olennaisesti ravintoaineisiin, kunhan siinä yhteydessä ei heitetä mitään pois, kertoo Marjukka Kolehmainen.

- Rakenteiden sisällä olevat ravintoaineet ja hiilihydraatit ovat elimistölle helpompia käsitellä, kun niitä prosessoidaan. Sama efekti hieman pidemmälle vietynä tapahtuu vaikkapa, kun kasvikset keitetään keitoksi ja soseutetaan.

Hedelmien ja marjojen kuorissa on tiivistetyssä muodossa tärkeitä ravintoaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on paljon erilaisia terveydelle edullisia vaikutuksia. Vaikkapa omenan kuorta ei kannattaisi tästä syystä heittää pois, vaan pestä huolella. Tehosekoitin silppuaa omenankin kuoren sileäksi. Kuidut eivät vahingoitu koneen terien pyörimisestä, koska kuitupartikkelit ovat niin pieniä

Miten smoothien nälänpitävyyttä voisi parantaa?

Näläntunne syntyy, kun verensokeri laskee. Tunne poistuu, kun verensokeri nousee. Smoothiessa sosemaisessa muodossa olevat ravintoaineet, eritoten hiilihydraatit, nostavat verensokerin nopeammin, koska ne on valmiiksi hienonnettu elimistölle helposti hyväksikäytettävään muotoon. Toisaalta verensokeri myös laskee nopeammin kuin kiinteän ruoan jälkeen ja siksi nälkä iskee pian uudelleen.

Mansikalla koristeltu pirtelö.
Mansikalla koristeltu pirtelö. Kuva: Public Domain / Pixabay smoothiet,pirtelöt,smoothie

Pelkkiä hedelmiä ja vihanneksia sisältävän smoothien ongelmana on se, että se viivähtää mahalaukussa vain ohikiitävän hetken, koska nesteet tyhjenevät nopeasti mahalaukusta. Kaurahiutaleet tai -leseet toimivat hyvänä jarruna, sillä ne muokkaavat smoothien viskositeettia.

- Kauran kuidut muuttavat nestettä hyytelömäiseksi lötkyksi, jolloin siitä tulee hitaasti valuvaa paksua nestettä. Tästä seuraa se, että annos viipyy mahalaukussa ja erityisesti ohutsuolessa pidempään, jolloin myös ravintoaineiden imeytyminen hidastuu, sanoo tutkijatohtori Kristiina Juvonen Itä-Suomen yliopistosta.

Smoothieissa on hyvä olla myös proteiinilisä – kuten maitoa, soijamaitoa tai jogurttia. Proteiinit lisäävät kylläisyyden tunnetta ja imeytyvät ruuansulatuksessa hitaammin, joten kylläisyyskin säilyy pidempään kuin jos nesteenä olisi käytetty mehua.

Smoothie ei useimmille meistä ole jokapäiväinen asia, eikä sillä ole tarkoitus korvata aterioita. Mutta hätä ei lue lakia.

- Jos on kiire ja tietää, että ei ehdi syömään pitkään aikaan kunnolla, niin kyllä smoothie on aina parempi vaihtoehto kuin lihapiirakka nakilla, toteaa Marjukka Kolehmainen.

Prisma Studion täyttävä smoothie kahdelle

1 hyvän kokoinen banaani
1 kookas omena
1 dl kaurahiutaleita
4 dl maitoa

Kuori ja paloittele banaani. Älä kuori omenaa, mutta pese se. Poista siemenkota ja paloittele. Lisää kaurahiutaleet ja maito. Blendaa 30-60 sekuntia. Kaada laseihin ja anna tasoittua jääkaapissa vartin verran.

Omenan tilalla voi käyttää myös jotain särmikkäämmän makuista hedelmää, kuten appelsiinia tai vaihtoehtoisesti marjoja, jopa puolukkaa tai tyrniä! Maltillinen makeutus ei ole ehdottoman kiellettyä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua