Hyppää pääsisältöön

Suomalais-iranilainen Ramin on opettanut Wesley Snipesia tappelemaan – nyt hän aikoo tuoda kunnon actionia Suomi-filmeihin

Ramin Sohrab on treenannut kamppailulajeja 25 vuoden ajan. Kamppailutaitoja nähdään Sohrabin ohjaamassa Viulu-lyhytelokuvassa, joka nähdään Night Visions -leffafestareilla.

Ramin Sohrab (kesk.) on kamppailulajien mestari. // Kuva: Kuvat: RaminSohrab.com

Palataan ajassa kymmenen vuotta taaksepäin.

Tuolloin nähtiin Suomen Talent -ohjelman ensimmäinen tuotantokausi. Se sama kausi, jossa muuan Saara Aalto sijoittui toiseksi.

Aallon lisäksi ohjelman finaalissa nähtiin suomalais-iranilainen taistelulajien lavataiteilija Ramin Sohrab. Sohrab veti lavalla miekan kanssa erilaisia kierrepotkuja, voltteja ja lyöntejä.

Vuotta aiemmin Sohrab oli piipahtanut Ennätystehdas-tv-ohjelmassa hyppäämässä kymmenen ihmisen yli volttikärrynpyörällä.

Aikamoinen äijä.

Viime vuosina Sohrab on muun muassa valmentanut Blade-elokuvasarjan tähteä Wesley Snipesia. Miten tähän ollaan päädytty?

Sohrabin kamppailulaji- ja akrobatiataidot eivät ole syntyneet sattumalta. Iranissa syntynyt ja 8-vuotiaana Suomeen muuttanut Sohrab on harrastanut kamppailulajeja nelivuotiaasta lähtien. Lapsena häntä opetti hänen isänsä, joka oli opiskellut kamppailulajeja muun muassa Shaolin-temppelissä.

Lapsena Sohrabin treenaaminen oli esimerkiksi sitä, että hän teki rankkoja formeja eli liikesarjoja ulkona muutaman tunnin ajan ennen kuin isä antoi luvan tulla takaisin sisälle.

"Kaverit eivät pyytäneet mua leikkimään tiettyihin kellonaikoihin, kun he tiesivät, että oli wushu-time."― Ramin Sohrab

- Kaverit eivät pyytäneet mua leikkimään tiettyihin kellonaikoihin, kun he tiesivät, että oli wushu-time, Sohrab sanoo Helsingissä Töölön Kisahallilla, jossa hän on vuosien aikana vetänyt nuorille ja aikuisille erilaisia akrobatiatunteja.

Sohrab oli ajoittain katkera vanhemmilleen siitä, että hänen oli pakko treenata. Mutta onneksi hän treenasi, sillä kamppailulajeista ja akrobatiataidoista oli konkreettista hyötyä uuteen kulttuuriin sopeutumisessa. Nuorena Sohrab oli monissa kouluissa koulun ainoa maahanmuuttaja. Vaikka suomen kieli ei aluksi taittunut, Sohrabista tuli suosittu muiden oppilaiden keskuudessa. Suosion perustana oli Sohrabin temppuilutaidot: hänen isänsä vinkkasi koulujen rehtoreille, että Raminilla on tiettyjä ominaisuuksia, voisiko hän pitää välitunnilla pienen esityksen.

- Kun sitten pidin, niin minusta tuli koulun kingi. Muut olivat että Ramiiiin, volttityyppi, Sohrab sanoo ja hymyilee.

Teini-iässä kiinnostus kamppailulajeja kohtaan otti takapakkia, kun kuvioihin tuli esimerkiksi skeittaus ja Nintendo. 15-vuotiaana Sohrab matkasi Kiinaan, jossa palo etenkin akrobatiaan palasi.

18-vuotiaana, vuonna 2004, Sohrab perusti Suomessa oman lajin, art wushun. Art wushu sisältää trikkausta, akrobatiaa ja vapaamuotoista treeniä. Sen tarkoituksena on yhdistää erilaisia liikkeitä niin, että ne näyttävät hyvältä kameran edessä.

Sohrab kokee, että hän ainakin jossain määrin mullisti suomalaisen kamppailulajien ja akrobatian yhteisskenen.

- Me oltiin ensimmäisiä ihmisiä, jotka tutustuttivat ihmisiä trikkaamiseen.

Missä on Suomi-action?

Ramin Sohrab on esiintynyt koko elämänsä. Nuorena hän loi uraa kamppailulaji- ja akrobatiaesityksillään ympäri Lähi-itää ja Suomea. 

Tällä hetkellä suurin intohimo on kuitenkin elokuvissa ja tv-sarjoissa. Sohrab opiskeli näyttelemistä ja ohjaamista Los Angelesin Stella Adlerin näyttelijäkoulussa, jossa häntä opetti muun muassa kolminkertainen Oscar-ehdokas Mark Ruffalo.

Yhdysvalloissa Sohrab pääsi tutustumaan isoihin leffaprojekteihin. Kamppailulajitaustansa vuoksi etenkin stunttipuolen tekijät kiinnostuivat Sohrabin palveluksista.

- Olen treenannut ja valmentanut Wesley Snipesia, Sohrab sanoo ikään kuin kyse olisi pikkujutusta.

Wesley Snipes tunnetaan etenkin Blade-elokuvatrilogian pääroolista. Sohrab kertoo, että hän treenasi Snipesin kanssa kamppailukohtauksia. Tarkoituksena oli selvittää, mitkä kamppailukohdat Snipes voi näytellä itse ja missä hänen tilallaan nähdään stunt double eli henkilö, joka näyttää Snipesilta.

Muun muassa tällaisia kamppailuelementtejä Sohrab haluaisi nähdä enemmän suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Suomessa on kovin vähän näyttelijöitä, joilla on kamppailulajitaustaa. Etenkään martial arts -tyyppisiä näyttäviä taistelukohtauksia ei suomalaisissa elokuvissa tai sarjoissa juuri nähdä.

- Haluaisin olla mukana suomalaisessa action-elokuvassa, Sohrab sanoo.

Tällainen elokuva on Sohrabin ohjaama ja tuottama lyhytelokuva Viulu, joka esitetään Night Visions -elokuvafestivaaleilla. Sohrab esittää elokuvan pääroolia – ja pääsee yhdessä kohtauksessa näyttämään kamppailu- ja akrobatiataitojaan sellaisella tavalla, jota suomalaisissa elokuvissa ei ole totuttu näkemään. Voltit ja hypyt tuovat enemmän mieleen aasialaiset kamppailuleffat kuin suomalaisen tuotannon.

Ramin Sohrab esittää Viulu-lyhytelokuvansa pääosaa. // Kuva: RaminSohrab.com

Vaikka elokuvasta jää päällimmäisenä mieleen juuri kamppailukohtaus, niin siitä näkee, että Sohrab hallitsee myös draaman näyttelemisen. Hän ei halua profiloitua pelkäksi action-tyypiksi, vaikka hänen taustansa vuoksi toimintasankarin rooli kuulostaa luontevimmalta.

- Lähdin Jenkkeihin opiskelemaan näyttelemistä juuri siksi, että olin saanut kuulla, etteivät kamppailulajien harrastajat osaisi näytellä.

Syy sille, miksi Viulu tehtiin, on hyvin mielenkiintoinen. Sohrabilla on pitkään ollut käynnissä projekti ensimmäisestä kokopitkästä Iranissa kuvatusta suomalais-iranilaisesta toimintaelokuvasta. Elokuvan kuvaaminen Iranissa ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Sohrabin tuli todistaa Iranin valtiolle, että hän oikeasti osaa ohjata elokuvia. Niinpä Viulu-elokuvaa tehdessä yksi kuvaaja kuvasi koko ajan Sohrabia, jotta kameralle tallentui Sohrab ohjaamassa elokuvaa.

"Aina kun Samuli löi, niin hän halasi heti perään ja kysyi, että olenko kunnossa."― Ramin Sohrab

- Sillä voin sitten todistaa iranilaisille, että kyllä, minä olen ohjannut tämän.

Yksinkertaisissakin stunteissa on riskinsä

Vaikka alansa hallitseva ammattimies osaa tehdä ja suunnitella stuntit mahdollisimman turvallisesti, on aina olemassa riski, että jokin menee pieleen. Näin kävi esimerkiksi Samuli Edelmannin tähdittämässä Tappajan näköinen mies -elokuvassa, jossa Sohrab esitti venäläistä Bekaria.

Elokuvassa oli kohtaus, jossa Edelmann rikkoi lasikupin Sohrabin päähän. Purkki oli oikeasti sokeria, joten se hajosi erittäin helposti.

Valitettavasti Sohrabin päähän osui kupin lisäksi Edelmannin voimalla tullut käsi.

- Se sattui! Kun kohtaus kuvattiin uudelleen, niin Samulin käsi jännitti enemmän kuin se lasi. Mutta aina kun Samuli löi, niin hän halasi heti perään ja kysyi, että olenko kunnossa. Ennen kuin ehdin kommentoida mitään, niin hän oli jo sylissä, Sohrab sanoo.

Pohjoismaiden suurin genre-elokuvafestivaali Night Visions järjestetään Helsingissä 19.–23. huhtikuuta. Ramin Sohrabin Viulu saa maailman ensi-iltansa torstaina kello 19.

Lue myös:

Joonas Saartamo muistetaan blastaavasta kiitospuheesta Jussi-gaalassa: "Vaikka tulisi pataan, niin rakkaus ja ymmärrys edellä on mentävä"

Jussi-palkittu näyttelijä Mimosa Willamo vaikuttaa lähes täydelliseltä, mutta on hänessäkin yksi pieni särö