Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin siirrät kuvat puhelimesta tietokoneeseen

Tekstit: Kuvien siirto, Digitreenit, yle.fiu/oppiminen. Valokuvassa tietokoneen usb-portti.
Tekstit: Kuvien siirto, Digitreenit, yle.fiu/oppiminen. Valokuvassa tietokoneen usb-portti. Kuva: Yle. Digitreenit,valokuvat

Onko älylaitteeseesi kertynyt rutkasti valokuvia? Haluat siirtää ne tietokoneelle, mutta et halua käyttää pilvipalveluja. Silloin kannattaa yhdistää laitteet johdolla - varsinkin jos siirrettäviä kuvia on paljon. Katso tästä ohjeet Android-, iOS- ja Windows-puhelimille.

1. Kuvat ovat Android-laitteessa (mm. Samsung, Huawei, Honor, Sony ja OnePlus)

Siirto Windows-tietokoneelle

Komentosanat ja polku saattavat hieman vaihdella riippuen laitteista ja käyttöjärjestelmien versioista.

 1. Yhdistä laitteet johdolla.
 2. Puhelimen näytölle tulee valikko Käytä USB:ta. Ellei valikkoa näy, pyyhkäise puhelimen ylälaidasta alas. Näytölle tulee USB-kuvake ja teksti Liitetty kamerana. Jos tekstissä lukee jotain muuta, valitse ensisijaisesti Tiedostojen siirtäminen.
 3. Tietokoneen näytön vasemmassa alalaidassa on kellertävä kansiokuvake. Paina sitä ja näkymä resurssienhallinta aukeaa.
 4. Avaa vasemmasta valikosta Tämä tietokone. Kohtaan Laitteet ja asemat (Portable Devices) ilmestyy puhelimesi kuva ja nimi.
 5. Tuplaklikkaa puhelimen kuvaketta, jolloin aukeaa ikkuna Sisäinen tallennustila.
 6. Tuplaklikkaa sen kuvaketta. Saat näkyviin puhelimesi kaikki kansiot (tässä voi mennä hetki).
 7. Avaa kansio DCIM (Digital Camera Images). Siellä ovat puhelimesi valokuvat ja videot.
 8. Puhelimen merkistä riippuen: Kuvat löytyvät Camera- tai 100ANDRO nimisestä kansioista. Avaa kansio (jos kuvia on paljon tässäkin menee tovi).
 9. Valitse kansiosta haluamasi kuvat: Kaikki kuvat ja videot painamalla Ctrl- ja A-näppäimiä yhtäaikaa. Yksittäisiä kuvia ja videoita valitset painamalla Ctrl-näppäimen alas ja klikkaamalla haluttuja tiedostoja.
 10. Paina hiiren oikeata näppäintä ja valitse Kopioi (Copy) - silloin kuvat jäävät puhelimen muistiin. Jos haluat poistaa ne puhelimesta, valitse Leikkaa (Cut).
 11. Valitse tietokoneen vasemmasta valikosta kansio, johon haluat liittää kuvat (tai tee uusi alakansio). Klikkaa hiiren oikeata nappia ja valitse Liitä (Paste). Odottele rauhassa.
 12. Irrota johto turvallisesti.

Windows 7:ssa tietokoneessa aukeaa Tuo kuvia -toiminto (ikkuna tulee itsestään näkyviin, kun johdon yhdistää). Se on kätevä, mutta vain, jos haluaa tuoda kaikki puhelimen kuvat tietokoneelle.

Siirto Mac-tietokoneelle

 1. Lataa tietokoneellesi Android-tiedonsiirto (Android File Transfer) ja asenna se.
 2. Avaa Android-tiedostonsiirto. Ensimmäisen kerran jälkeen se avautuu automaattisesti, kun yhdistät puhelimesi.
 3. Yhdistä kännykkä tietokoneeseen USB-johdolla.
 4. Napauta puhelimen ilmoitusta USB on.
 5. Valitse Tiedostojen siirtäminen.
 6. Tietokoneella aukeaa Android-tiedonsiirto‑ikkuna. Vedä tiedostoja sen avulla.
 7. Irrota johto turvallisesti.

Komentosanat ja polku saattavat hieman vaihdella riippuen laitteista ja käyttöjärjestelmien versioista.

Applen iPadin lightning-portti ja -johto
Applen mobiililaitteen Lighting-portti. Applen iPadin lightning-portti ja -johto Kuva: YLE Digitreenit,Yle Oppiminen,Apple,iPad,latauslaitteet
Tietokoneen USB-portti ja -johto
Laita usb-johto porttiin niin, että logo jää yläpuolelle. Tietokoneen USB-portti ja -johto Kuva: YLE Digitreenit,Yle Oppiminen,USB-liitäntä
Apple vanhan iPadin lataus- tai jakojohto (vieressä uusi lightning-johto)
Vasemmalla Dock Connector -portti, joita löytyy vanhoista iPadeista. Apple vanhan iPadin lataus- tai jakojohto (vieressä uusi lightning-johto) Kuva: YLE Digitreenit,Yle Oppiminen,iPad,Apple,USB-liitäntä

2. Kuvat ovat iOS-laitteessa (iPhone, iPad)

Siirto Mac-tietokoneelle

 1. Varmista, että Macissasi on iTunes-ohjelman uusin versio (iTunes 12.5.1 tai uudempi).
 2. Liitä puhelin tietokoneeseen USB-kaapelilla.
 3. Jos näet mobiililaitteessa kysymyksen Luotatko tähän tietokoneeseen, paina Luotan.
 4. Applen Kuvat-ohjelma aukeaa Macissa automaattisesti (ellei aukea, avaa se).
 5. Kuvat-ohjelmassa näkyy näyttö Tuo, jossa on kaikki puhelimen kuvat ja videot. Jos Tuo-näyttö ei tule automaattisesti näkyviin, klikkaa Kuvat-ohjelman ylälaidassa olevaa Tuo-välilehteä tai klikkaa laitteen nimeä Kuvat-ohjelman sivupalkista.
 6. Siirrä kaikki uudet kuvat klikkaamalla Tuo kaikki uudet kuvat. Siirrä haluamasi kuvat klikkaamalla Tuo valitut.
 7. Kun tuonti on valmis, viestiruudussa kysytään, haluatko poistaa kuvat laitteesta tuomisen jälkeen vai pitää ne siellä. Valitse Poista kohteet tai Pidä kohteet. Jos valitset Pidä kohteet ja haluat myöhemmin poistaa kuvia, sinun on poistettava ne laitteestasi erikseen.
 8. Irrota johto turvallisesti. Tuodut kuvat näkyvät Kuvat-ohjelman albumissa Viimeisin tuonti.

Komentosanat ja polku saattavat hieman vaihdella riippuen laitteista ja käyttöjärjestelmien versioista.

Siirto Windows-tietokoneelle

Selvitä ensin, mikä Windowsin versio sinulla on. Näin siirrät kuvat Windows 7 -käyttöjärjestelmässä. Alla oleva ohje toimii Windows 8- ja Windows 10 -koneille.

Iphonen ruutukaappaus
Iphonen kytkennän jälkeen pitää antaa tietokoneelle lupa käyttää puhelimen tiedostoja. Iphonen ruutukaappaus Kuva: Yle/Kuvakaappaus iPhone,älypuhelimet
 1. Yhdistä iPhone tietokoneeseen usb-johdolla.
 2. Jos iOS-laite kysyy Luotatko tähän tietokoneeseen? tai Sallitaanko tämän laitteen käyttää kuvia ja videoita?, valitse Luotan tai Sallin.
 3. Käynnistä tietokoneessa Photos / Valokuvat -ohjelma. Klikkaa Windows-näppäintä ja kirjoita ”Photos” tai ”Valokuvat”.
 4. Klikkaa Photos-ohjelman oikeassa yläkulmassa olevaa Import-nappia (Tuo, neliö johon tulee nuoli sisään).
 5. Photos-ohjelma kysyy aloitetaanko tuominen. Halutessasi ruksi täppä Poista kuvat iPhonesta. Klikkaa Import / Tuo. Kuvien poistumiseen puhelimesta saattaa vaikuttaa se, onko iCloud-kuvakirjasto päällä vai ei.
 6. Kuvat siirtyvät tietokoneellesi Pictures / Kuvat -kansioon kuukausittaisiin kansioihin. Voit siirtää ne sieltä mihin haluat.
 7. Irrota johto turvallisesti.

HUOMIO: Jos videot näkyvät Windowsissa väärin päin, Apple neuvoo lisäämään videot iTunes -kirjastoon.

Jos kuvien tuonti ei näillä ohjeilla onnistu, käy läpi lisäohjeet.

3. Kuvat ovat Windows-puhelimessa (Microsoft Lumia, Nokia Lumia)

Siirto Windows-tietokoneelle

Windows 7, 8 ja 8.1.:

1. Yhdistä puhelin ja tietokone sopivalla USB-johdolla.
2. Avaa tietokoneessa tiedostonhallinta, kuten Resurssienhallinta tai Finder. Puhelimesi näkyy kannettavissa laitteissa nimellä Windows Phone. Kaksoisklikkaa sitä, niin näet puhelimen kansiot. Avaa Kuvakansio (tai Videot).
3. Vedä ja pudota kuvat puhelimesta tietokoneeseen haluamaasi kansioon.
4. Irrota johto turvallisesti.

HUOM: Voit käyttää myös Windows Phone -työpöytäsovellusta. Windows 8:ssa käyttöjärjestelmä asentaa sen automaattisesti, kun liität puhelimen tietokoneeseen. Windows 7:ssa sovellus pitää ladata tietokoneelle erikseen.

Windows 10:

Ks. edellä tai vaihtoehtoisesti: Et tarvitse johtoa, jos käytät Puhelimen oheissovellusta. Se siirtää automaattisesti haluamasi sisällön muihin laitteisiisi.

Jokunen kuva siirtyy kätevästi sähköpostissa

Jos haluat siirtää vain muutaman kuvan, se sujuu usein nopeammin sähköpostitse kuin johtoja virittelemällä. Valitse puhelimen kuvagalleriassa kuva tai kuvat, paina jakokuvaketta ja valitse sähköposti. Puhelin saattaa kysyä, minkä kokoisena haluat lähettää kuvat. Yleensä kannattaa valittaa suurin koko, jotta kuvan laatu pysyy hyvänä.

Mobiililaitteen jakokuvake (share / upload / action icon)
Eri käyttöjärjestelmien jakokuvakkeita. Vasemmalta: Android, iOS, Microsoft. Mobiililaitteen jakokuvake (share / upload / action icon) Kuva: Kuvakaappaus YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,kuvake,siirto (liikuttaminen)

Ehkä sittenkin harkitset pilvipalvelua?

Pilvipalveluja ovat mm. Dropbox, Microsoftin OneDrive, Googlen Drive ja Applen iCloud. Niiden mobiilisovelluksilla kuvat siirtyvät helposti laitteesta toiseen ja ne säilyvät myös pilvessä. Jos haluat kuvat mobiililaitteesta toiseen, siis vaikka kännykästä tablettiin, pilvipalvelu on järkevin vaihtoehto. Pilvipalveluista löytyy oma Digitreeninsä.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 25.10.17: Pääkuvan uusi pohja.

Digitreenit

Kommentit