Hyppää pääsisältöön

Joko tiedät Kolamiehen? Helsinkiläisen MC KOO:n biisejä ja videoita on kuunneltu ja katseltu suoratoistopalveluissa satoja tuhansia kertoja

MC KOO on 25-vuotias räppäävä nuorimies ja radiotoimittaja, jota kehitysvammaisuus ei hidasta.

MC KOO // Kuva: Promo

Helsinkiläisräppäri MC KOO julkaisi viikko sitten debyyttilevynsä Koon Maailma. Jo ennakkoon levyltä julkaistuja biisejä Kuuma Mimmi ja Kolamies on kuunneltu ja katseltu Spotifyssa ja YouTubessa satoja tuhansia kertoja. Se on todella paljon aloittelevalle artistille.

Ihan tavanomaisesta rap-levystä ei Koon Maailman kohdalla olekaan kyse. Levy on ensimmäinen kehitysvammaisen tekemä kokopitkä kotimainen rap-albumi. KOO itse ei tosin halua korostaa tätä mitenkään erityisesti.

- En sanoisi, että olen kehitysvammainen tyyppi enkä haluakaan sanoa itseäni kehitysvammaiseksi. Olen normaali 25-vuotias mies. Positiivinen, avoin ihminen ja tosi ystävällinen ja kiva mies, hän kuvailee.

KOO sanoo olevansa ylpeä itsestään juuri sellaisena kuin on ja toivottaa Suomeen tervetulleeksi aivan kaikki ihonväristä tai taustasta huolimatta. Itsekin syrjintää erilaisuutensa vuoksi kohdanneelle miehelle on tärkeää torjua ennakkoluuloja ja muistuttaa ihmisiä siitä, ettei ketään tule kohdella kaltoin erilaisuuden takia.

Resispossesta soolouralle

MC KOO on tehnyt musiikkia jo 11 vuotta. Räppi-innostus alkoi 13-vuotiaana, kun Koo alkoi kuuntelemaan suomirap-artisteja ja kiinnostui genrestä toden teolla. Inspiraationa toimi erityisesti Ruudolfin Doupeimmat Jumala seivaa -levy, jota KOO kertoo kuunnelleensa paljon. Esikuvikseen MC KOO listaa Rudin lisäksi myös YleX:n lauantai-illoissa omaa freestyle-rapohjelmaansa vetävät Lyömättömien Mc:t Solosen ja Kosolan.

MC KOO oli mukana kehitysvammaisista koostuvassa Resisposse-yhtyeessa vuoteen 2010 asti. Vuonna 2013 hän tutustui nykyään keikoillaan tuplaajana toimivaan ja biisinkirjoitustyössä avustavaan Lossi T:hen Radio Valon studiolla ja MC KOO -sooloprojektin työstäminen alkoi.

Omaa musiikkiaan KOO kuvailee positiiviseksi ja energiseksi. Tyylinä on sielukas ja funkkaava, enemmän old school -räppiä kuin modernia nykytuotantoa muistuttava soundimaailma.

- Mä en tee mitään poppibiisejä, en Antti Tuisku -biisejä enkä Cheekin biisejä enkä Elastisen biisejä, enkä tuu ikinä tekemään! Mutta ei puhuta siitä enempää nyt, sori vaan, KOO virnistää.

Biisinkirjoitusprosessi lähtee MC KOO biiteistä, sitten tulevat sanat, jotka KOO kirjoittaa itse Lossi T:n avustamana. Kolamies-kappaleessa ne kertovat MC KOO lempijuomasta kolasta, Kuuma mimmi -biisissä kauniista naisista ja Perhe-kappaleessa KOO:n tukena olevista rakkaista perheenjäsenistä. Aika tyypillistä rap-kuvastoa siis.

Osassa biisejä lataus on puolestaan “niin vihainen kuin olla voi”. Esimerkiksi Pertti Kurikan Nimipäivien kanssa tehty Kiusaajille-biisi on tummanpuhuva kannanotto syrjimistä vastaan. Biisissä KOO räppää karua tarinaa siitä, kuinka hän on joutunut bussissa sylkemisen kohteeksi ja miten kiusaajat ovat seuranneet häntä kotiin.

- Aikoinaan kohtasin kyllä ennakkoluuloja. Haukuttiin silmälasikäärmeeksi silmien takia ja sanottiin, että suu ja silmät ovat kuin avaruusaluksia. Ihmisten ei pitäisi haukkua mua, mä olen normaali tyyppi. Mä en ole kiusaajien kohde enää, mä olen voittanut ne jo, KOO sanoo.

Musiikkialalla MC KOO on otettu hyvin vastaan. KOO:n tuplaaja Lossi T kertoo, että etenkin keikoilla KOO on voittanut yleisön puolelleen.

- Tuntuu, että joka kerta kun keikoille mennään, siellä on paljon jengiä joka tarkastelee tilannetta hieman varautuneena. Että okei okei, mitäs täältä nyt tulee? Kun biisejä alkaa tippua yksi toisensa jälkeen, aukeavat montut ja nyrkit ovat ilmassa, että tää on ihan parasta! KOO pystyy ottamaan yleisönsä, koska on niin avoin ja lämmin tyyppi, Lossi T kertoo.

Pertti Kurikan Nimipäivät esikuvana

Ja onhan kehitysvammaisia artisteja nähty lavoilla isosti jo aiemminkin. Nyt jo telakalle vetäytynyt kehitysvammaisten muodostama punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät voitti Uuden musiikin kilpailun vuonna 2015 ja edusti Suomea Euroviisuissa miljoonien televisiokatsojien edessä.

Esiintyminen vahvisti myös MC KOO:n uskoa omaan juttuunsa.

- Kyllä se avasi tietä mulle. Oli suuri juttu, että PKN teki historiaa ja pääsi Euroviisuihin. Iloinen homma, KOO sanoo.

KOO:n omat tulevaisuuden suunnitelmat eivät jää PKN:n Euroviisu-esiintymiselle kakkoseksi. Yhteistyökuvioita hän virittelisi mielellään Ruudolfin, Karri Koiran, Solosen ja Kosolan sekä Super-Jannen ja Pianomiehen kanssa.

Entä keikat, millaisille lavoille KOO tähtää?

- Hartwall Areena, Oulun areena, kaikki areenakeikat. Ja sitten vielä Ruisrock, Ilosaarirock ja kaikki sellaset, KOO listaa.

Kesän keikkakalenterissa on kuulemma vielä tilaa, mutta KOO:n asenteella ja meiningillä tilanne saattaa pian olla toinen.

Kuuntele MC KOO:n haastattelu Uuden musiikin iltavuorossa alta:

Mc Koo: Areenakeikat on mun suurin haave